Krizin görünmeyen zararları
(Gelir düşüyor-ihaleler gecikiyor)
- 39 milyar liralık yeniden yapılandırmada, ilk 2 taksit ödemesinden sonra ödemeler aksamaya başladı. Bütçeye gireceği tahmin edilen para giremeyecek.
- Elektrik dağıtım özelleştirmesi için yapılan ihalelerden 10.8 milyar dolar özelleştirme geliri bekleniyordu. İhaleyi kazananlar ödemelerini yapamıyor.
- Proje bedeli 6 milyar olar olan Üçüncü Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi 2012 yılına ertelendi.
- TPAO ve BOTAŞ'ın bu yıl içinde özelleştirilmesi imkansız gibi görülüyor.
- Enerji üretim tesislerinin özelleştirilmesi gecikecek. Dağıtım özelleştirmesi sonuca bağlanmadan, üretim tesislerine talep olmayabilir.
- Nükleer santral için Japonlardan ümit kesildi. Fransa, Finlandiya, Çin ve Kanada gibi ülkeler ile temasa geçiliyor.
Bunlar önemli gelişmeler. Bunlar krizin görünmeyen zararları.
Yeniden yapılandırmadan beklenen gelir bütçeye önemli ölçüde yama oluyordu.
Yeniden yapılandırmanın tarihi bir fırsat olduğunun altını çizen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk 2 taksidi yatırmayan 800 bin vatandaşın ise birer mektupla uyarılacağını söyledi. İlk 2 taksidi
ödemeyen vatandaşlar, üçüncü taksidi de yatırmazsa aftan faydalanamayacak
Vatandaş aftan yararlanamayacak ama Maliye de gelir kaybına uğrayacak.
Yeniden yapılandırmadan beklenen gelir 39 milyar 667 milyon lira idi.
Bakanın açıklamasına göre, ilk 2 taksitte bunun 9 milyar 650 milyon liralık bölümü tahsil edildi, böylece yeniden yapılandırma tutarının yüzde 24'lük kısmı ilk 2 taksitte yatırıldı.
Makiye Bakanı diyor ki, "6111 Sayılı Kanun uyarınca borcunu yeniden yapılandıran, ancak çok zor durumda olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla, bir takvim yılında 2'den fazla vadeyi ödemeyen ya da eksik ödeyenler bu yasadan yararlanamıyor, "Bakanlık olarak ilk 2 taksidin ardından bu taksitleri aksatanlara dönük bir çalışma yaptık. Bu çalışmada yapılandırmaya giden, fakat ilk 2 taksidi ödemeyen 800 bin mükellefimizin varlığını tespit ettik.
Şimdi bu mükelleflere birer uyarı mektubu göndereceğiz. Bu mektupla, mükelleflere ilk 2 taksidi ödemediği, 1 taksidi daha yatırmaması halinde yeniden yapılandırma hakkının ortadan kalkacağı uyarısında bulunacağız.
Mükelleflerimizin mevcut avantajları yitirmemesi için taksit ödemelerinde gereken hassasiyeti göstermesini isteyeceğiz."
Anadolu'da bir deyim vardır "Koyun can derdinde, kasap mal derdinde" derler. İşte o biçim. Tabii olarak Maliye Bakanı vergi tahsilatını artırma arayışında.
Acaba 800 bin kişi neden taksit ödeyemiyor?
Bunlar yeniden yapılandırmanın formalitesini tamamlamışlar. İlk 2 taksidi ödemişler. Bundan sonra ödeme yapmazlar ise hem emekleri hem de ödedikleri 2 taksit havaya gidecek...
Bilgisizlikten ihmalden olamaz. Demek ki, yeniden yapılandırmaya rağmen Anadolu'da çok sayıda vergi mükellefi işini yoluna koyamamış durumda. Zarar edeceğini bile bile, imkanı olmadığı için ödeme yapamıyor.
Bizler Anadolu'dan gelen iyi haberleri seviyoruz. Onları öne çıkarıyoruz. Acaba bu 800 bin kişinin durumu nedir? Sorunları nedir? Onlarla ilgilenen yok.
Ama onların durumu sonuçta ülkenin temel büyüklüklerini etkiliyor.
Onlar ödeme yapamazsa, özelleştirme ihalelerine girenler para bulamaz ise devletin bütçesi açık verecek.