Kurgu ve gerçek bilim
Geçtiğimiz hafta internetin, bireysel bir başarı öyküsünü nasıl mümkün hale getirebileceğinden bahsetmiştim. Andy Weir, yalnızca internetteki kaynakları kullanarak harika bir roman yazmakla kalmıyor, bunu bedavaya yayınlıyor, reklamını yapıyor ve en sonunda bir Hollywood filmine uzanan süreçte inanılmaz bir başarı elde ediyor.
Marslı filmini bu senenin sonuna doğru izleme şansınız olacak. Ve filmi izlediğinizde ya da kitabı okuduğunuzda bilimkurgu eserinin nasıl geleceğe ilham verebileceğini de görmüş olacaksınız.
Bilimkurgu romanlarının geleceğe yönelik çok ciddi fikirler verdiği bir gerçek. Bir zamanlar yayınladığımız BYTE dergisinin popüler yazarlarından Jerry Pournelle, aynı zamanda bir bilimkurgu yazarı. Kendisi bir makalesinde, Amerikan hükümeti tarafından her yıl düzenlenen ve bilimkurgu yazarlarının katıldığı beyin fırtınası toplantısından bahsetmişti. Saygın bilimkurgu yazarları bir araya gelip toplumdan endüstriye ve özellikle askeri teknolojilere kadar birçok konuda tartıştıklarını ve gelecek vizyonlarını aktardıklarını belirtmişti. Yenilikçi düşünceye sahip, geleceğe yönelik fikirleri olan ve hayalgücü yüksek kişilere şimdi fütürist deniyor. Bilimkurgu yazarı terimini tercih ederim.
Bilimkurgunun falcı kehaneti olmadığı, geleceğe yönelik abartı tahminler içermediğini belirtmek isterim. Bunun için çok uzağa gitmeden Isaac Asimov’dan örnekler vermek istiyorum. 1964 yılında 50 yıl sonrası için yaptığı tahminlere bir bakalım:
. 2014 yılında kullanılan cihazların birçoğunda elektrik kablosu olmayacak.
. Daha önceden pişirilmiş ve hazır edilmiş öğlen ve akşam yemekleri olacak. Tüketiciler bunları alıp ısıtarak yiyecekler.
. Bana öyle geliyor ki insanlar doğadan daha da uzaklaşıp kendilerine daha rahat edebilecekleri suni bir ortam yaratacaklar.
. Robotik akla sahip araçlar için daha fazla çaba harcanmaya başlanacak.
. Araçlar belirli bir rotaya yöneltilecekler. Bu yolculuklar için insan müdahalesine gerek kalmayacak.
. 2014 yılına geldiğimizde yalnızca insansız araçlar Mars üzerine inmiş olacak. Ancak insanlı bir yolculuk için çalışmalar da başlamış olacak.
. 2014 yılının Dünya Fuarında ilk kez insan boyutlarında 3 boyutlu bir televizyon tanıtılmış olacak. Misafirler ekrandaki bale performansını izleyebilecekler.
. 50 yıl sonra kimi işleri yaptırabilmek için yalnızca robotlara ihtiyaç duyacağız. Bu işleri istese bile insanlar yeterince iyi yapamayacak.
Isaac Asimov, romanlarında internete ve süper bilgisayarlara kadar birçok konuda tahminler sıralamış çağının ötesinde bir insandı. Yukarıdaki tespitlerinin bir bir ortaya çıkması ve günümüzün basit gerçekleri haline gelmesi bunu ispatıdır. Ancak çok daha önemli bir tahmini var ki bu onu bir dahi yapıyor:
“Tüm bu gelişmelere rağmen, insanlar şiddetli bir can sıkıntısı hissetmeye devam edecekler.”