Lojistik ve finans

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Lojistik; basit anlamda bakıldığında ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araçolarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir pazarlama veya üretim organizasyonunun lojistik destek olmadan başarılması ise neredeyse imkansızdır.Ve bu kavram; nakliye, envanter, depolama, malzeme idaresi, katma değerli hizmetler ile ambalajlama bilgilerinin birleştirilmesi ögelerinin tamamınıkapsar. Lojistik işletme sorumluluğu, hammaddenin coğrafik konumlanması, prosesin işletilmesive ihtiyaçların mümkün olan en düşük maliyetle karşılanarak işin bitirilmesidir. Lojistik kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı, geri hizmet olarak verilmiştir.

Genel olarak,lojistik mühendisliğin makine sistemlerinden ziyade insan sistemleri ile ilgilenen bir branşı olarak görülebilir. Lojistik, doğru zamanda doğru fiyatla, doğru miktara sahip olmak olarak tanımlanabilir vebir proses bilimidir. Tüm endüstriyel sektörlerde,verimlilik, tedarik zinciri ve proje devreye almasürelerinin istenen düzeyde olup olmadığı denetlenir.Lojistik , askerlerin ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılanması sürecinden, doğmuş bir sistemdir. Bu temelden yola çıkarak ve sürekli gelişim göstererek çok daha ileriye gitmiş, bugün artık bir bilim olarak ifade edilmeye başlanmıştır.

Üretim hattının önünde başlayan bu faaliyetlerile en düşük maliyetle üretimin sürekliliğini sağlayabilmenin yanında üretim sonrasında da mamullerin nihai müşteriye en uygun seçenek etrafında,maliyeti en aza indirilmiş şekilde sunulması gerekmektedir.Lojistik Yönetimi Sistemi ilemüşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, tüketildiği son noktayakadar olan tedarikzinciri içindeki hareketinin etkili ve verimli bir şekilde planlanması, taşınması, depolanması vetakibi sağlanabilir.

Tüm bu hususlar ele alındığında, lojistiğintamamıyla muhasebe bilimine gereksinim duyduğu ve özellikle maliyetlendirme, maliyetlerin aktivite bazlı olarak hesaplanabilmesi, doğru maliyet ve fiyatlandırma sisteminin kurulabilmesi lojistik biliminin ve faaliyetlerinin vazgeçilmezi halini almaktadır. Bu bilgilere sahip olmayan ve muhasebe bilimini ve maliyet muhasebesini doğru ve yerinde kullanamayan bir firmanın başarılı olabilmesi mümkün değildir.

Zira, ölçümlemenin doğru yapılamadığı ve maliyetlerin doğru tespitedilmediği bir aktivitede iyileştirme yapmak daolanak dışıdır. Bir lojistik servis sağlayıcı şirketin,hizmet verdiği her müşterisi için mutlak suretteoperasyon bazlı maliyet ve fiyatlandırma politikasını izleyebiliyor ve sürekli olarak takip edebiliyor olması zorunludur. Finans kelimesini irdelediğimizde ise, ihtiyaçduyulan fonların uygun şartlarda sağlanması veetkin bir şekilde kullanılmasıyla ilgili faaliyetlerolarak tanımlanmaktadır.

Kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleri de yine finansın işlevleri arasındayer almaktadır. İşletmeler için bakıldığında finansbirkaç açıdan çok önemlidir. İşletme sahiplerinin, finansal yönetimi doğru bir şekilde bilmeleri ve yönetebilmeleri veya yönettirmeleri halinde başarılı olabilmeleri muhakkaktır.

Ülkemizdemali açıdan zorluk yaşayan firmalara bakıldığındapek çoğunun finansman konusundaki ya eksiksermaye ya da mevcudu iyi yönetememek sorunu ile karşı karşıya oldukları gözlemlenir. Firmalarını doğru yönetenler de ise, bu sorun daha azdır. Şirketler, gerek satışlarını, gerekse envanterlerini doğru bir şekilde kurgulamak ve sürdürmek durumundadırlar. İşte bu noktada da tedarik zinciri yönetimi kavramı karşımıza çıkmaktaolup, lojistik ile finans yönetimleri kesişmektedir.

Doğru bir lojistik yönetimi, işletmelerin karlılıklarını maksimize etme konusunda en önemli noktalardan bir tanesi olduğundan; finansmanaçısından iyi yönetilen bir şirketin, iyi de bir lojistik yönetimi sağladığı neredeyse kesindir. Lojistik, finans ve muhasebenin bazen en yazın dostu, kötü yönetilir ise kabul etmek gerekir ki en büyük düşmanıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Biri bizi gözetliyor 19 Temmuz 2024
Endişelerim var benim 05 Temmuz 2024
 Normal olmayan normaller 21 Haziran 2024
Emek yoğun, kur yorgun 24 Mayıs 2024