Kullanılmış ambalaj maddelerinin ithaline izin verildi
Gümrükler Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günler tüm Gümrük ve Ticaret Müdürlükleri'ne bir bildirim yaptı.
Aslında, Ekonomi Bakanlığı'nca daha önceden, eşya taşımak amacıyla dolu olarak ithal edilen, yeniden ve istenirse başka amaçlarla kullanılabilen metal tel sepetler ile plastik ambalaj malzemelerin ithalatında, İthalat Rejim Kararı'nın 7. maddesi kapsamında izin alınmasına gerek olmadığı belirtilmişti.
Piyasada yaşanan sorunların bitmediği anlaşılıyor. Özellikle, Otomotiv Sanayicileri Demeği'nin talepleri dikkate alınmış gözüküyor. Belirtilen ambalaj maddeleri dışında Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu'nun başka GTİP'lerinde belirtilen plastikten eşya taşınmasına veya ambalajlamasına mahsus malzemelerin, plastikten diğer ambalaj malzemelerinin ve demir veya çelik tellerden kullanılmış eşyaların İthalat Rejimi Kararı 7. Maddesi kapsamında izin alınmadan ithaline izin verilmesi talebi de Ekonomi Bakanlığı'nca dikkate alınmış gözüküyor.
Keza, Ambalaj Sanayicileri Derneği ve Otomotiv Sanayicileri Derneği temsilcilerinin katılım sağladığı bir toplantı da yapılmış bulunyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği'nin 28.07.2015 tarihli yazısında söz konusu GTİP'lerde yer alan kullanılmış ambalaj malzemelerinin dolu veya boş olarak ithal edilmesinin kendileri açısından bir sakıncası olmadığı belirtilmiş.
Bu çerçevede, Ekonomi Bakanlığı ilgili tarafların olumlu görüşleri dikkate alınarak, eşya taşımak amacıyla dolu veya boş olarak ithal edilen, yeniden ve istenirse başka amaçlarla kullanılabilen
3923.10.00.00.00,
3923.50.90.00.00,
3923.90.00.00.00,
7326.90.40.00.00. ve
7326.20.00.00.00
GTİP'li kullanılmış ambalaj malzemelerinin İthalat Rejimi Kararı'nın 7. maddesi kapsamında ithaline izin verilmesini uygun görülmüş bulunuyor.
Doğal olarak, gümrük idarelerinde yaşanan sorunları bu görüş çerçevesinde çözmek için Gümrükler Genel Müdürlüğü devreye girmiş ve bağlantı idarelere belirtilen şekilde işlem yapılması talimatını vermiş bulunuyor.
Böylece, şirketlerimizin önünde bir engel kalkmış oluyor.
Benzer, sorun ve olaylara baktığımızda, karar alıcı birimler ile uygulama birimlerinin farklı bakanlıklar çatısı altında olması işlerin yavaşlamasına neden oluyor. Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı kurulsa sanırım hizmet verimliliği üst seviyelere çıkar. Dış ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin dernek ve temsilcilerinin böyle bir oluşumu güçlü olarak dillendirmeleri kendi yararlarına olur diye düşünüyorum.