Kriz havasına girmeye çalışıyoruz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

"Kötü haberi veriyorum; dünya ekonomisinde kara bulutlar gözükmeye başladı. Dünya daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak Türkiye'ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın."

Bunları herhangi biri söylemiyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı söylüyor.

Buna pişmiş aşa su katmak denilmez de ne denir ?

Pişmiş aş nedir ? Türkiye' şu anda uluslararası değerlemelere esas olan üzerinde durulan göstergelere göre çok iyi durunda..

Batının anlı şanlı dev ekonomilerinden ayrıştık. Bütçe açığımızın, AB tanımlı borç stoğumuzun milli gelire oranı düşük. Ekonomi büyüyor: İşsizlik oranı düşüyor.

İçeride sorunumuz yok mu ? Çok. Ama bütünü ile ekonomi iyi durumda.

Geliniz görünüz seçim öncesi ekonominin kaptanları kırk yıllık sorunumuz olan cari açığı abartmaya başladı, sıcak para kaçtı kaçıyor söylemleri ortalığa yayıldı.

Pişmiş ata kendi kendimize su katmaya başladık.

Bu konuda o kadar ileri gidildi ki, dışarıdakilerde " Türklerin göstergeleri iyi görünüyor ama bunlar batıyor mu ?"şüphesi uyanmaya başladı.

Her zaman iyimser olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'dan önceki gün beklenmedik bir açıklama geldi. DÜNYA'da da yayınlanan bu açıklamaya göre "Avrupayı sarsan borç krizi ihracatımızı olumsuz etkileyecek" uyarısını yaptı..

İhracat gelirlerimizde düşme görülecek.

Derken efendim, olumsuz söylemlerde bulunanlara AKP Genel Başkan yardımcısı katıldı. "Ekonomik kriz yolda" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, dünya ekonomisi üzerinde kara bulutların gözükmeye başladığını ifade ederek, "Türkiye'ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın" uyarısında bulundu.

Gedikli, TV8'in canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken dünya ekonomisinin iyiye gitmediğini ifade ederek, kendilerinin (iktidarın/hükümetin /AKP'nin) hiçbir şeyi "tozpembe" göstermediklerini belirtti.

Gedikli, "Kötü haberi veriyorum; dünya ekonomisinde kara bulutlar gözükmeye başladı. Dünya daha büyük krizlerle karşı karşıya kalacak. Bunlar da oluyor. Muhtemelen dünya ekonomisinde bir kriz olacak. Türkiye'ye olumsuz etkileri olacaktır. O yüzden tedbirli olun. Ne varsa onu tutun. Fazla harcamayın.Dünyada kriz olacak, Türkiye'de bundan olumsuz etkilenebilir. Gelişi güzel harcamamak lazım. Biz toz pembe bir tablo çizmiyoruz, gerçekleri konuşuyoruz" diye konuştu.

Sayın okuyucuların bu tür değerlendirmelerin öğretim üyelerinden,gazetecilerden,bankacılardan gelmesi başkadır,iktidar çevresinden,hükümetten gelmesi başkadır..

Piyasalar riske karşı hassastır. Hemen risk primini artırırlar.

İşte sonucunu görüyoruz. Evet altın Türkiye dışındaki gelişmelerden etkileniyor.Fiyatı ondan artıyor. Evet dolar/euro paritesi kontrolumuz dışında değişiyor ama…

İç piyasalardaki huzursuzluğa ne demeli ? Faiz oynuyor, dolar fiyatı (dışarıdaki gelişmelerden bağımsız şekilde) oynuyor,borsa perişan….İnsanların kafası karışıyor.

Dışarıda Türkiye'ye para gönderecek kimseler "Du'bakalım n'olacak?" havasına giriyor.

İçeride iş çevreleri yatırım ve üretim kararı alırken,fiyatlama yaparken " Acaba önümüzde bir risk mi var?" korkusuna kapılıyor ? Dolar ne olacak,faiz ne olacak bunlar önemli.

Göstergelerimiz kötü olur,bu tür belirsizliklerle karşılaşırız tamam…Ama göstergelerin en iyi olduğu dönemde kendi kendimizi kötüleyerek önce dışarıdakileri kötü olduğumuza inandırmak, sonra dışarıdakiler kötüsünüz deyince, demek ki biz kötü durumda imişiz…bakınız yabancılar öyle söylüyor diyerek karalar bağlamak yanlış bir yaklaşımdır. Yanlış bir yaklaşımdır ama, bunun sonunda gerçekten iyilikler yok olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018