Liderlik için gereken 6 sosyal medya becerisi

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]

Geçtiğimiz 31 Ocak'ta Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler  Bölümü'nün (Bilgi PR) konuğu olarak Santralistanbul'a gelen Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İlişkiler Başkanı Kemal İlter, Cumhurbaşkanlığında göreve başladıktan sonra, çalışma alanı rutin basın açıklamaları ve program takibiyle sınırlı olan Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bölümü'nü nasıl "Kurumsal İlişkiler Bölümü"ne dönüştürdüklerini anlatmıştı. İlter, konuşmasının hatırı sayılır bir bölümünü de sosyal medya çalışmalarına ayırmıştı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Twitter hesabının açılıp açılmaması üzerine nasıl günlerce tartıştıklarını, daha sonra Cumhurbaşkanı'nın ilk tweetleri ve sosyal medyaya nasıl uyum sağladığını birinci elden dinledik. 

Ancak dinlediğim bu deneyim, gerek yaş, gerekse mesleki olarak, aslında "dijital yerli" olmayan bir liderin ya da biraz daha genelleştirirsek; bir üst düzey yöneticinin, sosyal medyaya nasıl uyum sağlayabileceği, dijital dünyaya göç etmiş bir "dijital yurttaş" ve "dijital lider" olarak bu ortamı nasıl kullanabileceği konusunda kafamda bir dizi soru işareti oluşturmuştu. Öyle ya, dijital dünyanın kendine özgü kuralları, üslubu, ritüelleri, yaratıcılığı vb. var ve bütün bunları etkileşimli bir şekilde ve üstelik de anlık olarak kullanmak gerekiyor. Geleneksel yapıdaki şirketlerde, tıpkı siyasette olduğu gibi, yaşı üst düzey yöneticiliğe uygun görülenler pek de "dijital yerli" olabilecek çağda değiller. Bu yaş grubunda, dijital hayatla pek de o kadar haşır neşir olmayanlar, hatta uzunca bir süre sosyal medyaya "çocuk işi" diye burun kıvıranlar neredeyse çoğunlukta. 
Peki, bu sonradan dijitalleşen yöneticiler, liderler sosyal medya hayatına nasıl uyum sağlayacaklar? Bu alanda nasıl bir organizasyonel strateji geliştirecekler, nasıl katma değer yaratabilecekler?

Uluslararası danışmanlık şirketi McKinsey'in Şubat 2013 sayısında, "Designing the Smart Organisations" (2009) adlı kitabın yazarı Roland Deiser ve General Electric'ten Sylvain Newton imzasıyla yayınlanan "Six social-media skills every leader needs" (Her liderin ihtiyacı olan altı sosyal medya becerisi) başlıklı makalede, hızla gelişen sosyal medya ortamında liderlerin kendi

"Kurumsal 2.0" stratejilerini geliştirmeleri gerektiği söyleniyor.

Dijital ortamdaki radikal değişimin üst düzey yöneticiler için bir ikilem yarattığına değinilen makalede, sosyal medyadaki müthiş potansiyelin bilinmesine ve görülmesine rağmen, 20'nci yüzyılın doğrusal süreçler ve kontrol üzerine kurulu sisteminden farklı olarak sosyal medya ortamının belirsizlik ve risk içermesi, hızlı etkileşim, anlık konuşmalar ve kendiliğinden gelişen virallik gibi nedenlerle tedirginlik yaşandığı belirtiliyor.

Sosyal medyanın risklerini azaltmak ve onun dönüştürücü gücünden faydalanmak da yeni bir liderlik tipi gerektiriyor. Sosyal medya dinamiklerinin; stratejik yaratıcılık, otantik iletişim, çevik ve esnek bir organizasyon tasarlama gibi etkili liderlik becerilerine olan ihtiyacı artırdığına hiç kuşku yok. Ancak sosyal medya bunlara ek olarak, çekici multimedya içerik yaratabilme, değişik multimedya araçlarının özelliklerini anlama ve bunlar arasında bağlantı kurabilme gibi başka kişisel beceriler de gerektiriyor.

Yazarlar Deiser ve Newton, örgütsel medya okur-yazarlığı tasarımı oluşturmaya dönük bu liderlik becerilerini üçü kişisel, üçü de organizasyonel ve stratejik düzeyde olmak üzere altı boyutta tanımlıyorlar:

Kişisel düzeyde: 1- Üretici olarak liderlik 2- Dağıtıcı olarak liderlik 3- Alıcı olarak liderlik
Kurumsal stratejik düzeyde: 1- Danışman ve organizatör olarak liderlik 2- Mimar olarak liderlik 3- Analist olarak liderlik.

Bu başlıkların açıklamasını önümüzdeki yazıya bırakalım, ancak bu çerçevenin organizasyon olarak halihazırda dünyanın en büyük gruplarından biri olan General Electric'te (GE) uygulanan sosyal medya okur-yazarlığı geliştirme programı üzerine kurulduğunu hemen belirtelim. Burada yazarlardan birinin GE"de bu projeyi yürüten isimlerden biri olması yanında, GE'nin durumuna özel bir vurgu yapmak gerekiyor. Çünkü GE, 130 yıllık geleneksel yönetim yapısıyla aslında Google veya Amazon gibi "dijital yerliler" arasında yer almayan bir şirket. Yani tam da dediğimiz gibi, dijital göçmenlerin sosyal medyanın gücünü nasıl kullanabilecekleri, buna yönelik bir organizasyon yapısını nasıl hayata geçirebilecekleriyle ilgili bir örnek. Ayrıntılar haftaya...  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018