Kriz ve terör tüketiciyi de üreticiyi de etkiler hale geldi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bayrama giriyoruz. Bayram öncesi genelde moraller düzgün olur. İnsanların gelecek hakkındaki bekleyişleri iyimser olur. Ekonomide işler iyi gidiyor. Krizdeki gerilemeden düze çıktık diye sevinirken birden insanlarımızın doğrudan kontrolunda olmayan  iki sorun ortaya çıktı. Yurt dışındaki krizin korkusu ile hükümet ve Merkez Bankası tedbirler almaya başladı. Döviz fiyatı tırmanışa geçti.

Ramazan ayında olmamıza rağmen terör tırmanmaya başlayınca, hükümet  sert önlemler almaya başladı. Dövizin yükselmesi,  döviz ile ilişkisi olmayanları, döviz yatırımları bulunmayanları doğrudan ilgilendirmez dolaylı ilgilendirir.

Terör  neden olduğu can kaybı, Doğu'da hayatı felç etmesi nedeniyle herkesi  yıllardır üzüyor. Bu üzüntüye rağmen  bugüne kadar  ekonomiyi doğrudan  etkilemiyordu.

Fakat insanoğlunun Doğu'da çatışmalar, can kayıpları sürerken,terörün nasıl sona ereceği konusunda kafalar karışık iken, rahat etmesi, rahat rahat harcamalarını sürdürmesi,yatırımlara yönelmesi kolay değil. Döviz ile altın ile insanların doğrudan ilişkisi olmasa da  döviz fiyatları, altın fiyatları tırmanırken, insanların huzursuz olmaması imkansız. Acaba bu işin sonunda benim durumun ne olacak düşüncesine girenlerin harcamalarını eskisi gibi sürdürmeleri imkansız.

O zaman  ne oluyor, ekonomide  talep yavaşlıyor, üretim ve yatırım yavaşlıyor.

Bunun sonu ise işsizlik ve gelir azalmasıdır. Şimdi geliyoruz en önemli noktaya: Moral konusuna.

Her ülkede insanların moralinin aşağıya gitmemesine özen gösterilir. Morali bozan abartılı olumsuzluklardır. İnsanların moralini düşürmemek için yalan ve yanlık,abartılı, yaldızlı haberlere gerek yoktur. Ama tersi de yapılmamalıdır. Kriz ve terör haberlerini abartarak insanlara korku salmak, içeride  çözümsüzlük havasını pompalamak ,insanların moralinin gereğinden fazla bozulmasına neden olur.Ramazan ayı  bu yıl sinirlerin gerildiği bir ay oldu. İftar yemeklerinde  politikacılar yaptıkları konuşmalar ile insanlara  huzur  verecek yerde huzur kaçıracak, sinirleri daha da gerecek davranışlar içine girdi. Halbuki Ramazan, insanların   rahat ve huzuru için  gerek dikkatin gözetilmesi gereken bir aydır. Tabii ki dünyada olan bitenler, çevremizdeki olumsuz gelişmeler  politikacılarımızı,toplum önderlerimizi üzüyor, etkiliyor. Fakat dikkat buyurunuz, gezetelerde, TV ekranlarında Ramazan boyu insanlara huzur verecek haber ve konuşmalardan çok insanların huzurunu  kaçıran haber ve konuşmalar  yer aldı. Buna rağmen Türk ekonomisinin bugünkü tablosu ,tüketicinin ve üreticinin bugünkü rahatlığı gene de iyidir. Buna da şükredelim ki insanlar   kriz ve terör olaylarının abartılarak gündemin başına oturtulması karşısında  gene de paniğe kapılmıyor. Her şeye rağmen tüketim ve üretim  belli çizgide devam ediyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018