Lojistiğin dijitalleşmesi

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Timuçin YILMAZ - Karbel Holding A.Ş. Grup Dış Ticaret Müdürü

ABD'nin özellikle korumacılık kapsamında almış olduğu son kararlar dünya ekonomisine damgasını vurmasıyla ülkelerin ve toplumların korumacı olmaktan başka çarelerinin kalmadığını görüyoruz. Globalleşme ile korumacılıkta kuralların doğru olması için önce ülkelerin rekabetçi olması gerekiyor. Markaların ve ticari işletmelerin rekabetçiliği başta Hükûmetin doğru dış ticaret politikalarının belirlemesi ile başlıyor. Korumacılık önümüzdeki dönemlerde uluslararası ticaretin olmazsa olmazları arasında karşımıza çıkmaya devam edecektir.

İhracattın en önemli faktörü lojistik ve lojistiğin dijitalleşmesidir. Ülkemizin ihracatında lojistiği ne kadar verimli kullanırsak katma değerini standartlara göre bir o kadar artırmış oluruz. Lojistiğin güç yaratan tedarik zinciri çarklarının bir araya gelip o zincire hareket vermesiyle başladığı unutulmamalıdır.

Türkiye’nin jeopolitik konumu olarak önemli bir yerde olması yabancı yatırımcıların Türkiye’ye karşı ilgisini her geçen gün arttırmaktadır. Türkiye bu dijitalleşmeyi istikrarlı bir şekilde tamamladıktan sonra uluslararası bir lojistik merkezi olarak diğer kıtalara geçiş imkânı sağlayacaktır. Teknolojinin içerisindeki dijitalleşme ile beraber Türkiye’nin çok genç bir nüfusa sahip olması bu kapsamda yapılacak her türlü yatırım Lojistik ve e-ticaret ile birlikte Türkiye’yi ilerleyen yıllarda çok daha üst pozisyona gelmesini sağlayacaktır. Özelikle üçüncü havaalanının konumu itibariyle uluslararası havacılık anlamında bir transit üst olması bu süreçte bir geçiş aşaması olacaktır.

Dünyanın markalar ile standartlaştığı bir dönemde teknolojik dönüşüm ile pazarımızı kendi içimizde dijitalleştirirsek ve her yere ulaşımını sağlayabilirsek ülke olarak rakiplerimizden daha öne geçme sansına sahip olabiliriz. Tüketicilerin çok sabırsız olduğu bir dönemde her işi sistemli bir şekilde yaptığımızda sadece ürünü değil aynı zamanda sistemi de satmış olacağız.
Avrupa bizden önce dijitalleştiği için Türkiye’ye karşı Endüstri 4.0 aslında bir korumacılık politikası izlediğinden biz ülke olarak Avrupa’dan sistemimizi daha dijital yaparsak korumacılık politikasında dengeyi sağlamış oluruz.

Günümüzde e-ticaret sitelerine girdiğimizde dünyanın herhangi bir yerinden herhangi bir ürünün siparişini verip temin edebiliyoruz. Bu sebeple şirketlerin e-ticaret konusunda yapacağı her yatırımın önemi her ülke ekonomisine olan katma değeri arttıracaktır.

Türkiye’nin Avrupa pazarı değerlendirildiğinde, gümrük birliğine üye olup Avrupa Birliği'ne üye olmaması ve ihracat yaparken ithalatını yapıp akabinde ithalat yapan tek ülke olmasının özelliği dijitalleşmenin kontrol ve denetimlerindeki sürecini doğrudan etkilemektedir.

Günümüzde şirketlerin yurtiçi yatırım çoklu depo ve dağıtımlarının yönünü dijitalleşme çevirmesiyle birlikte merkez depolardan tüketiciye doğrudan ulaşması yatırım maliyetini azaltacağı gibi kar oranının da artmasını sağlayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ufuk çizgisi 03 Nisan 2024