Kütahya üretim merkezi olarak büyüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Kütahya üretim merkezi olarak büyüyor. Kütahyalı üretimin önemini içine sindirmiş.

DÜNYA'nın Üreten Kentler Anlatıyor araştırmasında İbrahim Ekinci, Kütahya'daki gelişmeleri uzun uzun anlatmıştı.

Anlatımının üzerine olanı biteni gözle görünce insan daha fazla etkileniyor.

Güral kardeşler Kütahya'da sanayileşmenin önderi olmuşlar. Nafi Güral, Rıza Güral, İsmet Güral kerestecilikle işe başlamış. Kütahya Seramik'in verdiği güç ile herbiri bir başka alanda dev üretim tesisleri oluşturmuş. Şimdi Güral'lar, porselen dışında seramik karolar, vitrifiye, cam zücaciye, makine imalat, ambalaj, turizm, kiremit sektörlerinde büyümeye, yatırıma, istihdam yaratmaya devam ediyor.

Kütahya Sanayi Odası Başkanı, ikinci organize sanayi bölgesinde yer kalmadığını, üçüncü sanayi bölgesi için teşebbüse geçildiğini söylüyor.

Birinci sanayi bölgesini gezdim. 65 sanayi tesisinin yatırımları insanı etkiliyor.

Kütahyalılar Balo Projesi diye adlandırılan Batı Anadolu Lojistik Organizasyonu kapsamında Kütahya'nın demiryolu imkanlarıyla konteyner taşımacılığında bir merkez haline gelmesinin şehir ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyor.

Otomotiv yan sanayii ile ilgili 5 önemli yatırım Kütahya için önemli.

Otomotiv yan sanayiinin Bursa'dan Kütahya'ya kaymasının sanayileşmeye katkısının büyük olacağına inanılıyor.

Azot Sanayii ve Kümaş (Kütahya Magnezit Sanayi) üretimi sürdürüyor.

Fakat Kümaş hâlâ TMSF yönetiminde. Kağıt sanayiinde yeni bir yatırım bekleniyor. Özelleştirmeden Şeker Fabrikası'nı satın alan Torunlar fabrika bahçesine büyük bir alış veriş merkezi inşa ediyor.

Kütahya'da hızlı bir yapılaşma dikkati çekiyor. Şehir genişlemiş durumda. Genişleme devam ediyor.

Sanayiciler Kütahya'nın göç almadığını sanayileşme sayesinde de işsizlik sorunu olmadığını hatta bazı işyerlerinin işçi bulmakta zorlandıklarını söylüyor.

Kütahya gibi hızla sanayileşen şehirlerin doğru dürüst otellere sahip olması çok önemli. Kütahya'da Hilton Garden Inn isimli 121 odalı yepyeni bir otel açılmış.

Garden Inn otelleri Hilton'un yeni bir şehir oteli konsepti. Bu konsepte Kosifler 4 şehirde 4 otel binası yatırımı gerçekleştirmiş.

Kütahya, Konya, Urfa ve Mardin'de yapılan yatırımları Hilton işletiyor.

Önce Kosifler'i kutlamak gerekir. Bu yatırımlar uzun dönemde getirisi olacak yatırımlar. Sonra Hilton'un işletmeciliği kabul etmesi önemli.

Gerçek anlamda her oda Batı standardında. Şehirlerimiz maalesef sosyal bakımdan bu tür otelleri şimdilik yaşatacak potansiyele sahip değil.

Yatak, mutfak ve servis kalitesini koruyarak bu otelleri yaşatanlara belediyelerin, odaların ve sanayi kuruluşlarının destek vermesi, yatırımcıları ve işletmecileri yüreklendirmesi çok önemli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018