Küresel büyüme ve emtia fiyatları
Murat Berk / Yapı Kredi yatırım
Yunanistan ve Çin'den gelen haberler ile haftaya olumlu başlayan piyasalara yön verebilecek ana konular, bu hafta Yunanistan'ın ikinci yardım paketi ile ilgili gelişmeler, çeşitli ülkelerdeki makro veriler ve petrol fiyatlarının seyri olarak görünüyor.
ABD'de geçen hafta açıklanan ve güçlenme yönünde sinyal vermeye devam eden bazı makro veriler ardından, bu hafta açıklanacak veriler devamlılık açısından önemli. Hatırlanacağı üzere geçen hafta açıklanan haftalık işsizlik başvuruları 13.000 kişi düşüşle 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Aralık ve Ocak ayında güçlenme sinyali veren tarım dışı istihdam rakamları, istihdama yönelik olumlu gelişmeler olacağını işaret ediyor. Bölgesel imalat endekslerinden Phily FED endeksi ise 9 puanlık beklentiyi de aşarak 7,3'ten 10,2 seviyesine yükseldi. Bu anlamda imalat sanayine yönelik toparlanma gözlemleyeceğimizi tahmin ediyoruz. Ancak gelecek durum beklentilerini içeren endekste düşüş yaşanması soru işareti yaratıyor. Önümüzdeki dönemde büyümede yavaşlama olabileceğini not edelim.
Hafta genelinde makro verilerde ABD'de ikinci el konut satışları, haftalık işsizlik başvuruları, Michigan Tüketici Güven Endeksi ve yeni konut satışları öne çıkan konular. Yurtiçinde ise bugün TCMB faiz toplantısı takip edilecek. Beklentiler politika faizinde yüzde 5,75'lik oranda değişiklik olmayacağı yönünde. Bu hafta ayrıca ABD'de açıklanacak bazı önemli bilançolar ön planda olabilir. Bugün 0,422 dolar beklentisiyle Home Depot, 1,56 dolar beklentisiyle Wall Mart, 0,515 dolar beklentisiyle Dell ve yarın 0,867 dolar beklentisiyle H&P finansalları açıklanacak.
Çin'in zorunlu karşılık oranlarında 50 baz puan indirime gitmesi uzun zamandır beklenen bir gelişme olmasına rağmen ciddi bir olumlu etki yaratmadı. Çin'in 2012 GSYH büyüme tahmin ve hedefini yüzde 8'e düşürdüğünü ve verilerin konut fiyatlarının Ocak ayında da zayıflamaya devam ettiğini gösterdiğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan geçen hafta da belirttiğimiz gibi global büyüme ile ilgili gelişmeler soru işareti yaratmaya başlayabilir. Bugün Japonya'da açıklanan dış ticaret dengesi rakamının -205,6 Yen'den -1,475 Yen'e gelerek Ocak ayında rekor açık verdiğini ifade edebiliriz. İhracat rakamlarındaki global yavaşlamanın da, güçlü Yen ile birlikte Ocak ayında yüzde 9,3 gerilediğini belirtelim.
Küresel büyüme açısından Japonya, Tayvan, Güney Kore, Singapur, Yeni Zelanda ve Çin gibi bazı ülkelerden gelen son verilerin yavaşlama sinyalleri içerdiğini düşünüyoruz. Bu verilerin doğru olduğunu kabul edersek, bu boyutu ve zamanlaması belirsiz yavaşlama sinyallerinin kendi başlarına olumsuz bir dinamik anlamına gelmeyeceğini çünkü yumuşak inişe işaret ediyor olabileceğini söylemek isteriz.
Fakat bu noktada, emtia fiyatlarının seyrinin çok daha önemli hale geldiğini düşünüyoruz. Emtia fiyatlarının hem maliyet yönlü enflasyon hem de büyüme üzerindeki etkileri nedeniyle bundan sonraki gelişmeleri önemli buluyoruz. Buna ek olarak Brent petrolünün 120 doları geçip artmaya devam etmesinin piyasalar açısından bir takım soru işaretleri yaratabileceğini de göz ardı etmemek gerektiği görüşündeyiz.