“Kuruluş felsefesinde kültür sanat var”
Son 10 yıldır haziran aylarında merakla beklediğim bir haber var, daha doğrusu çok önemli bulduğum bir kampanya: Türkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı “Karneni Göster, Kitabını Al” kampanyası...
8 Haziran’da çocukların karnelerini almasıyla birlikte 11’inci kez gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında yine 1 milyon öğrenciye kitap armağan edilecek… Bu yıl için Cumhur Öztürk tarafından hazırlanan “Robotlar Hapşırabilir mi? - Bilim Yolunda Eğlenceli Adımlar Kitabı”, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir toplantı ile tanıtıldı...
Bu kitapla birlikte çocuklara 11 yılda 13 milyon kitap hediye edilmiş olacak.
Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince’nin sık sık vurguladığı gibi “Türkiye İş Bankası, sadece bir banka değil, bir Cumhuriyet kurumu. Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamak ve refahını yükseltmek misyonuyla kurulan bankanın kuruluş felsefesinde kültür ve sanat var.” Bankanın bugünkü yönetim kadrosu da entelektüel, kitaba ve okumaya düşkün bankacılardan oluşuyor.
Genel Müdür Adnan Bali, toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl 94’üncü yaşını kutlayacak olan bankanın, tarihi boyunca asli işi olan bankacılık ve üretici kesimlere finansal destek faaliyetlerinin yanı sıra, ülkenin toplumsal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmak için sosyal sorumluluk projeleri yürüttüğünü söyledi.
Bu anlayışla eğitim, çevre, kültür-sanat alanlarında üstlendikleri inisiyatiflerin uzun soluklu, yaygın ve sürdürülebilir olduğunu vurgulayan Bali, “Karneni Göster Kitabını Al” kampanyasının eğitim alanındaki sosyal sorumluluğun güzel örneklerinden biri olduğunu ifade etti.
Türkiye İş Bankası, bu kampanyanın yanı sıra yine izlemeye çalıştığım başka projeler de yürütüyor. Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu üstlenen İş Bankası, ülke genelinde 21 binin üzerinde satranç sınıfı açtı. Bu süre zarfında satrançtaki lisanslı sporcu sayısı 30 binlerden 800 binin üzerine çıktı ve satranç özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar arasında en fazla tercih edilen seçmeli derslerden biri oldu.
Eğitim alanında sürdürülen bir diğer çalışma, Darüşşafaka ile birlikte yürütülen “81 İlden 81 Öğrenci” projesi… Bu proje ile babası ve/veya annesini kaybetmiş, imkânları kısıtlı, yetenekli çocuklar, beşinci sınıftan başlayarak liseyi bitirinceye kadar Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda bütün eğitim giderleri karşılanarak okutuluyor.
Banka, “Altın Gençler” programı ile 1971 yılından bu yana her yıl, üniversite sınavında başarılı olan öğrencileri ödüllendiriyor.
Çevre konusunda TEMA Vakfı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı iş birliğinde 2008 yılında başlatılan “81 İlde 81 Orman” projesi kapsamında da tüm illerde bin 500 hektar alana toplam 2 milyon 200 binin üzerinde fidan dikildi.
18. sezonunu tamamlayan İş Sanat Konser Salonu ve İş Sanat Kibele Galerisi ile uluslararası alandaki konser, sergi ve performansların Türkiye’deki izleyicilerle de buluşmasına katkıda bulunuyor.
1940’lı yıllardan bu yana oluşturulan İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’nda, 900’ü aşkın sanatçının 2 bin 500’e yakın eseri yer alıyor. Bu eserlerin bakım ve onarım çalışmaları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde Üniversite’ye armağan edilen Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Laboratuvarı bünyesinde Türk uzmanlar tarafından gerçekleştiriliyor. Yıllardan beri her vesilede dikkat çekmeye çalıştığım; kimi müzelere, sergilere gittikçe gördüklerim karşısında içimin parçalandığı “bal dök yala” restorasyonlar, bu laboratuvar sonrasında gündemden kalktı…
Öte yandan, 2007 yılında ziyarete açılan Türkiye İş Bankası Müzesi’nde ise toplam ziyaretçi sayısı da 1 milyona yaklaştı.
Ülkemizdeki zengin arkeolojik mirasın gün yüzüne çıkarılması, yeni nesiller ile buluşturulması ve geleceğe aktarılabilecek biçimde korunmasına yönelik projelere sponsor olan banka, Gaziantep’teki Zeugma Antik Kenti Muzalar Evi ve Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunan Patara Antik Kenti’ndeki kazılara destek veriyor.
Milli Eğitim Eski Bakanı Hasan Ali Yücel öncülüğünde 1956 yılında kurulan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da ülkemizin önde gelen yayınevlerinden biri olarak kitaplar yayınlamaya devam ediyor…