Kritik günlere giriyoruz

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

UZMAN GÖRÜŞÜ / Alper Koç / YatırımFinansman

Gelişmiş piyasaların genelinde "Büyük resimde uzun vadeli düşüş trendleri içerisinde geri alış çabaları" olarak adlandırdığımız orta vadeli yükseliş dalgaları devam etmekle birlikte bugünlerde kritik aşamalara gelmiş bulunmakta. "ABD'de ekonomik zayıflamanın yatırımcılar tarafından tolere edilmeye devam edip etmeyeceği, Euro Bölgesi ve Asya ekonomilerinin ABD'deki yavaşlamadan ayrışmayı başarıp başaramayacağı, Euro/USD paritesindeki yükselişin kalıcı olup olmayacağı, uzun dönemli deflasyon riskinin önlenip önlenemeyeceği" gibi soruların yanıtları bulunmaya başladıkça, yılın son çeyreğine yönelik fiyatlamalar da yavaş yavaş devreye girecektir. DJI endeksi bugünlerde seyrettiği 10.500- 10.600 lü seviyelerin üzerinde kalmayı başarırsa, yakın dönemde 11.500- 12.000 aralığına kadar yükselişin devamı beklenebilir. DJI endeksinde olası bir sert satış alternatifinde endeksin 9.500 - 10.000 bölgesinin altına inmesi ise, yeni bir düşüş dalgası olasılığını gündeme getireceğinden küresel risk iştahını da olumsuz yönde etkileyebilecek bir algılamanın oluşmasına yol açacaktır.

Bu noktada Fed'in dün akşamki toplantısından çıkacak sonuç, şimdilik kısa vadede piyasaların yönü konusunda belirleyici olabilir. Toplantıdan yeni parasal genişleme kararı çıkarsa, Dolar Euro ve Yen'e karşı tekrar değer kaybetme sürecine girecektir. Gelişmekte olan ülkelerin tahvillerine olan ilginin de artarak devam etmesini sağlayacak bu gelişme,  yurtiçi piyasalara olan ilgiyi Ağustos ayı içerisinde arttırabilir.

Küresel piyasalardaki olumlu seyrin yakın gelecekte devamı ve yurtiçinde düşük faiz, düşük kur döngüsünün de devamı halinde IMKB 100 endeksinde yeni bir faza geçiş yaşanabilir.  Bu durumda 2009 yılı Mart ayında IMKB 100 de başlayan yükseliş dalgası içerisinde bugüne kadar en yüksek performansı gösteren bankacılık endeksi yanında, daha düşük performe eden sektörlerin de endekse göreceli performanslarının  yakın gelecekte artması beklenebilir. Nisan ayından sonra bir kez daha TL bazında tarihi en yüksek seviyelerde seyreden IMKB 100 endeksi, bankacılık sektörü, kısmen otomotiv sektörü ve endekse etkisi yüksek olan birkaç hisse sayesinde bu noktalara kadar yükselebildi. IMKB 100 endeksinin bu noktadan sonra  yükselişini devam ettirebilmesi için bankacılık sektörü dışında, endekse etkisi yüksek  sektörlerin de katılımıyla alımların genele yayılması gerekiyor. Nitekim son günlerde telekomünikasyon, holding gibi sektörler içerisinde endekse etkisi yüksek  hisselere doğru geçişlerin  yaşandığını gözlemlemekteyiz. 2009 yılının başından beri bankacılık sektörü dışında olup ta yüksek miktarda kümülatif yabancı girişlerinin yaşandığı hisselerin endekse göreceli performanslarının Temmuz ayından itibaren artmaya başlaması, şimdilik piyasanın yakın gelecekte daha yukarıya gitmeye istekli olduğunun bir göstergesi.

Ağustos ayında yurtdışı piyasalarda iyimser rüzgarların devamı halinde, endekse göreceli performansı artmaya başlayan bankacılık hisseleri dışındaki hisselerin de yükselişe katılmasıyla, referandum öncesinde IMKB 100 endeksinde yükselişin tempo kazanıp yakın zamanda önce 62.500- 63.000 bölgesine, bu bölgeyi de geçebilirse 66.000- 68.000 aralığına kadar devam etme ihtimali artacaktır.

Bu ihtimali ortadan kaldırıp negatif algılamaları artıracak gelişme, endeksin sert bir satış dalgasıyla birkaç gün içerisinde 57.000 seviyelerinin altına hacimli bir şekilde inmesi  olur. Bu alternatifte de, yeni bir değerlendirmeye gitmek ve orta-uzun vadeli stratejileri tekrar gözden geçirmek gerekir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017