'Kutnia başarılı olursa, Antep başarılı olur, Türkiye başarılı olur'

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Kutnia, Gaziantep’in özel kumaşı Kutnu’yu dünyaya tanıtmak amacı ile kurulan bir marka. Markanın CEO’su Jülide Konukoğlu 17 yıldır eğitim sektöründe hizmet veriyor ve Özel Sanko Okulları’nın Danışma Kurulu başkanlığını yürütüyor. Ama, Jülide Konukoğlu’nun en büyük tutkusu Kutnu markası. Markanın hikayesi 2011 yılına dayanıyor.

“Gaziantep Belediye Başkanı’mız Fatma Şahin’in kutnu kumaşının ölmek üzere olması, usta sayısının azalması ve ustalardan sonra oğullarının kutnu ustalığını yürütmek istemediğini görmesi üzerine onun öncülüğünde 2011 yılında Kutnu Tanıtım Grubu kuruldu, ben de grubun başkanlığı görevini yürüttüm” diyen Konukoğlu, “Kutnu kumaşı bizim kültürel bir mirasımız. Kültürel miraslar tarihimizle, çevremizle, doğayla kurduğumuz etkileşimlere bağlı olarak kuşaklar tarafından yeniden yaratılıyor, sahip olduğumuz kültürel çeşitlilikler de bize kimlik duygusu kazandırıyor. Kutnia markası ile ülkemiz topraklarından çıkacak bir değeri global dünyada sevilen ve tercih edilen bir yaşam tarzı markasına dönüştürmek ve kutnu ustalığı mesleğinin çoğalarak yeni nesillere taşınmasını sağlamak hedefiyle hareket ediyoruz” diye ekliyor. Kutnu’nun hikayesini dinlemek için Jülide Konukoğlu’na kulak verelim:

İlk adım markayı çağdaş beğeniye sunmak oldu

“Dört yıl boyunca kutnu ustaları, tasarımcılar ile bir araya gelerek kutnu kumaşından neler yapabileceği üzerine çalışmaya, ürünler geliştirmeye başladık. Çeşitli organizasyonlarla kutnuyu dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun bir mesai harcadık. Ancak kutnu kumaşının hak ettiği yere gelebilmesi için bu kumaşın folklorik seviyeden çıkarılması, çağdaş beğeniye sunulması, kalıcı talep ve sürdürülebilir bir iş modeli yaratılması ihtiyacı vardı. Bundan 1,5 yıl önce Markam ekibi ile birlikte çalışmaya başladık. Dünyadaki birçok kültür mirası sayılabilecek kumaşları, bugün geldikleri noktayı, başarı ve başarısızlık hikâyelerini inceledik, araştırmalar doğrultusunda elde ettiğimiz tespitlerle marka stratejilerimizi ve hedefl erimizi belirledik. Böylece Kutnia markası doğmuş oldu.”

16 yüzyılda Gaziantepli ustalar tarafından dokunuyordu

“Kutnu kumaşı 16.yydan itibaren Gaziantep’te Gaziantepli ustalar tarafından geleneksel kara tezgâhlarda dokunuyor. Kutnu kumaşının en önemli özelliği atkısının pamuk, çözgüsünün ipek fl oş ipliklerden oluşması ile elde edilen boyuna çizgilerden oluşması ve bu boyuna çizgilerin imza niteliği taşıması. Aynı zamanda sentetik hiçbir madde içermiyor ve nefes alan bir kumaş. Söküm işleminden, çözgüsüne, taharlanmasından dokunmasına tüm aşamalarında birçok ustanın emeği dokunuyor. Kutnu kumaşının tüm yaratım aşamasında ayrı bir zanaatkârlık gerekiyor. Günümüze kadar gelindiğinde maalesef folklorik alanda bırakılmış ve mevcut kumaşlar enlerinin dar olması ve dikime uygun olmaması sebebiyle oldukça zor bir yapıya sahip, çok fazla kullanım alanına sahip değildi. Daha çok hediyelik eşya, şal, kravat ve papyon yapımında kullanılıyordu.” Sadece 4 kutnu ustası vardı, bugün usta sayısı hızla artıyor
“Biz de Kutnia markasının temelini ilk attığımızda, kutnu kumaşı üzerinde 1,5 yıl gibi bir zamanda AR-GE çalışmaları yürüttük. Farklı tuşelerde, kalınlıklarda, farklı ebatlarda, dikime uygun hale gelen Kutnia markasına ait kutnu koleksiyonu geliştirdik. Bu sayede kumaşın kullanım alanlarını arttırmış olduk.Biz bu işe başlamadan önce kutnu kumaşı sadece dört usta tarafından dokunabiliyordu. Şimdi ise bizimle birlikte kutnu kumaşında yeni bir çağ başlatmış olduk. Yeni ustalar yetişiyor ve usta sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin ekibimizde kutnu kumaşı üzerinde tezini tamamlamış, kutnu kumaşını geliştirme sürecimizde çok kıymetli çalışmalara imza atan çok değerli akademisyenler, uzmanlar yer alıyor. Tüm bu çalışmalar kutnu kumaşı ustalığını, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılması için bir temel çatı oluşturmuş oldu, bundan sonra da kutnu kumaşı ustalığının meslek olarak benimseneceğine ve gelecek kuşaklara aktarılacağına inanıyorum. Kutnia başarılı olursa Antep başarılı olur, Anadolu başarılı olur, Türkiye başarılı olur diye inanıyorum.”

Dünya markası olma yolunda ilerliyoruz

“Dünya markası olma yolunda her adımımızı en başta belirlenen stratejiye uygun olarak atıyoruz. O yüzden Önümüzdeki iki yıl yurtdışında odaklandığımız pazar Avrupa ve MENA bölgesi. Bu pazarlarda hazır giyim, ev tekstili koleksiyonumuz ile üst segmente hitap eden departman mağazalar, butikler, online satış kanallarına girmek amacıyla showroomlar ve perakende satın alım yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Online satış kanalımızı, sunduğumuz tüketici deneyimini önemsiyoruz, bu kanalımızı da sürekli besleyecek projeler geliştiriyoruz. Sonraki beş yılda da Uzakdoğu ve Amerika, pazarlarında online ve offline biçimde dünyaya yayılarak global bir marka olmayı amaçlıyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar