Küresel rekabet Pakistan’a yaradı 1.4 milyar dolar yatırım yapacaklar
Anadolu Grubu, Pakistan’ın en önemli yabancı yatırımcılarından biri. 2008 yılında ülkeye giren Anadolu Grubu, iştiraki Coca- Cola İçecek ile 10 yılda 500 milyon dolarlık yatırım yaptı. Pakistan’da açılan 6’ncı tesisin töreninde Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ile sohbetimizde bu tesislerle 3 bin kişiye istihdam sağlandığını, dolaylı olarak bu rakamın ise 35 bin kişiye iş imkanı verdiğini öğrenmiştik.
Özilhan, 20 Nisan 2018 tarihinde Pakistan’daki o sohbetimizde Coca-Cola İçecek’in ülkede 5 deposu, 330 bin satış noktası ile 2.5 milyar litre üretim kapasitesine sahip olduğunu, brüt cironun 1 milyar dolara yaklaştığını ifade etmişti. Özilhan’ın pazarı anlatırken verdiği çarpıcı bir diğer rakam ise ülkenin nüfusu. Özilhan, “Şu anda 210 milyon civarında. 2025 yılında 230 milyona ulaşacak. Bu nüfusun 135 milyonu ise 30 yaş altı gençlerden oluşacağı tahmin ediliyor” demişti.
Anadolu Grubu ve Coca-Cola İçecek’in 3 yıl içinde 250 milyon dolarlık ek yatırım yapma hedefi olduğunu ifade eden Özilhan’ın sözlerinin üzerinden yaklaşık 8 ay geçti. Coca- Cola İçecek, Pakistan Başbakanı İmran Han ile geçtiğimiz hafta tekrar görüştü ve yatırım için son aşamaya gelindi. Ancak Anadolu Grubu’nun ardından bu sefer içecek sektörünün bir diğer büyük oyuncusu olan Pepsi’nin heyeti de Pakistan’a giderek yatırım için görüşmelere başladı.
5 yılda hayata geçecek
Başbakan İmran Han, yaptığı açıklamada Anadolu Grubu’nun iştiraki Coca-Cola İçecek’in yapacağı yatırımın bir milat olduğunu hatırlatarak, PepsiCo Asya, MENA CEO’su Mike Spanos ve Coca-Cola heyetleri ile peş peşe görüştüğünü ifade etti. Coca- Cola İçecek’in üst yöneticilerinden Orhun Köstem başkanlığındaki heyeti kabulünün ardından Spanos ile görüşen İmran Han, “Onlar da 5 yıl içinde 1.2 milyar dolarlık yatırım planlarını açıkladı” dedi.
Anadolu’nun Pakistan’da başlattığı yatırım Coca-Cola ve Pakistan açısından önemli. Her iki şirketin küresel rekabetinin ülkeye yansıması 5 yıl içinde 1.4 milyar dolarlık yatırım demek.
Kısa bir hatırlatma...
Pepsi’nin CEO’luk görevini 12 yıl boyunca Hintli Indra Nooyi yaptı. Ekim ayında istifa eden Hintli CEO’nun hemen ardından Pepsi’nin Pakistan’a yatırım kararı da ilginç bir tesadüf olarak dikkat çekiyor.
DÜNYA'nın haberi BBC gündeminde:
Türkiye, Rumlarla gaz arayan Katar’a karşı sessizliğini koruyor
Kıbrıs Adası ve çevresinde aranan doğalgaz Akdeniz’de iplerin gerilmesine neden oluyor. Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin oluşturduğu ittifaka karşı Türkiye yalnız. Türkiye’ye karşı sürekli verilen gözdağının sahipleri bu 4 ülkeyle de sınırlı değil. Bölgede doğalgaz arayan ABD’li Exxon Mobil ve Katar Devlet şirketi Qatar Petroleum’da bu listede var. Ankara, hem ABD’li şirkete hem de o ülkelere karşı sesini yükseltiyor. Ancak nedense “dost ülke ” Katar, açıklamaların dışında tutuluyor. Bununla ilgili 8 Mart'ta DÜNYA’da bir yazı yazmıştık. “Katar, Kıbrıslı Rumları seçti” başlıklı yazımızda konsorsiyumdaki Katar’ın varlığını sorgulamıştık.
İngiliz medya devi BBC, DÜNYA’nın duyurduğu konuyu 9 ay sonra gündeme getirdi. BBC, üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ile görüşmesinde yüksek sesli bir tepkinin dile getirilmemesini ise ekonomik işbirliğine bağladı. Hatırlanacağı üzere haberimizin ardından 18 Mart 2018’de dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak: “Bizi hayrete düşüren firmalar içinde Katar’ın da olması. Açıkçası duyduğumda şaşırdım ve aynı zamanda da üzdü" demişti.