Küresel düşünce

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ [email protected]

Büyük bir dünyada, ama sınırların kalktığı bir dünyada yaşıyoruz. Sığ düşünceli politikacılar ne kadar uğraşsa da, yurttaşlarının kafalarında duvarlar örüp onları bu küresellikten koparmaya çalışsa da, dünya küresel bir köy olmaya her geçen gün daha çok yanaşıyor. Bu küresel köyde başarılı olmanın yolu, küresel bir düşünce yapısına sahip olmaktan geçiyor. Küresel düşünen bir kişinin özellikleri nedir diye düşündüm. İşte ilk aşamada sıralayabildiklerim:

1- Dünya vatandaşı olduğunu kabul eder

Küresel düşünen kişi, eski köye, eski kasabaya sıkışmış bağnazlıktan kendini arındırır. “Nerelisin hemşerim?” aramasını sona erdirir. Çünkü herkes artık aynı küresel köydendir.

2- İnsana saygılıdır

Küresel düşünen kişi, başta insan olmak üzere, küresel köyün tüm canlılarına saygılıdır. Çünkü bu, kendisine olan saygısından gelir. Tüm ilişkilerinde bu saygıyı yansıtır.

3- Çevreye duyarlıdır

Küresel düşünen, yeryüzü küresinin en değerli varlığının temiz ve yeşil bir çevre olduğu gerçeğini kavramıştır. Bu nedenle doğaya saygılıdır; yeşile, doğal güzelliklere sahip çıkar, korur.

4- Uyumludur

Küresel köy, geniş bir köydür; her cinsten insan vardır. Küresel köyün kültürel ve ticari iklimleri farklıdır. İnsan etkileşiminin arttığı bir ortamda kişiler çok değişik insan ve iklimlerle karşılaşabilmektedir. Küresel düşünen kişinin kıvrak bir uyum niteliği vardır, her iklime hemen uyar ve etkin hale gelebilir.

5- Farkılıkların bir zenginlik olduğunun farkındadır

Küresel köy, herkes aynı düşünecek, herkes aynı biçimde yaşayacak demek değildir. Küresel düşünen, küresel köyün güzelliğinin bu farklılıklardan geldiğinin farkındadır ve buna saygı duyar.

6- Önyargılı değildir

Küresel düşünen kişi, önce yurdunu ve yurdunun insanlarını sever ve saygı duyar. Ancak başka ülkelerin yurttaşlarına, geçmişte yaşanan olayların etkisinde kalarak, bağnaz bir milliyetçilik anlayışının aşıladığı önyargı ile bakmaz. Herkesi aynı kefeye koymaz.

7- Ucuz kabadayılıklar yapmaz

Küresel köyün her yanı aynalarla doludur. Küresel düşünen, çevresine ve kendisine bakarak bilinçli gözlemde bulunur. Kendi gücünü bilir, başkalarının gücünü de. Anaların neler doğurduğunu görüp, elindeki güçle böbürlenip ucuz kabadayılıklara girişmez; haddini bilir.

8- Sivri köşeli değildir

Küresel köydeki insan ilişkilerinde bir mozaik uyumu vardır. Küresel düşünen, kendi farklılığını korur. Ancak bu mozaiğin içinde yer alabilmek için, ilişkilerin de uyumlu olması gerekir. Söylemleri, eylemleri gelişmemiş ergen davranışından uzaktır; köşeli değildir.

9- Hoşgörülüdür

Küresel düşünen kişi, herkesin küresel düşünce dalga boyuna gelmeyececeği gerçeğini bilir. Bu nedenle, kişilerle olan ilişkilerinde tolerans sınırını geniş tutar.

10- Adil paylaşımdan yanadır

Küresel düşünen kişi, bu dünyada yalnız olmadığını ve kaynakların kısıtlı olduğunu bilir. “Rabbena, hep bana” mantığından ıraktır. Kaynakları hunharca israf etmez.

Sonuç

Dünyada görülen aşırı milliyetçi akımlara rağmen, küreselleşmenin evrensel bir olgu olduğuna ve daha da artacağına inananlardanım. Böyle gelişen bir dünyada ayakta kalmanın ve başarılı olmanın yolu, küresel bir düşünce yapısına sahip olmaktan geçmektedir. Küresel düşünemeyenler, kafalarındaki bağnazlar köyünden çıkamayanlar, çorak topraklarında eşineceklerdir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019