Küresel yavaşlama

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com


Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçen hafta başında öngördüğümüz gibi, İspanya piyasaların ana gündem maddesi haline geldi ve çoğu piyasa ciddi bir satış baskısı ile karşılaştı.

İspanya'nın artan borçlanma maliyetlerinin yanı sıra, bankacılık sektörü ile ilgili haberler dolayısıyla da borsalar ve euro tekrar baskı altına girdi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 6,7'yi aşarak, piyasalarda endişelere sebep oldu. Alman tahvili - İspanyol tahvili arasındaki spread de 540 baz puanın üzerine çıkarak tarihi yüksek seviyelerini gördü. İspanya'nın CDS spreadleri de 600 baz puana yaklaşarak rekor kırdı. Borsalara paralel olarak euro değer kaybederken, emtia fiyatlarında da sert düşüşler gördük.

Riskli varlıklardan "güvenli limana" kaçış temasının bir diğer yansımasını da Alman Bund ve ABD'nin 10 yıllık tahvillerinde gördük. Ayrıca ABD dolarının da değer artışı devam etti. DXY 83 seviyesini aşarak Eylül 2010'dan beri en yüksek konuma ulaştı.

İspanya'nın ana gündem maddesi haline gelmesiyle birlikte piyasaların Avrupa ve İspanya konulu haber akışına duyarlılığı da arttı. AB komisyonun açıklamalarının geçen hafta sebep olduğu kısa vadeli toparlanma gibi, IMF'in İspanya ile görüşeceği haberleri de aynı şekilde kısa süreli olumlu etkide bulundu. Fakat IMF'in açıklamasına göre İspanya'dan destek talebi gelmemiş. Önümüzdeki günlerde İspanya ve genel olarak Avrupa piyasalar açısından önemli olmaya devam edecek.
Geçtiğimiz Cuma sabahı da günlük bültenimizde şöyle bir yorumda bulunduk: "... Şu ana kadar piyasanın gündeminde çok fazla yer bulmamış olan küresel büyümedeki sert yavaşlama konusunun da gittikçe daha fazla ön plana çıkabileceğine dair bazı emareler var."

Bu bağlamda Çin HSBC imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verisinin bu yılın en düşük seviyesine ve Güney Kore PMI verisinin de 51 ile son dört ayın en düşük seviyesine gerilemesi Euro bölgesindeki borç krizinin dünya ekonomisini daha fazla etkilediğine dair sinyaller olarak yorumlanabilir. Buna paralel Rusya'nın PMI verilerinin son on dört ayınkine gerilemesi de mümkün görünüyor... Dünya ekonomisinin bu etki altına girmesi ihtimalinin ise, belki bono piyasaları hariç, tüm piyasalarda fiyatlandığını iddia etmenin güç olduğunu düşünüyoruz.. Diğer piyasaların bunu fiyatlamasına engel olan etkenlerin başında en önemlisinin Merkez Bankaları, politika yapıcılarından yeni tedbirler ve müdahaleler olduğunu düşünüyoruz. Diğer önemli bir etken ise bu yavaşlama sinyallerinin ABD dahil bazı ülkelerde ciddi anlamda görünmemesi.
Bu anlamda ABD GSYH revizyonu, Chicago PMI verisi, haftalık işsizlik maaş başvurularındaki artış ve özel sektörün beklentilerden daha az istihdam yarattığını gösteren ADP verisinin ardından tarım dışı istihdam gibi ABD'deki ekonomik toparlanmanın gidişatına yönelik veriler ,küresel alanda Merkez Bankaları ve politika yapıcılarından yeni tedbirler, müdahaleler konusundaki haber akışının daha da önemli hale geldiğini söyleyebiliriz."

Nitekim Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalması ve önceki ayın da aşağı revize etmesi, küresel yavaşlama konusunu piyasaların ana gündem maddelerinden biri haline getirdi. Bu durum Cuma günü İMKB gibi bazı piyasalar hariç tüm piyasalarda ciddi satışlara sebep oldu.

Dolayısıyla küresel alanda Merkez Bankaları ve politika yapıcılarından yeni tedbirler ve müdahaleler konusundaki haber akışının daha da önemli hale geldiğini bir kez daha tekrarlayalım. Böyle bir müdahalenin zamanlaması ve şeklini tahmin etmek zor fakat piyasalar açısından bizce en önemli konu haline geldi.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017