Liseliler girişimci, Üniversiteliler ise çalışan olmayı hedefliyor (I)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

KOSGEB öncülüğünde, TEB desteği ve Yeditepe Üniversitesi'nin akademik katkılarıyla gerçekleştirilen girişimcilik konusunda dünyanın en kapsamlı araştırmalarından “Küresel Girişimcilik Monitörü”nün (Global Entrepreneurship Monitor) GEM 2014 Türkiye Sonuçları'nın açıklandığı basına toplantısına katılanlardandım..

GEM 2014’ün açılışını ve sunumunu KOSGEB Başkan Yardımcısı Yusuf Keskin ile TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı değerli dostum Turgut Boz birlikte gerçekleştirdiler.

31 binden fazla kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiş araştırmaya baz olarak oluşturulan “Küresel Girişimcilik Endeksi”ne göre, 2014 yılında Türkiye'de girişimcilik potansiyeli arttığı dile getirildi...

Program akışı önce bilgilendirme, daha sonra da yorum ve soru cevap olarak gerçekleştirildi.

İlk konuşmacı Yusuf Keskin “Türkiye, GEM çalışmalarına 2006 yılından bu yana katılıyor.

GEM projesine katılan ülkeler arasında en fazla anket yapan ve 26 bölge düzeyinde araştırma yapan tek ülke Türkiye olmuştur.

Girişimciliğin desteklenmesi, hızla değişen dünya ekonomisinde söz sahibi olmayı amaçlayan ülkemizin gelişmesi için büyük önem arz ediyor.

Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlayabilmek için girişimcilik konusundaki faaliyetlerin uluslararası düzeyde kabul gören araştırma sonuçlarıyla desteklenmesi gerekiyor.

KOSGEB olarak, girişimciliğin geliştirilmesi konusunda 1990 yılından bu yana etkin çalışmalar yapmaktayız.

Girişimcilik potansiyelimizin ortaya çıkarılması, girişimciliğin yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması için gerek düşünce tarzımızda gerekse uygulamalarımızda sürekli yenilenerek bütün imkanlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz” sözleriyle GEM2014'ü  anlatırken değerlendirmeyi ikinci bölüme bıraktı...

Turgut Boz da şu sözlerle genel bir bilgi sundu: “Ülkelerin gelişiminin, sahip oldukları girişimcilik ekosisteminin gücüne bağlı olduğunu ve girişimcilerin inovatif fikirleriyle geleceğin ekonomisini inşa edeceğine inanıyoruz.

Ülkemizin sahip olduğu genç, eğitimli, teknolojiye ve yeniliğe açık iş gücüyle girişimcilik konusunda bölgesel bir çekim merkezi olması için büyük bir potansiyeli var.

Her yıl girişimcilik bilinç düzeyi ve eğilimi yükseliyor.

Biz de TEB olarak 2013 yılında başlattığımız Türkiye'nin en kapsamlı girişim bankacılığı ile girişimcilik ekosistemine çok yönlü destek veriyor, girişimciliği teşvik etmeye, yenilikçi fikirlerin önünü açmaya ve katma değerli iş fikirlerini ekonomiye kazandırmaya odaklanıyoruz. 

Girişimcilerimize finansmana ulaşmalarında kolaylıklar sağlarken, finansmanın ötesinde ihtiyaç duydukları konularda da bilgi ve danışmanlık desteği veriyoruz.

Girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlanan bir banka olarak, girişim bankacılığı kapsamında yaptığımız çalışmalarda bu araştırmanın ortaya koyduğu sonuçların yol gösterici olacağına inanıyorum. 

Genç girişimcilerin sayısının yüzde 50 arttığını ve girişimcilik bilincinin gençler arasında daha da yaygınlaştığını görüyoruz. 

Bunun yanı sıra kadınlar arasında girişimcilik potansiyelinin yüksek olması ve girişimciliğin bir kariyer fırsatı olarak görülmesi, girişimcilik ekosisteminin geleceği hakkında bizlere umut veriyor. 

Bu kapsamlı araştırmanın sonuçları girişim bankacılığı ile atacağımız adımlara da ışık tutacaktır.

Geliştirdiğimiz 'Girişim Evi' konseptiyle girişimcilere eğitim, mentorluk ve danışmanlık desteğinin yanı sıra iş yönetim danışmanlığından yatırımcı buluşmalarına, networking olanaklarından müşteri edinme imkânlarına kadar birçok konuda ücretsiz destek sunmaktayız.

Genç ve kadın girişimcilerimize sunduğumuz destekleri kurgularken araştırma sonuçlarını baz alacağız.”

GEM 2014 sonuçlarında yer alan veriler bir hayli ilginç..

Birkaç örnek vermem gerekirse:

- Her yüz kişiden 19’u girişimci olmak istiyor...

- Gençler üniversiteye gitmek yerine girişimci oluyor...

- Lisans ve lisans üstü eğitime sahip olan girişimcilerin oranı 2013’te yüzde 52’yken, 2014’te yüzde 34’e düşmüş.... 

Bir başka ilginç veri de;

 -Türkiye’de  girişimci, dünya trendlerinin aksine kadınları dışlayıcı bir kavram haline geliyor.

2013 yılında yüzde 31,5 olan kadın girişimci oranı 2014’te yüzde 22’ye gerilemiş...

Diğer ilginç verileri aktarmaya haftaya devam edeceğim.

Yeni yılın ülkemize barış, dostluk ve huzur, sizlere de sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini dilerim...

42424242-001.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar