Larry Page, 21. yüzyılın Edison'u

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

"Planet Google" isimli kitabın yazarı Randall Stross, "Eğer Google, sadece ve sadece Web arama sayesinde zengin olmakla yetinseydi, hikaye basit olurdu. Oysa şirket, daha büyük bir hedefin arkasında: Dünyanın bilgisini organize etmek. Hem de hepsini" diyor.

Google, dünyanın en yaratıcı şirketlerinin başında geliyor. 2011'de şirket yönetimine geçen kurucu ortaklardan Larry Page, gereksiz olduğunu düşündüğü yaklaşık 10 iş koluna son verdi ve bunu yerine inovasyonlara odaklanmaya karar verdi. 
Google bugün sürücüsü olmayan otomobil; akıllı saat; bilgisayar-gözlük; uzay asansörü gibi devrim yaratacak ürünlerin yanı sıra, Güney Afrika ve İsveç'te yenilenebilir enerji anlaşmaları gerçekleştiriyor.

Büyük bir bölümünü mühendislerin oluşturduğu Google çalışanları, zamanlarının yüzde 20'sini yeni düşünceler üretmek için kullanıyorlar.

İnternet arama motoru olarak yola çıkan Google, bugün Amazon ile birlikte 21. yüzyılın tüketici teknolojisi şirketi olmuş durumda. Hatta bazı yatırımcılar Google'ı, "interneti kontrol altına almak"la eleştiriyorlar.

Financial Times ise, Google'ı, 19. yüzyılın sonundaki General Electric'e benzetiyor. 
Google, 19. yüzyılın sonunda General Electric'in yaptığı gibi, hem yarının ürünlerini yaratıyor hem de bunları üretip, ticarileştiriyor. 

Google bugün özellikle veri analizi ve yapay zeka konularında hızla yükseliyor. Analistler, insanların farklı arama motorlarına kolaylıkla kayabileceklerini, ama kimsenin bu işi Google kadar iyi yapamadığı görüşündeler. Özellikle de Silikon Vadisi'nde bir çok şirketin daha karamsar günler yaşadığı bir dönemde.

Bir yanda Google Maps ile rekabet etmeye çalışan ama bu konuda başarısız olduğunu kabul eden Apple CEO'su Tim Cook.

Diğer yanda, eski bir Google çalışanı olan Marissa Mayer'in yönettiği ve eski gücüne kavuşmaya çalışan Yahoo.

Bir diğer yanda ise, mobil platforma geçmeye çalışan Facebook.

Aslında bu şirketlerden hiçbiri, fikirleri ürüne dönüştürmekte Google kadar başarılı değil.
Google'ın bu alandaki başarısının son somut örnekleri ise gözlük bilgisayar ve sürücüye ihtiyaç duymayan otomobilin gerçekleştirildiği Google X laboratuarı.

Google Glass adını taşıyan bilgisayar-gözlükler 2014 yılından itibaren piyasaya sunulacak. Normal bir gözlük gibi yüze takılan bu cihazların camlarında e-maillerimizden, web sayfalarına kadar herşeyi görebileceğiz. Sesli bir uyarı ile, gözlük camında görüntü veya video yer alabilecek.

Google'ın sürücüsü olmayan otomobili Google Car ise, 2017 yılından itibaren caddelerde olacak. Nevada'dan sonra California da, bu otomobile izin çıkmış durumda. Her tarafında radar ve alıcıların bulunduğu otomobil, aynı zamanda bir GPS'e sahip. Google Car bugüne kadar hiç kaza yapmadan tam 80 bin kilometre yol katetti.

Günümüzün Edison'u 

Bir arama motoru olarak kurulan Google, sınırsız hedefleri ve benzersiz ürün yaratma yeteneğine sahip bir internet, veri ve yazılım şirketine dönüştü.

Lean Startup kitabının yazarı Randall Stross, Larry Page'i, günümüzün Thomas Edison'una benzetiyor ve onun son dönemin en iyi ticari yaratıcısı olduğunu söylüyor.

Randall Stross, "Planet Google" isimli kitabında şunu söylüyor: "Eğer Google, sadece ve sadece Web arama sayesinde zengin olmakla yetinseydi, hikaye basit olurdu. Oysa şirket, daha büyük bir hedefin arkasında: Dünyanın bilgisini organize etmek. Hem de hepsini."

Stross, açık ve anlaşılabilir bir dile sahip olan ve Algoritma olarak bilinen Google sistemi hakkında ise şu yorumları yapıyor: "Sistem web sayfalarının kopyalarını alarak analiz ediyor, sıralıyor ve arama talebine hazır hale getiriyor. Google bir arama talebi aldığında, bu aramayı dünyanın tüm Web sitelerinde yapmıyor; daha önceden toplanan ve Google sunucularında depolanan web sayfalarının kopyalarında yapıyor. Algoritma ne kadar bilgi biriktirirse, o kadar akıllı oluyor. Belki diğer şirketler deneyim açısından öndeydiler, fakat geleceğe bakmayı ve hızlı büyümeyi başaran Google ekibi oldu."

Google'ın başarısında birçok unsur çok önemli rol oynuyor:

. Herkesin mutlu olduğu bir "ekosistem" kurmak: Yaratıcılığa, yeni fikirlerin gelişmine izin vermek. Çalışanlara, her zaman çalışmak isteyecekleri bir ortam sunmak.

. Düşmanlarınızı ve dostlarınızı sürekli olarak dürtmek: Yeni ürün, yeni hizmet sunmaktan, yeni alanlara girmekten asla korkma.

. Yaratıcılık modunda, mantığı boşvermek: Google'ın eski  baş tasarımcısı Douglas Bowman, "Her sorunu basit bir mantık sorununa dönüştürmek, her türlü göreceliği ortadan kaldırmak ve sadece verilere bakmak şirketi felç edebilir" diyor. 

. Sosyal ağların rolü abartmamak:Larry Page'in Facebook ya da Twitter hesabı yok. Google'a göre sosyal ağlar önemli ama bunu çok da abartmamak gerekiyor.

. Reklam ve pazarlamaya karşı olmak: Şirketin reklama ve markanın pazarlanmasına karşı olması şirket kültürü ile ilgili. Google'ın başarısının sırrı, iyi bir ürüne sahip olmasında.

. Hiç bir hedef ulaşılmaz değildir:  Larry Page hayallerinin ve büyük düşüncelerin peşinden gitmekten asla vazgeçmiyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar