Kurum kültürü ve mayası

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

HOŞ BULDUM

Girişteki danışma masasına kimliğimi bırakıp misafir kartımı aldım.

Güvenlik görevlisi “Eğitim bölümümüz 6. katta Hocam” dedi. Bindiğim asansörde bir kadın vardı. Beni görünce “Günaydın, hoş geldiniz” deyip asansördeki 6. kat düğmesine bastı. Şöyle düşündüm: Herhalde Eğitim Bölümü görevlisi. Benim geleceğimi biliyordu. Böyle papyonlu birisini görünce de, “Olsa olsa Uğur Hoca budur” dedi. Ancak bu tahminimde yanıldım. Kadın, benden önce indi; eğitim bölümünde çalışan birisi değildi. Bankanın başka bir bölümünde çalışan bir elemanı idi. Benim, eğitim bölümüne gelen birisi olduğumu tahmin etmişti. Bu nedenle eğitim bölümünün bulunduğu 6. kat düğmesine basmıştı. Ve beni, binalarına dışarıdan gelen bir misafiri karşılar gibi karşılamış, “Hoş geldiniz” demişti.

Bu kuruma ilk kez eğitim veriyordum. Asansörde karşılaştığım bu olumlu hava gün boyu sürdü. Eğitim bölümünde çalışanlar eğitimle ilgili tüm isteklerimi anında yerine getirdiler, görevlerini çok iyi yaptılar. Ama en önemlisi, sıcak davranışları ile beni evimde hissettirdiler. Eğitim sonunda binadan ayrılmak üzere yine asansöre bindim. Asansörde yine bir bayanla karşılaştım. O da binayı terk edecek bir havada idi. Bu kez tahmin etme sırası bende idi. “Eğitimde miydiniz?” dedim. “Evet” dedi, konuştuk. İzmir’den geliyordu. Aldığı eğitimden memnun kalmıştı. Zemin katta ayrılırken kendini tanıttı, “İzmir’e yolunuz düşerse beklerim” dedi. İki dost gibi, el sıkışarak ayrıldık. Arabama bindiğimde aynaya baktım; gülüyordum. Verdiğim “Kurum kültürü” eğitiminde sözünü ettiğim konuların canlı örnekleri ile karşılaşmıştım.

KURUM KÜLTÜRÜ NEDİR?

Kurum kültürü, organizasyonun üyelerinin davranış biçimlerini etkileyen, paylaşılan değerler, ilkeler, gelenekler ve işlerin yapılma biçimidir. Kurum kültürü tanımı literatürde değişik biçimlerde yapılmaktadır. Yukarıdaki tanım da bunlardan birisidir. Ancak bu tanımlarda gördüğümüz ortak ögelerden birisi “paylaşım”, diğeri “değerler” dir. Bir kurumda bir kültürden söz edebilmemiz için, ortak davranış biçimleri olması gerekir. Bu davranış biçimleri de kurumun üyelerince paylaşılmalı, kurumun çoğunluğunda görülmelidir. Sözünü ettiğim kurumun tüm üyelerini tanımadım. Ancak rastladığım örnekler, “paylaşım”ı destekler biçimdeydi. Dışarıdan birisi için kurum, karşılaştığı her kişidir.

Davranışlara yön veren ise, değerlerdir. Sizin için ne önemlidir? Neye değer verirsiniz? Bu değerler doğrultusunda neyin doğru, neyin yanlış olduğuna karar verirsiniz. Değerler, âdeta sizin davranış rotanızı şekillendiren yön taşlarıdır. Değerler, kültürün mayasıdır. Örneğin “misafirperverlik”, Anadolu kültürümüzün çok önemli bir değeridir. Biz misafire önem veririz, değer veririz. Yukarıdaki kurumun kültürünün mayasında bu değeri gördüm ve mutlu oldum.

SONUÇ

Çarpık kentleşme, ve ekonomik zorluklar bazı çok değerli “değerlerimiz”i yok ediyor. Bu değerlerin yaşadığı vahaları görünce mutlu oluyorsunuz. Kurum kültürünüz nasıl? Kültürünüzün mayasında neler var?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019