Londra'da eğitim fuarında...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

Eğitim ve teknolojiyi buluşturan Avrupa'nın en büyük fuarı BETT Show'daydım (British Educational Training and Technology Show) geçtiğimiz haftasonu. Fuar alanı Excel, Londra merkezine biraz uzak olmasına rağmen tıklım tıklımdı. Bu yıl 700'den fazla üretici ile 30 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan BETT Show'a ilgi öylesine büyüktü ki kimi firmaların sunumları, dev standlarında aynı anda onlarca kişiye yapılıyordu.

Akıllı tahtalar, tahta-tablet iletişimi kuran sistemler, LMS'ler ve video kaynakları üreten standlar çoğunluktaydı. Veli-okul-öğrenci iletişimine yönelik teknolojiler, profesyonel gelişim projeleri ve organizasyonları, mobilyalar, laptop şarj üniteleri, dolapları, kaynak kitaplar, dergiler, teknik destek birimleri ve güvenlik konularında hizmet veren firmaların standlarını gezmek günler alabilirdi...

Moodle ve Frog, yeni yeni eğitim hayatında da karşılaşmaya başladığımız Google ve geçtiğimiz yıl Windows 8'i sunan Microsoft standlarında iğne atsanız yere düşmüyordu. Aralarında mobil uygulamalar, cloud, ABD'de geçen yıl başlayan uzaktan eğitim furyası MOOCs (Kitlesel Açık Çevrimçi Dersler) teknolojileri konularının da olduğu eğitici oturumlar biribirini izliyordu.

Fuarda geçtiğimiz yıl da yer alan tek okul olan Doğa Koleji standına uğradığımda, bir ödül töreni başlamak üzereydi. Doğa Koleji, t-MBA (MBA for teenagers) Eğitim Modeli'yle "BETT Show'daki Tek İnovatif Okul Ödülü"nü, BETT Show Yönetim Kurulu Üyesi Tansy Clark'tan alacaktı. Ardından, 50 farklı ülkeden 500'ün üzerinde proje başvurusunun yapıldığı "t-MBA Project World 2013" yarışmanın ödül töreni de Doğa Koleji'nin küresel ortakları olan Promethean, Intel, Vestel (t-MBA eğitim içeriğine yönelik teknoloji geliştirme), Pearson, Britannica (t-MBA ile ilgili içerik geliştirme), VS (t-MBA için uygun eğitim ortamları geliştirme) işbirliği ile yer aldığı bu standta gerçekleştirilecekti.

"t-MBA Project World 2013" yarışmasının üçüncülük ödülü 2 bin dolar Bulgaristan'dan Valentina Semerdzhieva'ya, ikincilik ödülü 3 bin dolar Almanya'dan Mai Kafafi ve Jan Boddenberg'e verildi. Birincilik ödülü olan 5 bin dolar ise, Doğa Koleji Ortaokul ve Lise Koordinatörü Ömer Suat Gündoğdu tarafından, Promethean şirketinin Doğu Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Henk Brons ile birlikte James Yan'a (ABD) sunuldu.

Doğa Anadolu Liseleri'nin özgün eğitim modeli olan t-MBA, üniversitedeki MBA programının lise seviyesindeki öğrencilere uyarlanmış hali. Her alan ve şartta uygulanabilen, teknolojiyle entegre olmuş, öğrencinin sosyal ve işletmeye yönelik kazanımlar almasını sağlayan bir model. Bu eğitim, öğrencilere akademik başarının yanısıra Avrupa Birliği'nin de Eğitimde 2020 Stratejisi (ET 2020 Strategy) olarak açıkladığı sekiz anahtar yeterliği kazandırmayı amaçlıyor...

t-MBA Eğitim Modeli projeleri ve organizasyonlarına ilişkin Doğa Koleji standındaki sunumlar, İstanbul'dan gelen öğrenciler tarafından gerçekleştiriliyordu. t-MBA öğrencileri, sadece kendi standlarında değil, Intel ve Pearson gibi dünya devi şirketlerin standında da sunumlar yapıyorlardı.
BETT Show'a katılan bir diğer Türk firması ise Vestel'di. Standlarını dolaştıktan sonra fuardan, yarının eğitim teknolojileri konusunda kafamı epey yoran yeniliklerle dolu ayrıldım...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar