Kümelenmelere Desteğin iyi sonuç vermesi için “ret gerekçeleri” belirti

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bundan bir süre önce, Bilim  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı “Türk Sanayiinin rekabet edebilirliğini, yenilikçiliğini ve verimliliğini yükseltmek amacıyla Kümelenme Destek Programını” açıklamıştı.

Onun ardından arkadaşımız Özüm Örs, hazırladığı haberde bu programa yurdun çeşitli yerlerinden 17 kümenin başvurduğu haberini yapmıştı.

Haberde bu kümelerin Tekirdağ-İstanbul Diş Sağlığı kümelenmesi, Ankara Süper kümelenmesi-Kümeler  arası işbirliği geliştirilmesi koordinasyonu, Eskişehir–Bilecik-Kütahya Seramik Kümelenmesi, Yalova Gemi inşa Sanayii Kümelenmesi, Doğu Marmara ve İstanbul Coğrafya Odağında Plastik Sektöründe Kümelenme birlikteliği, Bursa ili için Uzay, Havacılık ve Savunma kümelenmesi, İstanbul-Trakya Teknik Tekstil iş kümelenmesi, Bursa ili için raylı sistemler kümelenme projesi, Gaziantep Bölgesi İplik kümelenmesi, Bolu kanatlı et kümelenmesi, Doğu Marmara için Makine sektöründe kümelenme birlikleri, Manisa Elektrikli ve Elektronik Ürünler kümelenmesi, İstanbul Sağlık Teknolojileri ve yaşam bilimleri kümelenmesi, Antalya Sağlık turizmi kümelenmesi, Adana-Mersin Yaş meyve ve sebze kümelenmesi, Ankara Enerji kümelenmesi, İstanbul ve çevre illeri sağlık kümelenmesi olduğu bilgisi yer alıyordu.

Bakan Işık, başvuran kümelenme birliklerinin içerisinde 42 üniversite, 588 firma, 5 OSB, 24 Sanayi ticaret odası, 5 Teknoloji Geliştirme merkezi, 1 teknoloji transfer ofisi, 32 dernek, 3 ihracatçı birliği, 3 enstitü ve araştırma merkezi, 10 STK ve 4 Belediyenin yer aldığını dile getirmişti. Program kapsamında hibe şeklinde sağlanacak mali destek miktarının 5 yıl için 30 milyon TL olduğu bilgisi de Bakan Işık’ın açıklamasında yer almıştı.

Bakan Işık, dün uygun görülen tek projenin sözleşme imza töreninde “Paramız var ama verecek nitelikte proje yok” diyerek bu başvurulardan destek programında yararlanması kararı alınan tek kümelenmenin Eskişehir-Bilecik-Kütahya Seramik iş kümelenmesi olduğunu söyledi. Bu kümeye 5 yıllık süre için 10 milyon 200 bin lira olarak bildirilen bütçenin yarısını 5 milyon 100 bin liralık hibe destek verileceğini açıkladı. Destek programını çeşitli üniversitelerden  45 öğretim üyesinin değerlendirerek 17 projeden 1 tanesini kriterlere uygun buldukları belirtildi. Bakan Işık, Şubat ayında yeni bir çağrıya çıkacaklarını ve daha çok destek gelmesini beklediklerini açıkladı. Bu olumsuz tablo üzerine Bakanlıktan reddedilen projelerde 5 temel ret sebebinin ne olduğunu öğrenmek istedim. Bundan sonraki başvurularda bu hataların yapılmaması için bu istekte bulundum. “Ret gerekçelerini açıklayamayacakları” yanıtını aldım. 17 başvurudan sadece birinin kabul edilmesi yüzde 5.8’lik olumlu sonuç alındığını gösterir. O nedenle olumsuzlukların yeni başvurularda tekrarlanmaması için Bakanlığın yeni çağrı öncesi “ret sebeplerinin” neler olduğunu açıklaması doğru olacaktır.

Kümelenme kavramı, ülkemizde yeni hayata geçen bir kavramdır. Buna karşın işbirliklerini, dayanışmayı ve sinerjiyi artırdığı için çok önemli ve ihtiyacımız olan bir kavramdır. Kümelenmeleri geliştirmek için, destek verme kararındaki Bakanlığın, ilk başvurularda hataları nedeniyle destekten yararlanamayanların, başvurularındaki temel eksiklikleri açıklayıp, yeni başvurular için topluma destek olmaları gerekir. Unutulmamalıdır ki sanayimizi geliştirmek için gündeme gelen destek yüzde 5’ler seviyesinde kalıyorsa, yeterli bir destek olamaz...
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar