Liderlikte güven meselesi

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Liderlik ve yöneticilik ayırımı çok konuşulan bir konudur. Bir kişi bir birimin başına atanır, yönetici olabilir. Ama lider olamayabilir. Çünkü lider, kişileri etkileyebilen, onlara yeni yollar açan ve peşinden sürükleyebilen kişidir. Bunu her yönetici sağlayamaz. Bunu sağlamak için takım üyelerinin liderlerine güvenmeleri ve ona saygı duymaları gerekir. Peki bir lider takımının güveni hangi davranışlarla sağlar? Forbes dergisinin son sayısında bu konuda bir makale yayınlandı (12 Leadership Behaviors That Build Team Trust.) Aşağıda, takımda güven yaratacak, tavsiye edilen 12 liderlik davranışını ve benim yorumlarımı bulacaksınız.

1- Davranışlarınız sözlerinizle çelişmesin: 

“Ele verir talkını, kendi yutar salkımı” deyişinin canlı örneği olmayınız. Eğer takım arkadaşlarınızdan bir davranış bekliyorsanız, önce siz öyle davranınız. Örneğin, “Arkadaşlarınıza kibar davranın, lan” biçiminde bir davranış sergilemeyiniz.

2- Doğru ve açık sözlü olunuz:

Güvenin harcında dürüstlük ve doğruluk vardır. Çalışanlarınıza daima doğruyu, dolanmadan, açıkça söyleyiniz. Eğer çalışanlarınızdan bir şey saklamaya çalışırsanız, bu hemen belli olur ve oluşan vakumu dedikodu doldurur. Eğer bazı bilgileri henüz paylaşamayacaksanız, nedenleri ile bunu açıklayınız.

3-Yanlışlarınızı kabul ediniz, sınırlarınızı biliniz:

Kişinin yanlışını kabul etmesi bir zayıflık değil, aksine bir erdemdir. Yanlış yola saptıysanız, bunu açıkça kabul ediniz ve yeni yolu çiziniz. Herkes her şeyi bilemez. Süpermen olmadığınızı kabul ediniz; her şeye maydanoz olmayınız; başkalarının uzmanlığına saygı gösteriniz.

4- Sözünüzü tutunuz ve taahhütlerinize bağlı kalınız:

Güvenilir lider, sözünün eridir ve taahhütlerine bağlıdır. “Ben öyle demiştim ama ...” biçimindeki söylemler ya da “Ben, “Hasan, kel” dememiştim; “Kel Hasan” demiştim türünden sözler “Kıvırma” sınıfına girer.

5- Takımınıza güveniniz:

Güvenmediğiniz kişilerden, size güvenmelerini bekleyemezsiniz; takımınıza güveniniz. Onların başarısını görünüz ve takdir ediniz. Yanlış yaptıkları bir şey olursa da sorumluluğu alınız. Çünkü yanlışlık, sizin liderliğiniz altında yapılmıştır.

6-Geri-bildirim isteyiniz:

Kimse mükemmel değildir. Her an, her şeyden, herkesten bir şey öğrenebilirsiniz. Çalışanlarınıza sorunuz: Liderliğimi nasıl buluyorsunuz? İşinizi daha iyi yapmanız için size daha fazla nasıl yararlı olabilirim?

7- Gözdeler yaratmayınız:

Takımınızda ayırım yapmanız, gözdeler yaratmanız işleyeceğiniz en büyük günah, yapacağınız en önemli hatadır. Böyle bir hata, takım ruhunu öldürür.

8- Herkese adil olunuz: 

Koyduğunuz kuralları, standart olarak herkese eşit uygulayınız. Eylemlerinizde adil olunuz.

9- Dedikodu yapmayınız:

Takımınızın bir üyesi veya birkaç üyesi ile birlikte iken, takımın diğer bir veya birkaç üyesi hakkında konuşmayınız. Bu tür davranış, size olan güveni sarsacağı gibi, takım içinde böyle bir kültüre yol açar.  Bu da bir takımı bitirmek için gerekli ortamı yaratır.

10- Dinleyiniz: 

Takımınızın üyelerine zaman ayırıp onları yakından tanıyınız. Soru sorarak dinleyiniz. Bu yolla kişilerde keşfettiğiniz, kişilerden öğrendiğiniz şeyler size çok faydalı olabilir. Onları böyle dinledikçe, size olan  güvenleri de artar.

11- Tutarlı olunuz:

Tutarlılık, güvenilir liderlikte     “olmazsa, olmaz” türü bir özelliktir. Eylemlerinizle, kararlarınızla, ilişkilerinizle ve ruh halinizle tutarlı olun ki, insanlar size güvensin.

12- Kendi başarınızdan önce takımınkini düşününüz:

Eğer takımınızın üyeleri, şahsen sizin kendi şan ve şöhretiniz peşinde olduğunuzu sezerse, performansa asılmazlar. Aslında lider sizsiniz ve takımınızın başarısı sizin başarınız demektir. Takımızı desteklerseniz, kendinizi destekliyorsunuz demektir.

Sonuç

Lidere güven, kuruluşa bağlılık getirir. Kuruluşa bağlılık da üstün performans. İnsanlara güvenmelisiniz ve saygı duymalısınız ki, onlar da size güvensin ve saygı duysun. Karşılıklı  güven ve saygı ile aşılamayacak engel yoktur.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019