Kurumsal Telefonun Markası Değişiyor
Artık BlackBerry telefonların çalışanlar gözünde cazibelerini yitirdiklerini söylemek olağanüstü bir şey değil. iPhone'dan sonra göz alıcı Android tabanlı cihazlar da kurumlarda birer birer yerlerini almaya başlıyor. Aslında bu savaşta en büyük yarayı geçtiğimiz sene çıkarmış olduğu BlackBerry Torch ile almış oldu. Klavye ve dokunmatik ekranı birleştiren BlackBerry Torch, 624 MHz'lik bir işlemci ve 480 x 360 çözünürlüğünde bir ekran kullanılıyor. Aynı dönemde çıkan diğer rakipler ise 1 GHz'lik işlemcileri ve 800 x 400 piksellik ekran görüntülerine sahip. Nihai tüketicilerin elindeki bu telefonlar, birçok kurumdaki akıllı telefon kullanıcısının ilgisini çekmeye yetiyor.
Şu bir gerçek ki diğer telefon ve mobil platform üreticileri beklenti oluşturmayı ve müşteri taleplerini karşılamayı çok iyi beceriyorlar. Yeni çıkacak olan modellere olan ilgi internette hızla yayılıyor. Bu telefonlar için üretilmiş olan uygulamalar herkesin ilgisini çekiyor. Telefonların güçlü donanımsal özellikleri göz alıyor. İşte BlackBerry üreticisi Resarch In Motion'ın uzun zamandır yapamadığı bu. Teknoloji severlerin merakla bekleyeceği, farklı ve yenilikçi özelliklere sahip bir yeni ürün için beklenti oluşturamıyor.
Geçtiğimiz hafta Nielsen firması, Amerika'daki akıllı telefon kullanıcılarının veri kullanım istatistiklerini yayınladı. Buna göre 2011 yılın ilk çeyreğinde Android kullanıcıları 582 MB, iPhone kullanıcıları 492 MB, Windows Phone 7 kullanıcıları 317 MB ve son olarak BalckBerry kullanıcıları 127 MB veri kullanmışlar. Bunun en büyük sebebi de uygulama pazarında da diğer platformların gittikçe güçleniyor olması. BlackBerry için uygulama pazarında ciddi bir kötü haber ise uygulama geliştiricilerden geldi. Twitter uygulaması geliştiren Seesmic bundan sonra BlackBerry için uygulama geliştirmeyeceğini bildirdi. Benzer bir şekilde iki büyük uygulama geliştirme şirketi daha bundan sonra yola yalnızca iOS ve Android ile devam edeceklerini açıkladılar.
Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz farklı toplantılarda Türk CIO'larının da BlackBerry haricindeki cihazlara olan ilgisini yakından görme şansım oldu. Her ne kadar IT yöneticileri öteden gelen bir kurumsal tercih gereği BlackBerry kullanıyor olsa da, hem üst yönetimin hem de çalışanların baskısı ile farklı akıllı cihazlara izin vermek zorunda kalıyorlar.
RIM'in gelecek dönem içerisinde pazarda daha sıkı kalabilmesi için artık teknoloji tutkunu nihai tüketicileri de hedefleyen daha yenilikçi ve donanımsal özellikleri güçlü ürünler çıkarması gerekiyor. Aksi halde tek kalesi olan kurumları da kaybettiğinde işi zorlaşacak.