Kredinin önemi

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI [email protected]

 

 

Tüketici Kanunu'nda yapılacak değişiklik gündemde.
Dolayısıyla bankaların kârı da...
Ve KOBİ'lerin finansmana erişimde senelerdir çektiği zorluk da...

***

İşsiz sayısı da gündemde.
Oranın yüzde 8.2'ye gerilediği de...
Mevsim etkilerinden arındırıldığında yüzde 9'da kaldığı da...
İşbaşı yapmaya hazır olup umudunu yitirdiği için sayıya dahil edilmeyen işsizlerle birlikte işsizlik oranının yüzde 13.8 olarak hesaplandığı da...

***

Hepimiz biliyoruz, KOBİ'ler dişlinin en önemli parçası.
Onlar yani 'üretim' olmayınca sermaye, istihdam, ihracat, büyüme olmayacak.
Kısacası 'ekonomi' olmayacak.

***

KOBİ'lere verilecek destek (küçükte olsa...) herkesin içinde olduğu ekonomi çarkını durdurmamak için önemli.

***

Bazı gerçekler biliniyor.
Piyasa koşullarında yeni, eski, küçük, büyük işletmelerin banka kredisine ulaşması çeşitli zorluklar taşıyor.
KOBİ'lerin uzun vadeli kredi kullanmalarında da bankaca talep edilen yüksek teminatlar önemli bir engel olarak ortaya çıkıyor.
KOBİ'lerin işlerini büyütürken mevcut kredi limitlerinin artırılmasında bankaca talep edilen ek teminatlar ise KOBİ'lerin dolayısıyla herkesin ama herkesin büyüme sürecine darbe vuruyor.

***

Küçük destek dedik ya...
Kredi Garanti Fonu (KGF) o küçük destekleri vermeye 2007 yılında başladı.
Sonuç mu?

***

Desteği alanlardan dinleyelim...
İzmir merkezli Tariş Üzüm Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol: "KGF'nin kefaletiyle aldığımız krediyle üzüm alımlarını artırdık. 44 milyon dolar olan üzüm ihracatımız o alımların etkisiyle yaklaşık 66 milyon dolara çıktı."

***

İstanbul merkezli AirTies Kablosuz İletişim AŞ Müdürü Metin İsmail Taşkın: "Geliştirdiğimiz ürünleri üretebilmemiz için kredi gerekiyordu. Gerekli finansa KGF'nin kefaletiyle ulaşabildik. O gün 4 kişiydik, bugün 200 çalışanı olan dev bir firmayız."

***

Mimsan Grup Genel Koordinatörü Ahmet İlhan: "Ülkemizin kendi enerjisini kullanabilen ülkeler ligine girmesi için tarımsal atıklarımızı enerjiye dönüştürecek santrallar kurmak istiyorduk. Projelerimiz hazırdı. KGF arkamızda durdu, güven verdi ve bugün ülkemiz sanayisine enerji veriyoruz."

***

Ankara merkezli Proted Ortopedik Protez Genel Müdürü İlhan Şahin: "Projelerimiz vardı ve o projelerle yurtdışında da ses getireceğimize inanıyorduk. KGF'nin kefaletiyle aldığımız kredi ile üretimde çeşitlilik sağladık ve Avrupa'da da sıralamaya giren, önemli bir firma haline geldik."

***

Çanakkale Gündoğdu Köyü Tarım Koop Müdürü Hayri Kılıç: "Süt üretiminde talebi karşılayamıyorduk. KGF sayesinde aldığımız kredi ile köydeki hayvan sayısını ve süt üretimini kısa sürede yüzde 50 oranında artırdık. Bu ciroya da yansıdı. Şimdi hayvancılıkta yeni yatırımlar planlıyoruz."

***

İstanbul merkezli IND AŞ Genel Müdürü Güçlü Kaplangı: "2010'da 4.8 milyon olan ciromuz aynı yıl kullandığımız 240 bin lira gibi küçük rakamlı kredi sayesinde kriz yılı 2011'de 9 milyon liraya çıktı. Yani 240 bin liralık bir kredi, 4 milyon liralık bir iş hacminin yanı sıra tedarikçilerimizde de istihdam artışı getirmiştir."

***

Adana merkezli Sasu Gıda'nın sahibi Alican Yamanyılmaz: "Donmuş balık üretimi yapıyorduk ve konserve ton balığı üretimine geçmek istiyorduk. KGF ile sağlanan kredi ile üretim tesisini kurduk. Şuan üç firmadan biriyiz ve kapasitemizi artırmak için yeni yatırımlar planlıyoruz."

***

Bursa merkezli Meklas Otomotiv: "KGF kefaletiyle kullanılan düşük rakamlı kredinin etkisiyle istihdamda yüzde 100, ciroda yüzde 350 artış sağladık. Üretim artınca yurtdışında da iki adet depo yatırımı yaptık. Fabrikamızın yanına ilave üretim merkezi de ekledik."

***

Hepsini yazmak istedim ama inanın gazeteye sığmaz.
Anlatmak istediğim şu:
Proje üreten, canını dişine takıp projesini uygulamaya geçirmek isteyen girişimci sayımız o kadar fazla ki.
En büyük şansımız/değerimiz/fırsatımız/varlığımız da bu.
Yapmamız gereken bu şansı/fırsatı 'günlük küçük hesaplar' nedeniyle değerlendirmemek değil, KGF örneğinde olduğu gibi 'küçük desteklerle' değerlendirmek olmalı.
Ve sağlıklı ekonomi için, yine KGF örneğinde olduğu gibi, "Destek verenler KOBİ'leri, KOBİ'ler de destek verenleri büyütmeli."

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Refleks 26 Ağustos 2024
“Durduk yere” mi oldu? 21 Ağustos 2024