Kur için elimizde hangi çıpalar var, sermayenin el değiştirmesi gündemde mi?

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

İşadamları dostlarımla son dönemde yaptığım sohbetlerde sık sık “Kur için elimizde hangi çıpa var”, “Dövizin yükselişi frenlenebilir mi”, “Dövizdeki bu yükseliş sermayenin el değiştirmesine yol açabilir mi” sorularıyla karşılaşıyorum.

Onlar bana bu soruları sorarken ben de onlara karşı sorular yöneltiyorum. “Elimizde hangi çıpaların olduğuna inanıyorsunuz, hangi çıpaları kaybettiğimizi düşünüyorsunuz” soruları en çok sorduğum sorular. Bunlara aldığım yanıtların özetini şöyle yapabilirim:

“Hukuk çıpamız bugün inandırıcı olarak elimizde değil. Kurumlarla ilgili çıpamız da eskisi gibi sağlam değil. Uzun süre büyük önem verdiğimiz AB çıpası da artık gündemimizde değil.
Elimizde var olduğunu söyleyebileceğimiz çıpa mali disiplin. O da Yap-İşlet-Devret projeleri ve hastane projelerinin yükleriyle eskisi kadar sağlam gözükmüyor.

Şimdi yerli ve milli bir çıpa oluşturmak için elimizdeki imkanları gözden geçirmeliyiz.

Bir de Merkez Bankası’nın elinde kur hızlı yukarı gittiğinde faiz artırma ile frenleme çıpası gündeme gelebilir. Ama şu anki seviyeden yönetimce şikayetçi olunmadığı, bu silahın bu dönemde kullanılmasının düşünülmediği görülüyor. Merkez Bankası’nın tavrını ileride daha iyi göreceğiz.”

Gelelim dövizin yükselişinin sermayenin el değiştirmesine yol açıp açmayacağı konusundaki değerlendirmelere...

Bir işadamı dostum bu soruyu yanıtlarken, “Bizim tarihimizde iktidarların, sermayenin el değiştirmesi için girişimleri olduğuna tanık olduğumuz dönemler vardır. 1915’te, Cumhuriyet'in ilk yıllarında ve 1942 Varlık Vergisi uygulamalarında bunu gördük. Şimdi de FETÖ’cü oldukları iddiasıyla TMSF’ye devredilen Akın İpek ve Boydaklar’ın kurumlarını alıcı olduklarını söyleyenleri görmeye başladık. Henüz somut değil, ama kulislerde konuşmalar sıklaştı” dedi.

İşadamı dostum, dövizdeki yükselişin sürmesiyle zora düşen şirket sayısının artacağını bunun da sermayenin el değiştirmesini artıracağına inandığını belirtiyor. Aklına gelen soruyu, “Belki de kurun yükselişine müdahale edilmeyerek bu talep edilmiş olabilir mi diye düşünüyorum. Böyle ise zordaki firmalar kelepir fiyatlarla el değiştirebilecektir. Böyle olmamasını ekonomi yönetiminin buna fırsat vermemesini bekliyorum”diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar