Liseliler girişimci, üniversiteliler ise çalışan olmayı hedefliyor (II)
KOSGEB öncülüğünde, TEB desteği ve Yeditepe Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla gerçekleştirilen “Küresel Girişimcilik Monitörü”nün (Global Entrepreneurship Monitor-GEM 2014) Türkiye sonuçlarından seçtiklerimi paylaşmaya devam ediyorum...
GEM’e göre girişimciler şöylesınıflandırılmakta:
- Potansiyel girişimciler: Yeni bir iş kurmak için gerekli bilgi ve beceriye sahip, başarısızlığa uğrama korkusunun yeni bir iş kurmak için engel olmadığını düşünen 18-64 yaş arasındaki kişiler.
- Toplam erken dönem girişimsel faaliyet: Kuruluş aşamasında ve yeni kurulmuş bir işin veya şirketin sahibi-yöneticisi olan ve kendisine veya çalıştırdığı kişiye 3,5 yıldan fazla ücret ödememiş kişiler.
- Fırsata dayalı girişimciler: Piyasadaki fırsatları değerlendirmek ya da başka bir alternatifi olmayan ve ihtiyaçtan dolayı girişimci olmak zorunda kalan girişimcilerdir.
- Girişimci olmaya niyetli kişiler: Önümüzdeki üç yıl içinde girişimcilik faaliyetinde bulunmak isteyenlerin, 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfus oranını gösterir.
Araştırmada yer alan girişimcilikle ilgili veriler
Türkiye’nin girişimcilik oranı ABD ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilere göre de daha yüksek.
Türkiye’de fırsatları değerlendirmek için girişimcilik faaliyetinde bulunan kişilerin oranı 2013’te yüzde 60,8 iken 2014’te yüzde 34,7’ye düşmüş.
İşsizlik veya ihtiyaçtan dolayı girişimciliğe yönelenlerin oranı aynı dönemde yüzde 8,1’den yüzde 42,5’e çıkarak yaklaşık beş kat artmış.
Bu, Türkiye’de girişimciliğin nicel olarak yükselirken, nitel açıdan zayıfladığını gösteriyor.
- 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun 2013 yılında yüzde 52,24’ü yeni bir işe başlamak için yeterli bilgi ve beceriye sahip olduğunu belirtirken, bu oran 2014 yılında yüzde 56,10 seviyesine yükselmiştir.
- Türkiye’de girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak düşünen kişilerin yetişkin nüfus (18-64 yaş) içindeki payı artmaktadır. Bu oran 2013 senesinde yüzde 64.02 iken, 2014 yılında yüzde 74,69 seviyesine çıkmıştır
- Bireylerin yeni bir işe başlamalarını etkileyen diğer bir faktör ise başarısızlık korkusudur.
Türkiye’de 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusun, 2013 yılında yüzde 33,20’si yeni bir iş kurarken başarısızlık korkusunun kendilerini engellediklerini ifade ederken, bu oran 2014 yılında yüzde 36,39’a çıkmıştır.
- Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 64'ün kendi işini kurma konusunda cesaretli olduğunu, yüzde 56’sının bilgi ve beceri açısından kendilerine yeteri kadar güvenmekte olduğunu ve yüzde 39’unun yakın gelecekte çevresinde iyi fırsatlar gördüğünü göstermektedir. Dolaysıyla yaklaşık yetişkin nüfusun yüzde 53’ü potansiyel olarak girişimci olma özelliklerine sahiptir.
- Türkiye’de girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak düşünen kişilerin yetişkin nüfus (18-64 yaş) içindeki payı artmaktadır. Bu oran 2013 senesinde yüzde 64.02 iken, 2014 yılında yüzde 74,69 seviyesine çıkmıştır.
- Türkiye’de 2014 yılında kadınların yüzde 41,04’ü yeni bir iş kurarken başarısızlık korkusunun kendilerini engellediklerini ifade ederken, bu oran erkeklerde yüzde 32,2’dir.
- Kadın ile erkek arasındaki fark, fırsat algısı ve özgüven konusunda olduğu gibi dikkat çeker niteliktedir. Fark, 2014 yılında daha da belirginleşmiştir. Erkek ve kadın arasındaki bu fark istatistiksel olarak da anlamlıdır. Kadının, erkeğe göre risk alma eğilimi daha düşüktür.
GEM 2014 araştırmasından ilginizi çekebilecek veri ve bilgilerin bir özetini sizlere sunmaya çalıştım...
Araştırmada emeği geçenlerin ellerine sağlık...