Kulüp Lisanslama Sistemi Türk futbolunu nasıl etkileyecek?

Tuğrul AKŞAR
Tuğrul AKŞAR EKO-SPOR taksar@gmail.com

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Spor Toto Süper Lig Kulüpler Birliği Vakfı ile birlikte geçen ay düzenlediği "Türk futbolunun sorunları ve geleceği" toplantısına ilişkin 17 Ocak'ta yine bu sütunlarda "Türk futbolunun geleceği aydınlık mı?" başlıklı bir yazıyı sizlerle paylaşmıştım.

Bu toplantıda kulüpler çok önemli konuları gündeme getirdiler. Konuştular. Önerilerde bulundular. Ancak temelde ortaya çıkan sorun kulüplerimizin içinde bulundukları iktisadi ve mali yapı kaynaklı sıkıntılardı. Her kulüp başkanı bu sorunun çözümü olarak ta genel olarak, Futbola daha fazla kaynak aktarılmasını, vergi ve SGK prim borçlarının ertelenmesini veya affedilmesini, yüksek olan vergi oranlarının düşürülmesini dile getirdiler.

Federasyon ise tam aksi istikamette yol alıyor ve gündem belirliyordu. Kulüplerimizin iktisadi ve mali yapılarına bir an önce çeki düzen vermelerini ve 2014-15 sezonuna kadar kulüp lisanslama sistemi ve kriterlerine uygun kulüp yapılanmasının başta Süper Lig ekipleri olmak üzere profesyonel olan tüm kulüplerde hayata geçirilmesini ısrarla Kulüpler Birliği aracılığıyla tüm kulüplerle paylaşıyordu.

Bu hafta biz iki hafta önce kaldığımız yerden devam ederek, Kulüp Lisanslama Sistemi'nin Türk Futbolunu, doğal olarak kulüplerimizi nasıl etkileyeceği üzerinde durmak istiyoruz.

Kulüp Lisanslama Sistemi öz olarak neyi amaçlıyor?

- Kulüplerin sportif, altyapı, mali, hukuki ve personel / idari yapısını daha güçlü, sağlam ve şeffaf hale getirmek.

- Kulüp Lisans Sistemini ulusal seviyede zorunlu hale getirmek.

- 2014-2015 Sezonuna kadar Spor Toto Süper Lig kriterlerini UEFA seviyesine, Bank Asya 1. Lig kriterlerini Spor Toto Süper Lig seviyesine ve Spor Toto 2. Lig kriterlerini bir yüksek seviyeye getirmek.

Takvim nasıl çalışacak?

- 2011-2012 Sezonundan itibaren Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig ve Spor Toto 2. Lig'de Ulusal Kulüp Lisans Sistemine geçilecek.

- 2011-2012 ile 2014-2015 sezonları arası Ulusal Kulüp Lisans Sistemine geçiş süreci olacaktır ve lisans kriterleri ile yaptırımlar geçiş süreci içerisinde arttırılacak.

- Kulüpler, UEFA sistemindeki gibi hukuki, sportif, altyapı, personel ve mali kriterler üzerinden denetlenecek ve kriterler her bir lig için ayrı ayrı oluşturulacak.

- Her bir lig için kriter bazında farklı yaptırım uygulaması yapılacak.

-  Ulusal Kulüp Lisansı da TFF Kulüp Lisans Kurulu tarafından verilecektir.

Kulüplerin 2011-2012 sezonu için Ulusal Kulüp Lisans başvurularını 2011 Mart'ın son iş gününe kadar yapmış olmaları gerekiyor. Bu kapsamda;

- Bu başvuruda kulüplerin 01.01.2010-31.12.2010 tarihler arası mali bilgileri incelenecektir.

- 2011-2012 sezonu için Ulusal Lisans alamayan kulüplere ceza uygulanmayacaktır. (1 yıllık geçiş süreci)

- 2011-2012 sezonunda kulüplere sadece 'Ulusal Kulüp Lisans için başvurmama ve geç başvurma' cezaları uygulanacaktır. (para cezası)

Kulüp Lisanslama Sistemi ile kulüplerin hayatlarında neler değişecek?

Kulüp Lisanslama Sistemi ile 2014-15 sezonuna kadar Süper Lig dahil olmak üzere tüm profesyonel liglerde uygulamaya alınacak önlemlerle aşağıdaki konularda gelişim sağlanmış olacak.

· Kontrolsüz transfer/personel harcamaları azalacak,

· Yetersiz kulüp tesisleri yeterli hale getirilecek,

· Kulüplerin artan borçlarının önüne geçilecek,

· Stadyumların eksiklikleri tamamlanacak,

· Kurumsal yönetim yetersizliği giderilecek,

· Sportif altyapıların eksiklikleri tamamlanacak,

· Sistemsizliğin getirdiği zararların önüne geçilmiş olacak.

Kulüp Lisanslama Sistemi'nin kulüplerimize sağlayacağı yararlar

UEFA temel olarak Ulusal Kulüp Lisanslama Sistemi ile,  2014-15 sezonuna kadar Avrupa futbolunda "Finansal Fair Play" uygulamaları temelinde kulüplerin alt yapılarını, kurumsal ve örgütsel yapılanmalarını, yönetim tarzlarını, mevcut tesislerini rekabetçi bir şekilde yeniden düzenleyerek, kendi aralarında "daha dengeli bir rekabet içinde" yarışmalarına olanak sağlamayı hedefliyor. Çünkü, her geçen gün rekabet küçük kulüplerin aleyhine bozuluyor ve büyükler lehine haksız bir rekabet oluşuyor. Bu da futbolun uzun vadede ölümü anlamına geliyor. İşte UEFA futbolun dengesiz çalışan temel dinamiklerini "dengede rekabet"e yönlendirmeye çalışıyor. Bu bağlamda ilk etapta  kulüplerin mali olarak daha güçlü, şeffaf ve borçtan arındırılmış bir mali yapıya sahip ve ekonomik yönden güçlü olmalarını sağlamak en önemli hedeflerin başında geliyor. Buna bağlı olarak ayrıca;

- Kulüplerin gerekli eğitimi almış profesyonel kadrolarla çalışmalarını sağlamak,  

- Kulüplerin tüm genç takımlarını akademi ligleri seviyesine ulaştırmak ve bu liglerde elit oyuncuların yetişmesine katkıda bulunmak,

- Kulüplerin UEFA standartlarında tesislere ve stadyumlara sahip olmalarına destek olmak,

UEFA'nın diğer hedef ve amaçlarını oluşturuyor.

Ulusal Lisanslama Sistemi'nin başarıya ulaşabilmesi için UEFA aşağıdaki tabloda gösterilen süreci öneriyor. Buna göre önce lokal federasyonların ulusal lisanslama kriterlerini belirlemeleri ve buna göre yola çıkmaları gerekiyor.

2011-12 sezonu için Süper Lig kriterleri

Yukarıda anlatılanların ışığında 2011-12 sezonundan itibaren Süper Lig'de uygulanması gereken kriterler aşağıda sizlerle paylaşılıyor. Tüm Süper Lig kulüplerinin bu kriterlere uygun aksiyon almaları ize bir zorunluluk olarak onların önlerinde duruyor.

Gelecek hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar