KTT 'Talim Terbiye Kurulu'nu bekliyor

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

Geçen hafta yazdığım yazıda ehliyet almak için sınava giren sürücü adaylarına "Kaza Tespit Tutanağı"(KTT) ile ilgi soru sorulmasını gündeme getirmiştim. "Başımıza bir de bu işi çıkartma" diyenler olduğu gibi destekler nitelikte de oldukça çok elektronik posta aldım. Araştırıldığında görülecektir, birçok otomobilde hala Kaza Tespit Tutanağı formu yok, olanlar da nasıl dolduracağını bilmiyorlar. Ama diyeceksiniz ki "Sistemin başarılı olduğunu da söyleyen sizsiniz". Evet haklısınız dolduruyoruz ama yalan yanlış dolduruyoruz.

Yazımın yayınlandığı gün yolda iki taksi birbirine çarpmış trafik polisi beklerken gördüm. Üstelik trafiği de kilitlemek üzerelerdi. Yanlarından bir hamle ile geçerken, "fotoğrafları çekin araçlarınızı kenara alın diye seslendim" dursam dayak yerdim, öyle kötü baktılar.

Aynı gün, Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SEİK) Üyesi Çetinay Karaol dostum beni aradı. "Can Bey sizin yazınızda değindiğiniz konu için biz başvuruda bulunduk, ama hala bir netice alamadık" dedi. Konuyu araştırdım ortaya çıkan sonuç ise Sigorta Eksperleri İcra Komitesi 30 Temmuz 2009'da Milli Eğitim Bakanlığı'na müracaatta bulunmuş.

Aradan tam iki yıl geçmiş bir geri dönüş olmamış. Ben bu yazıyı yazarak konuyu tekrar gündeme getirdiğim için bir araştırma yapılmış ve sonuç şöyle; Müracaat kabul edilmiş, taslak programa dahil edilmiş. Talim Terbiye Kurulu (TTK) onayladıktan sonra yürürlüğe girecekmiş. Bunun için ise verilen şifahi tarih yıl sonu. Yani kamu yararına olan bir konuda karar alabilmek için 2.5 yıl bekleniliyor.

Sigortacılık ile ilgili tüm girişimlere bir tepki var. BES'i, tarım sigortalarını, hayat sigortalarını, kaskoyu, Zorunlu Deprem Sigortalarını, trafik sigortalarını, yangın sigortalarını, hiçbir kamu yöneticisinin ya da bir bürokratın övdüğünü duydunuz mu ? Neden övmediklerini ben size söyleyeyim; verilecek destekler sonrasında bir para kazanılacak ve bu para sigorta şirketlerinin cebine gidecek gibi bir algı söz konusu. Fakat iyi araştırıldığında sigorta şirketlerinin topladığı primden neredeyse fazlasını hasar olarak ödediğini veya bazı branşlar da (BES, DASK vb) sadece aracı oldukları görülecektir.

Nitelikli dolandırıcı sayılabilirsiniz

Ben diyorum ki, sürücü kurslarında eğitilen kişilere "Kaza Tespit Tutanağı" doldurmasını öğretmek, sigorta konusunda iki kısa bilgi vermek hem bireylerin yararınadır, hem de çağdaş bir ülke olmak konusunda bize mesafe kazandıracaktır. Kaza tespit tutanağı doldurmayı bilmek bireylere ne gibi katkılar sağlar derseniz size yeni çıkan sigortacılıktaki suistimallerle mücadele yönetmeliğini gösterebilirim. Kaza Tespit Tutanağı"nı doldurmayan, yanlış dolduran ya da birilerine doldurtanları artık ciddi bir sorun bekliyor. Hatta bu süreç nitelikli dolandırıcılıktan hapis yoluna kadar gidebiliyor.

Sorun yaşamamak adına birkaç basit önerim olacak. Bugün aracınızda Kaza Tespit Tutanağı olmadığını kontrol edin. Varsa değişmeyecek kimlik bilgilerinizi doldurun. Olay anında eksper gibi çarptığınız yeri yakınlaştırarak fotoğrafını çekmeyin. Uzaktan çekin ki olay yeri görünsün. Hata oranına karar verilirken bu fotoğrafların çok önemli olduğunu unutmayın. Kimlik bilgilerinizi doğru yazın. Eksik bilgi bırakmayın.

Gözler 'Talim Terbiye'de

Talim Terbiye Kurulu'da artık buna ilk toplantısında karar vermeli ve sürücü kurslarında ve sınavlarda Kaza Tespit Tutanağı ve sigortacılık ile ilgili birkaç detay öğrencilere öğretilmiş olur. Bunun önceliği bireyin menfaatinedir. , ikincisi ise kamu yararınadır. Sigorta şirketlerine bir kolaylık sağlamış olunmaz merak etmeyin.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar