Küçük işletmeler potansiyel müşterilerine ulaşmak için bloglarını kullanabilirler
Blog yazmak, insanların fikirlerini, deneyimlerini ve duygularını internet ortamında paylaştığı bir hobi olarak ortaya çıktı. Ama zaman içinde evrilerek şirketlerin içerik pazarlama süreçlerinin, yani ilgi çekici içeriklerle kullanıcılarda değer oluşturmak için yürütülen pazarlama çalışmalarının, önemli bir ayağı haline geldi. Adgager’ın yaptığı bir araştırma doğru içerik pazarlama stratejisi ile 3 kat daha fazla potansiyel satış üretilebileceğini ve içerik pazarlama stratejisi kullanan işletmelerin diğerlerinden 6 kat daha fazla dönüşüm elde ettiğini gösteriyor. Günümüzde işletmeler potansiyel müşteri çekmek, arama motoru sonuçlarını iyileştirmek ve markalarının tanıtım ve pazarlamasını yapmak için blogu da değerli bir kaynak olarak kullanıyor.
GoDaddy blogu için de yazan serbest yazar ve fotoğrafçı Ashley Grant, işletmeniz için bir blog oluşturmanın yararlarını ve blogunuzu potansiyel müşteri çekmek için nasıl kullanabileceğinizi anlattı.
Bir işletme blogunun faydaları
İşletmem için neden blog yazmalıyım diye düşünüyor olabilirsiniz. Ama internet kullanıcılarının yüzde 77’sinin blog okuru olduğunu göz önüne alırsak, işletme web sitenize blog eklemek ulaşacağınız potansiyel müşteri kitlesini artırmanıza yardımcı olabilir. Buna ek olarak, işletmeniz için blog yazmanın temel faydaları şunlardır:
● Blog yazmak SEO’ya (arama motoru optimizasyonu) katkı sağlar. Google gibi arama motorları mevcut ve potansiyel müşterileriniz için faydalı içerikler ürettiğinizi görmeye bayılırlar ve bunu arama motorları sonuç sayfalarında sitenizi daha yukarıya taşıyarak ödüllendirirler. Google’da arama yapan kişilerin yüzde 34’ünün sıralamada karşılarına ilk çıkan bağlantıya tıkladıkları göz önüne alınırsa, blogunuz web sitenizin potansiyel müşterilerinizin karşısına çıkmasına yardımcı olabilir.
● Blog yazmak kendinizi alanınızda uzman olarak konumlandırmanıza yardımcı olur. Böylece mevcut ve potansiyel müşterilerinize alanınızda ne kadar bilgili olduğunuzu gösterebilirsiniz.
● Blog yazarak bilinirliğinizi ve güvenilirliğinizi artırabilirsiniz. İçerikleriniz alanınızda uzman olduğunuzu gösteriyor olabilir ama insanların size güvenmelerini de sağlamalısınız. Potansiyel müşterileriniz içeriklerinizi okudukça sizi daha iyi tanıyacaklarından, sizi sevme ve güvenme, dolayısıyla da sizden alışveriş yapma ihtimalleri artar.
Blog yazmanın işletmeniz için faydalı olduğu bir gerçek. HubSpot’un yaptığı bir araştırmaya göre de, blogu olan işletmelerin aylık potansiyel müşterileri, olmayanlara oranla yüzde 126 daha fazla artış gösteriyor. Peki, blogunuzu potansiyel müşteri çekmek için nasıl etkili bir şekilde kullanabilirsiniz?
1- En fazla ilgi çeken yazılarınızı belirleyin.
Blog yazmak müşterilerinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olur çünkü müşterilerinizin ne tür içerikleri beğenip ne tür içerikleri beğenmediğini belirlemenize olanak sağlar. Örneğin, sayfa görüntülenmesi çok fazla olan bir blog yazınız varsa, müşterileriniz büyük olasılıkla bu içeriği beğenmiştir. Diğer yandan, fazla görüntülenmeyen ya da paylaşılmayan yazılarınız varsa, bu okuyucularınızın içerikleri beğenmediği ya da gerçekten ideal müşterilerinize ulaşamadığınız anlamına gelebilir. Blogunuzu Google Analytics gibi bir analiz aracına bağlayarak sayfalarınızın görüntülenme sayıları ve ziyaretçi demografikleri gibi değerli bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu sayede hedeflediğiniz müşterilerin ideal müşteriler olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, bağlantılarınızın Facebook, Twitter, LinkedIn gibi platformlarda kaç kere paylaşıldığını takip etmeye yarayan Link Tally gibi bir sosyal medya ölçüm aracı da kullanabilirsiniz. Böylece mevcut ve potansiyel müşterilerinizin içeriklerinizi arkadaşları ve takipçileriyle paylaşacak kadar beğenip beğenmediklerini öğrenebilirsiniz.
2- İçerik kalabalığından sıyrılın
İnternette o kadar fazla içerik var ki kaliteli olanların bile diğerlerinden ayrışması zor olabiliyor. Kalabalıktan sıyrılmak ve ideal kitlenize ulaşmak için blogunuzu müşterilerinize en iyi hizmet veren konularda yoğunlaştırın, her zaman yardımcı bir tavrınız olsun ve kişisel sesinizi kullanın. Özellikle sonuncu madde çok önemli. Çünkü hiçbir içerik üreticisi sizin kişiliğinizi, deneyiminizi ve perspektifinizi sizden iyi yansıtamaz. Bu yüzden, kimsenin kopyalayamayacağı bu özelliğinizi yararınıza kullanmayı atlamayın.
3- İdeal müşterilerinizin görüşlerinden faydalanın
İşletmeniz için yapabileceğiniz en iyi şey ideal müşterilerinizi belirlemektir. Örneğin ideal müşterilerinizin 35-44 yaş aralığında, evli ve çocuklu, mutfağını yenilemek isteyen kadınlar olduğunu düşünüyorsanız, bu kategorideki insanlarla iletişime geçin. Onlara ne istediklerini sorarak sunduğunuz çözümlerin gerçekten ihtiyaçlarına hitap edip etmediğini anlayabilirsiniz. Çoğu zaman işletme sahipleri, ideal müşterilerinin kim olduğundan emin olduklarını sanıyor ama kendi bakış açılarıyla oluşturdukları fikir gerçek ideal müşterileriyle tam olarak uyuşmayabiliyor. İdeal müşterilerinizin kim olduğunu belirledikten sonra onlara ne tür içerikler görmek istediklerini ve ne tür içeriklerin onlara yardımcı olacağını sorun. Sorular, yorumlar ve geri bildirimler blogunuz için oluşturacağınız en iyi içerikleri belirlemenize ve satış sayfalarınız için daha iyi metinler yazmanıza katkıda bulunabilir.
4-İletişim kurun ve devam ettirin
Blog yazılarınızı okuyan ziyaretçilerinizin bilgilerini alarak bir iletişim kanalı oluşturabilirsiniz. Örneğin yeni yazılardan ve gelişmelerden haberdar olmaları için e-bülteninize abone olmaya teşvik eden eylem çağrıları yapabilirsiniz. Sizinle çalışmış müşterilerinizle de iletişimi devam ettirin. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığı hakkındaki görüşlerini alın. Hatta sizinle çalışmaya başlamadan önce “keşke bilseydim” dedikleri bir şey olup olmadığını sormak da iyi bir fikir olabilir.
Blogunuz, kendinizi alanınızda uzman olarak konumlandırmak, mevcut ve potansiyel müşterilerinizi anlamak, onlarla iletişim kurmak ve kurduğunuz iletişimi devam ettirmek için değerli bir araçtır. Müşterilerinizle olan iletişiminizi devam ettirerek onları devamlı müşteriye nasıl döndüreceğinizi daha iyi anlamanın yanı sıra, potansiyel müşterileri sizden hizmet alan insanlar haline dönüştürme sürecini nasıl hızlandıracağınızı da öğrenebilirsiniz.