Kredi notu nihayet arttı
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı .
Kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı.
Bizim finans çevrelerimizdeki önde gelenler ve de iktidardaki politikacılarımız uzun süredir, "Türkiye'nin hakkının yenildiğini, Türkiye'nin notunun yükseltilmesi gerektiğini" tekrarlıyorlardı.
Üç kredi değerlendirme kuruluşundan biri olan Fitch beklenen not artışını yaptı.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarında Türkiye'nin notu yatırım yapılabilir seviyenin altında bulunuyor.
S&P: Kredi notunda Türkiye BB seviyesinde. Sonrasında sırayla BB+ ve BBB-. Yatırım yapılabilir seviye için iki not artırımı gerekiyor.
Moody's: Kredi notunda Türkiye Ba1 seviyesinde. Sonrasında Baa3 var. Yatırım yapılabilir seviye için bir kademe not artışı gerekli.
Kredi notu artırılırken Fitch tarafından yapılan değerlendirme şöyle: "Not artırımı kısa dönemde makro finansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor. Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak. Türkiye'de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur. Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor."
Türk ekonomisinin güçlü bir sürdürülebilir büyüme trendinde olduğuna işaret edilen açıklamada , "Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler, ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz. Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir" ifadeleri yer alıyor.
CNBC-e'ye konuşan Fitch'in Gelişmekte Olan Ülkeler Kıdemli Direktörü Edward Parker "Yeni bir not artırımını yakın vadede beklemiyoruz. Türkiye'nin görece daha volatil bir GSMH büyüme oranı var. Büyük bir cari açık var, bu da dış finansal koşullara bağlı kılıyor. Cari açık en büyük zayıflık olarak kalmaya devam ediyor. Türkiye'nin geçmiş yıllara göre daha dirençli olmasını bekliyoruz. Cari açık Türkiye ile ilgili görünümü birkaç yıl daha etkiler" diyor.
Kararı sonrası döviz piyasasında düşüş görüldü. Dolar 1,78'in altına kadar geriledi. Gösterge faiz yüzde 6.86'ya düştü.
Kararı yorumlayan Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu'na göre, "Dövizde düşüş olur, hisse senetlerine giriş devam eder. Bazı fonlar yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelere yatırım yapıyorlar. Döviz tarafı desteklerse Merkez Bankası da faizde yüzde 5,75'in altına inebilir"
Kredi notunun artması ve ülkenin yatırım yapılabilir ülkeler grubuna alınması mutlaka döviz girişini artıracaktır.
Burada üzerinde durulması gereken bir nokta var. Bizim döviz bulma sorunumuz yoktu. Tersine ihtiyacımızın üzerinde döviz girişi vardı.
Kredi notunun artırılmasının daha uzun vadeli ve daha ucuz faiz ile döviz girişine imkan verebilir ama, bunun ötesinde, ülkede ekonominin canlanmasına doğrudan etkisi olmaz.
Bizim ihtiyacımız yeni yatırım ve üretimin artışı. Yeni yatırımlar ve üretim döviz olmadığından değil, talep olmadığından artmıyor.
Bizim sorunumuz cari açık. Cari açık sorununun kaynağı ucuz ve bol döviz. Kredi notunun artması ile döviz fiyatı daha da ucuzlayacak, faiz daha da aşağıya inecek.
Açık anlatımıyla kredi notumuz arttı, bu ekonominin güvenilirliğini artıracak ama, bizim bugünkü sorunlarımıza çözüm getirmeyecek.