Kredi kartlarında yeni düzenleme
Başbakan Yardımcısı Sn. Babacan geçen hafta "Kredi kartlarında tek limit uygulaması istiyoruz.Alt yapı çalışmaları zaman alacak.Ancak konuyu BDDK'a ilettik" dedi.
Kredi kartı bir ödeme aracı iken, piyasa şartlarında "taksitli borçlanma" aracına dönüştü. Bir anlamda sıkıntıya düşenlere, ihtiyaç kredisi desteği veriyor.
Gerçekte kredi kartı, piyasadaki kötü uygulamaların sigortası oluyor.
Sıkıntıya düşen küçük üretici, kredi kartından yararlanarak, yüksek faiz ile nakit para bulma derdinden kurtuluyor. Vadeli alımlarda yüksek faiz ödemekten kurtuluyor.
Kişisel kredi kartı ile KOBİ'sinin ihtiyaçlarını, banka faizi ile ve taksitli olarak temin eden çok sayıda girişimci var.
Acaba kredi kartı riski çok mu büyüdü?
BDDK rakamlarına göre banka kredileri toplamı 663 milyar TL.Tüketici kredileri 165 milyar TL. Kredi kartı borçları 56 milyar TL.
Tahsili geciken alacak oranı tüm banka kredilerinde yüzde 2.7, bireysel kredilerde yüzde 3.1, tüketici kredilerinde yüzde 1.9, ihtiyaç kredilerinde yüzde 2.6, kredi kartlarında yüzde 6.5 oranında.
TCMB Finansal istikrar raporunda verilen rakamlara göre hane halkının harcanabilir geliri 530 milyar TL. Buna karşı her türlü yükümlüğü 236 milyar TL.
Hane halkının borçlarının harcanabilir gelire oranı yüzde 44.7 iken faiz ödemeleri harcanabilir gelirin yüzde 4.2 oranında.
Tabii ki şirketlerin ve şahısların ödeyemeyecekleri kadar borçlanmaları kötü bir şey ama, burada sınırı kim tayin eder.
Borcu veren mi, devlet mi.
Firmalar ve bankalar müşterilerinin kredi limitini belirlerken, belli riski göze almak zorunda. Hiçbir firma ve banka parasını batırmak istemez.
Mevcut veriler, borçlanmanın yüksek olmadığını ve ödememe riskinin makul çizgide dolaştığını gösteriyor.
Unutmayalım bir kriz dönemindeyiz. Firmalar satışlarını sürdürmek zorunda. Tüketici yaşam zorluklarını aşmak zorunda. Herkes keyif için borçlanmıyor. Kriz şartlarında özellikle alt gelir grubu olağan yaşamını sürdürmek arayışında kredi kartından destek arıyor.
Mevcut sistemde hızlı ve çarpıcı bir değişiklik sadece sistemi kilitlemekle kalmaz, çok kişinin aile düzenini sarsar. Gelir gider trafiğini bozar.
Bu nedenle kredi kartları ile ilgili limit düzenlemesini aceleye getirmemekte ve olası olumsuz etkilerini iyi değerlendirmekte yarar vardır.