Kültür, sanat, eğitimin destekçileri

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları… Ayrıntılar mı? dunya.com/ehlikeyf adresinde…

Safiye Ayla yorumlarıyla ve bağışlarıyla yaşıyor

Yaşamını müziğe, tüm malvarlığını ise eğitime vakfeden Safiye Ayla Targan, 21. ölüm yıldönümünde Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından bir dizi etkinlikle anıldı. Kendine has üslûbu ve ses ahengiyle Türk musikisinde bir devri temsil eden Safiye Ayla Targan, “Memleketin en büyük ihtiyacı eğitimdir” diyerek, Türk gençliğinin eğitimi için ülkesine en büyük hizmetlerden birini yapmış, tüm mal varlığını Türk Eğitim Vakfı’na bağışlamıştı.

Safiye Ayla’yı anma etkinlikleri kapsamında sanatçının Sıraselviler’deki evinde Türkan Derya’nın yönettiği, sanatçının hayatından kısa kesitler veren ve bağışçı yönünü anlatan “Muganniye Safiye” adlı mini belgeselin gösterimi yapıldı.

Safiye Ayla’nın giysilerinin bir kısmından orjinaline sadık kalarak hazırlanan ve sınırlı sayıda üretilen “Safiye Ayla Kapsül Koleksiyonu satışa sunuldu. Kapsül koleksiyon satışından elde edilen gelir ise TEV’e bağışlanacak. Lütfen dunya.com/ehlikeyf’e geçiniz…

Yarım asırdır milyonlarca hayata dokunuyorlar

Türkiye’nin ilk özel vakfı olarak 17 Ocak 1969’da kurulan Vehbi Koç Vakfı, bu yıl 50’nci yaşını kutluyor. Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, kuruluş yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Vehbi Koç, ‘Yeni Vakıflar Kanunu’nun çıkabilmesi için 1951’den itibaren tam 16 sene uğraştı. Sonuçta da başarıya ulaştı. Birçok iş insanı kendisini örnek alarak ‘Özel Vakıflar’ kurdu. Bu sayede vakıflar yoluyla ülkemiz için önemli adımlar atılmış oldu. Bir bakıma Vehbi Bey, bu yasanın çıkması ile Türkiye’deki sivil toplumun kaderini değiştirdi. Vehbi Koç Vakfı, ‘Eğitim – Kültür ve Sağlık’ alanlarında ülkemizin gelişimine ve toplumun kalkınmasına yönelik pek çok hizmette bulundu. Ülkemize fayda sağlama yolunda Vakfımızın 50 yılda gerçekleştirdiği yatırım harcamalarının toplamı 1 milyar 355 milyon dolara ulaştı. 50’inci yılımızda yeni çağdaş sanat müzemizi ülkemize kazandıracak olmanın heyecanı içindeyiz” dedi. Ayrıntılar, dunya.com/ehlikeyf’te…

“Bellek Görevi: Gemi Enkazları”

Rahmi M. Koç Müzesi, Yapı Kredi ve Organik Group sponsorluğu ile 2019 yılını yeni sergiyle karşılıyor. İtalyan fotoğrafçı ve heykeltıraş Stefano Benazzo’nun fotoğraflarından oluşan ‘Bellek Görevi: Gemi Enkazları’ sergisi müze ziyaretçileriyle buluşuyor. İnsanların denizle imtihanını, cesaretlerinin ve korkularının anılarını fotoğraflarıyla anlatan Benazzo, “Batıklar yalnız, çaresiz ölür, nadiren umursanır. Bu nedenle onlara sempati ve saygı göstermenin önemine inanıyorum. Bugün doğanın bir parçası haline gelen batıklar aynı zamanda tarih kitaplarında yer almayan deniz insanlarının artık var olamayacak anılarının birer sembolü. Sert hava ve deniz bu enkazları yok etmeden önce gelecek nesiller için fotoğrafları çekip bir bellek oluşturuyorum” diyor. dunya.com/ehlikeyf’te…

“Tutmasını da tüketmesini de yeterince bilmiyoruz”

Mutfak Dostları Derneği tarafından gerçekleştirilen “Dünden Bugüne İstanbul’un Balıkları” etkinliğinde, İstanbul’un yitirdiğimiz deniz zenginlikleri ve Boğaz’ın kaybolan balık türleri İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk ve gazeteci Ahmet Örs’ün sunumlarıyla dinleyicilere aktarıldı. Öztürk, “biz balık tutmasını da balığı tüketmesini de bilmiyoruz. Gırgır, trol, dinamit, zıpkın... Nerede, ne yapılmaması gerekiyorsa yapıyoruz. Toplam balık miktarımızın yüzde 10’u, balığı yanlış kestiğimiz ve yanlış pişirdiğimiz için ziyan oluyor“ dedi. Ahmet Örs ise “belki Marmara balıklarına birileri sahip çıkar, torunlarımız balıklarımızı sadece mutfak tarihi kitaplarından okuyup öğrenmek zorunda kalmazlar“ diye konuştu. Kalyon Otel’deki etkinliğin ayrıntıları, dunya.com/ehlikeyf’te…

Biliyor musunuz?

Norveçli Şef Gunnar Hvarnes’in atölye etkinliğini; Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi’nin Bisanthe 4. Oda Müziği Festivali’ni; Stanley Kubrick’in tüm filmlerinin İstanbul Festivali’nde gösterileceğini; Ranchero’nun yeni menüsünü biliyor musunuz? Hepsi dunya.com/ehlikeyf’te…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar