Küresel para durumu değişecek

Taner BERKSOY
Taner BERKSOY EKONOMİ DÜNYASI [email protected]

Dün gerçekleşen FED  toplantısında verilen ana mesaj bu. Önümüzdeki dönemde ABD’den başlamak üzere küresel ölçekte para politikası değişecek. Değişecek olan  gevşek para politikası ve düşük faiz ortamı. Değişim görece daha sıkı bir para politikası yönünde olacak. Uzun süredir devam ettirilen para miktarını arttırma eğilimi (QE) önce yavaşlatılacak sonra tersine döndürülecek.

Öteki ülkeler de şu veya bu şekilde ABD’yi izleyecek. Yani genel olarak para miktarları  (QE) azaltılacak. Miktar azalınca paranın bedeli de (faizler) yükselecek. Faiz oranları değişmeye başlayınca paranın küresel zeminde hareket dinamiği değişecek. Para artık farklı ülkelere (piyasalara) gidecek.  Bazı ülkelerden para çıkışı olurken bazılarına giriş olacak. Bu hareketler ulusal pazarlarda faizlerin yeniden değişmesine neden olacak. Bu süreç yerleşene kadar hareket (türbülans) devam edecek.

Bu süreçler biliniyor ve öngörülüyor.  Sorun  bu değişim dinamiğinin tetiğine ne zaman basılacağı. Bu bilinmiyor. Son birkaç aydır FED toplantılarının  merak ve endişe ile beklenmesinin nedeni de bu belirsizlik. FED tetiğe şimdi mi basacak?  Tetiğe şimdi basmayacaksa, bunu ne zaman ve nasıl yapacak? Buna ilişkin bir yol haritası, bir takvim verecek mi? Cevabı merak edilen sorular bunlar.

                                                   *           *           *

FED dünkü toplantısında bu sorulara yine doğrudan bir cevap vermedi. Somut bir yol haritası vermedi. Ayrıntılı bir takvim açıklamadı.  Ama tetiğe ne zaman ve nasıl basabileceği konusuna biraz daha açıklık getirdi. Süreci nasıl devam ettireceğine dönük ip uçları verdi. Bana kalırsa, toplantı sonrasında, öncesine kıyasla, daha bilgili ve öngörülü hale geldik.

Özetle, FED para miktarını hemen, tek hamlede, bir anda azaltmayacak. Her ay kağıt karşılığı ekonomiye (küreye)  verdiği para miktarını azaltarak başlayacak. Yani hemen bir parasal daralma olmayacak, para artış hızı yavaşlatılacak. Para miktarının fiilen azaltılmaya başlanması önümüzdeki sene içinde olacak.

Bunun anlamı şu. Para politikasının ters çevrilmesi kontrol altında, yavaşlatılmış biçimde ve olası etki dozunu düşürecek  şekilde gerçekleştirilecek.

                                                    *              *               *

Para politikasının yön değiştirmesinin etkileri iki alanda ortaya çıkacak. Bunlardan birisi yatırım alanıdır. Politikanın ters dönmesi yatırımcıları doğrudan etkileyecektir. Buna politika değişmesinin mikro etkileri demek mümkün. Bir de makro etkiler var. Parasal genişlemenin yavaşlatılıp, ters çevrilmesi ulusal ekonomilere sermaye giriş çıkışını da etkileyecek ve bu bağlamda tüm ekonomiye yansıyacak makro etkiler de yaratacak.

Mikro etkiler daha çok bu günkü pozisyonların nasıl etkileneceği, yarına dönük pozisyonların ne olabileceği gibi meseleler etrafında oluşuyor. Para politikasını tersine çevirme sürecine ilişkin bir yol haritasını ve takvimi önceden bilmek bu günkü pozisyonların kazanç imkanlarını  ve risklerini yeniden değerlendirmek, gerekirse yön değiştirmek  açısından yaşamsal öneme sahip. Merak ve telaş buradan geliyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ekonomi kıskaçta 20 Aralık 2018
Normalleşme mi? 06 Aralık 2018
Kur’u temizleme 25 Ekim 2018
Yeni bir durgunluk mu? 18 Ekim 2018
Zaman mı kazanıyoruz 11 Ekim 2018
Tedbir gerekirdi 04 Ekim 2018
2019 yılı kritik 13 Eylül 2018
Adını koymadan 06 Eylül 2018