Küçük sanayi sitelerinin sayısı 500’e ulaştı
Küçük sanayi siteleri, sanat erbabının, el üretiminden makineli üretime, tamirattan imalata geçmelerini kolaylaştırmak için kurulan üretim parklarıdır.
Yabancılar bunlara, sanayi gelişme parkları adı veriyor.
Küçük sanayi siteleri hemen her ülkede var. Bunlar geleneksel üretim yapısından sanayileşmeye geçişi sağlayan müesseseler.
Bizde de bu siteler, küçük sanat erbabının imalat sanayine makineli üretime geçmesinin yolunu açtı.
İlk küçük sanayi siteleri Gaziantep ve Kayseri’de kuruldu.
Şehir içinde yetersiz şartlardaki esnaf ve sanatkarın yer değiştirme arzusu sonucu sitelerin bazıları esnaf çarşısı ve tamirhane ağırlıklı olarak gelişti.
Çok az sitede belli sayıdaki üretimde ihtisaslaşma ve kümelenme gerçekleşebildi.
KSS’lerinin sayıları 500 dolayına ulaştı. Bu sitelerde 100 bin iş yeri var. 500 bin kişi çalışıyor.
Sitelerdeki işyerlerinin çoğu döküm, dövme ve metal işleme, madeni eşya ve yedek parça, tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, yapı malzemeleri, plastik eşya gibi konularda orta ve büyük sanayi için fason iş yapıyor.
Bazılarında özellikle Ankara, İstanbul gibi şehirlerdeki KSS’lerinde orta ve büyük ölçekli üretime yönelen, ihracata çalışan işletmeler var.
İlk küçük sanayi sitesinin kurulduğu Gaziantep’te şimdilerde 11, Kayseri’de 5 KSS var. İstanbul’da 13 KSS’nin her biri özelliği olan üreticilerin kümeleştiği site niteliğinde.
Ankara’da 13, İzmir‘de 16, Manisa’da 21, Bursa’da 13, Adana’da 8, Adıyaman’da 5 KSS de çok sayıda işyerinde üretim yapılıyor.