Kritik dönemeç

Gündüz FINDIKÇIOĞLU
Gündüz FINDIKÇIOĞLU GLOKAL BAKIŞ [email protected]

Çok net biçimde vaka riski tırmandı ve kritik savrulma noktasına gelindi, ki TCMB olağandışı PPK kararı aldı. Buradan artık çok kuvvetli bir faiz artışı çıkması gerekiyor.

Bu, PD’lere 6.75’in artırılması, politika faizinin 7.75 olarak belirtilmesi, koridorun üst bandının en son EPS günlerinde uygulanacağı belirtilen 9’a çekilmesi gibi bir biçim alabilir. Ama yetmez. Artık ZK idi, ROK idi, döviz satışıydı, bunlar zaten konu dışı; piyasayı sakinleştirmez. Yumuşak bir ileriye dönük yönlendirme –ama çok az fiili adım atılması- dağ fare doğurdu imajını yaratır. Olağanüstü PPK kararı alınmadan önce zaten enflasyon raporu sunumunda söylenecekler bekleniyordu. Ardından da Fed kararı gelecek. Beklemek, oyalamak ve sonucu Fed kararına bırakmak imkansız hale geldi.

Beklentiler gecelik  borç verme faizinde (%7,75) 200-500 puan arası artış; piyasa yapıcılara verilen repo faizinde (%6,75) 200- 500 baz puan artış ve ortalama fonlama maliyetinin %7’den %9’a yükseltilmesi şeklinde özetlenebilir. 

Beklentiler gecelik  borç verme faizinde (%7,75) 200-500 puan arası artış; piyasa yapıcılara verilen repo faizinde (%6,75) 200- 500 baz puan artış ve ortalama fonlama maliyetinin %7’den %9’a yükseltilmesi şeklinde özetlenebilir. 

Yabancı yatırımcının bu kur seviyesinden sıkışmış kalmış olması sonsuza kadar bekleyeceği anlamına gelmez. Bu yıl şu ana kadar 4 milyar USD çıktı, fakat yüzde 6’ya yakın faizle Eurobond 2.5 milyar USD ihraç yapılabildi. Demek ki yabancıya makul gelen bir risksiz getiri seviyesi bulunabiliyor. Buna göre içerideki faizler de saptanabilir.

Daha fazla beklemek faizin kuru tutamayacağı eşik noktasının geçilmesine yol açabilir.

ATM (at-the-money options) otomatik dönerek yukarıya çıktığı için bir tür sigorta mekanizması (hedging mechanism) çalışır gibi görünebilir. Fakat bunun dışında 2.00 spot, 2.40 strike bir opsiyon satıldığını sanmıyorum. Türkçesi, kur zararı şirketleri kötü vurmaya başladı. Yıl sonu bilançolarında görmeye başlayacağız. Kurun daha makul bir seviyede stabilize edilmesi şart; ama yeterli koşul değil.

Buradan yapılacak yeni satışlar bizi tekrar sarmala yönlendirebilir. Şöyle ki; yabancıların kurun en düşük, çıkış zararının minimum olduğunu saptadıkları ana “exit point” diyebiliriz. Çıkarlar mı? Olası değil, ama mümkün.  Faiz artışı zorunlu koşul, ama yeterli koşul değil.

Fakat hisse senedinde dolar bazında 2008 sonu seviyesine gerilendi. Ucuzluk bazında alış imkanı yaklaşıyor gibi.

Yani 2 etki çarpışacak. TCMB bekleneni verse dahi stabilizasyon sağlandı diyemeyeceğiz.

Piyasa yüzde 9’un da üzerinde olacak şekilde, en az efektif 200 baz puanlık faiz artışı bekliyor. “Çok geç, çok az” modeli bu noktadan sonra en yanlış hareket biçimi olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Risk ve yavaşlama 01 Ekim 2019
Fed, resesyon, Türkiye 24 Eylül 2019
Coğrafya ve imparatorluk 17 Eylül 2019
Fed ve dolarizasyon 25 Haziran 2019