Kredi kartlarınızla vedalaşmaya hazırlanın

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 [email protected]

 

 

Hafta içinde gazetelerde çıkan "Mobil cüzdan gün sayıyor" başlıklı haberler dikkatinizi çekmiştir. "Mobil cüzdan" daha önce sözünü ettiğimiz, ancak ülke olarak henüz tanışmadığımız, ABD'de kısmi olarak uygulamaları bulunan, ancak yakın bir gelecekte hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelecek teknolojilerden biri. Haberlere göre, Merkez Bankası, üzerinde çalıştığı ''Ödeme Sistemleri ve Hizmetleri ile Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı''nı bugün-yarın açıklayacak.
Akıllı telefonlarda bulunan "Yakın Alan İletişimi" (NFC-Near Field Communication) teknolojisini kullanacak uygulamayı cep telefonuna indiren tüketiciler, kredi kartı bilgilerini mobil telefonlarıyla entegre ederek, mobil cüzdanı kullanmaya başlayacaklar. Mobil ödeme, şu sıralar Google Wallet adıyla Google tarafından sunuluyor. Google'ın yanında Pay Pal ve Amazon gibi şirketler de sistem üzerinde çalışıyor. Mobil cüzdan uygulamalarında hem NFC teknolojisi, hem SMS, hem de QR kod teknolojisi kullanılabiliyor. Tüm yöntemler, kredi kartı hesabınızla cep telefonunuzun entegre edilmesine dayanıyor. Yani fiziksel kart kullanımının artık sonu geliyor.

Aslında mobil cüzdan için kullanılan teknolojiler çok yeni değil, ancak güvenlik sorunları, akıllı telefonların yaygınlaşmasını sağlayan üçüncü nesil GSM teknolojileri ve elbette mobil uygulamaların finans sistemiyle bütünleştirilmesi biraz zaman alıyor. Ancak gelişmenin biraz yavaş olması, bundan sonraki gelişmelerin de benzer bir hızda devam edeceği anlamına gelmiyor. Aksine mobil ödeme sistemlerinin gelişme ivmesinin, önümüzdeki yıllarda baş döndürücü bir hızla artacağı tahmin ediliyor.
ABD'de Pew Research ve Elon Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, ABD'de mobil cihaz kullanıcılarının yüzde 65'i, mobil cüzdan uygulamalarının 2020 itibarıyla tamamen paranın yerini alacağını düşünüyor. Pew geçen nisan ayında açıkladığı araştırmanın sonuç raporunda durumu şu cümlelerle özetliyor:
"2020 itibarıyla, insanların birçoğu mobil cihazları iyice benimseyecek ve finansal işlemlerde kredi kartıyla veya nakit ödeme şekli neredeyse tamamen ortadan kalkacak. İnsanlar, parasal işlemlerini mobil cihazları ve yazılımlarla gerçekleştirmeye başlayacak, bu işlemler internette ve mağazalarda gerçekleştirilecek. Gelişmiş ülkelerde nakit para ve kredi kartı birçok işlemde kullanılmaz hale gelecek."
Mobil cihazların ortaya çıkması ve yaygınlaşması, telefonun internetle bütünleşmesi nasıl "mobil pazarlama" kavramını ortaya çıkardıysa, mobil ödeme ve mobil cüzdan uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte mobil pazarlamanın ağırlığının artması da kaçınılmaz olacak.

Geçtiğimiz hafta Mobil Pazarlama Birliği Türkiye (MMA Türkiye) Başkanı Fırat Ertem'in MMA Global'ın ABD'deki araştırma sonuçlarına dayanarak hazırladığı "Mobile's Share of the Mix-Mobil Pazarlamanın Payı" raporundan açıkladığı veriler de bu açıdan oldukça çarpıcı. Raporda yer alan verilere göre, dünya nüfusunun yüzde 14'ü ABD'lilerin ise yüzde 37'si şu anda akıllı telefon kullanıcısı. 2016'da ise aynı kullanım oranının dünyada 30'a, ABD'de yüzde 59'a yükselmesi bekleniyor. Mobil reklam kampanyalarının ABD'deki büyüklüğü 11 milyar dolar düzeyinde ve bunun toplam harcamalar içindeki oranı yüzde 6,5'a ulaşıyor. MMA bunun önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 10'un üzerine tırmanacağını tahmin ediyor. Bir başka deyişle şirketler, önümüzdeki dört yıl içinde reklam karması içinde mobil mecraların payını yüzde 10'un üzerine çıkartmak zorunda kalacaklar. Bu harcamalara sadakat programlarıyla gönderilen kupon ve benzeri araçların dahil olmadığını da hemen belirtelim. MMA'in tahminleri, önümüzdeki yıllarda tüketicilerin daha fazla "mobil merkezli" bir dünyayı tercih edecekleri yönünde. Tabii benim tahminim de... Yalnızca mobil reklamların değil, genel olarak mobil pazarlama harcamalarının ve mobil mecra üzerinden mobil cüzdanlarla gerçekleştirilecek satışların çok da uzun olmayan bir gelecekte hayatımızda önemli bir yere sahip olacağını düşünüyorum.

Bu arada MMA Türkiye'nin de benzer bir araştırmayı Türkiye için gerçekleştirdiğini hemen belirtelim. Fırat Ertem, üç ayrı partnerle yürüttükleri araştırmanın sonuçlarını 14-15 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek uluslararası MMA Forum'da açıklayacaklarını söyledi. Forum sırasında ayrıca Türkiye'den seçecekleri beş girişimcinin son birkaç ayda uygulamaya geçmiş veya önümüzdeki birkaç ayda uygulamaya geçecek mobil projelerini uluslararası katılımcıların önüne çıkarmayı planladıklarını da ekledi. MMA Türkiye tarafından seçilecek bu girişimciler, projelerini beşer dakikalık sunumlarla katılımcılara aktaracaklar ve ardından yapılacak mobil oylamayla projeler derecelendirilecek. Fırat Ertem birinci gelecek proje için özel bir destek planladıklarını, ama ikinci ve üçüncü projelerin de ödüllendirileceğini söylüyor ve MMA Türkiye web sitesi aracılığıyla iyi bir projesi olan mobil girişimcileri beklediklerini belirtiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018