Kredi Garanti Fonu'nun maraton koşusu (II)

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

KGF Genel müdürü Hikmet Kurnaz ile geçen hafta başladığımız “KGF’nin maraton koşusu“ başlıklı söyleyişimize devam edeceğiz.. 

Hikmet Bey, KGF maratona ne zaman başladı? soruma , ”1994 yılında faaliyete başlamış olmakla birlikte KGF’nin maraton koşusunun başlangıcını 2007 yılı olarak kabul etmek doğru olur.

1994 yılından 2006 yılı sonuna değin 1014 KOBİ’ye 134 milyon TL. kefalet vermiş olan KGF, sizin de içinde yer aldığınız yönetim kurulunda kararlaştırılan; yeniden yapılanma, sermaye artırımı gibi bir dizi kararların uygulamaya konulmasıyla 2014 yılı itibariyle 13,632 KOBİ’ye 5 milyar TL’lik kefalet düzeyine ulaşmış durumdayız.

KGF’nin kefaletiyle kredilendirilen KOBİ’lerin ancak %1’ler seviyesinde olduğundan hareketle KGF’ye bu süreçte daha çok rol düşeceğini öngörüyoruz.” yanıtını verdi... 
Bu süreçte KGF ye düşen rol nedir?, hangi projeleri başlattınız ? Soruma da,
“KOBİ’lerimizi AYF’nin yönettiği kaynaklardan en etkin biçimde yararlandırabilmeyi amaçlayan KGF’nin, 2020 yılına değin yürürlükte kalacak olan “İşletmelerin ve KOBİ’lerin Rekabet Edebilirliği (COSME) Programı” kapsamında daha fazla ürün geliştirerek KOBİ’lerimize sunmanın çabası içinde olduğunu ifade etmek istiyoruz.
“AYF ile biri devam eden 3 projemiz oldu.
İlki, Avrupa Birliği Çok Yıllı Programı kapsamındaki çalışmamız, 2004-2007 yılları arasında uygulandı ve 34 Milyon Euro kredi hacmine ulaşıldı.

İkinci olarak, Avrupa Birliği Rekabet Edebilirlik ve Yenilikçilik Çerçeve Programı kapsamında uyguladığımız Her Köye Bir KOBİ projesi ki, 112.5 milyon dolar büyüklüğünde bir projedir,.
2010 yılında başladı ve 2013 yılında tamamlandı. 

AYF ile üçüncü projemiz ise Katılım Öncesi Yardım Aracı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı,” Büyüyen Anadolu'ya Kredi Kolaylıkları” kapsamında devam etmekte olan 37.5 milyon euro büyüklüğündeki Mikro KOBİ’lere Mikro Krediler Projesi'dir.

Bu projenin amacı, ülkemiz gayrisafi milli hasılasından düşük pay alan 43 il ile diğer iller arasındaki gelişmişlik farklılığını kapatmak için bu illerde faaliyet gösteren Mikro KOBİ'leri ve girişimciliği desteklemektir.

İşbirliği yaptığımız bir diğer kuruluş ise BTC Co.’dur. Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı güzergahında yer alan 10 ilimizde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik bu projemiz de devam etmektedir.” Yanıtını alınca bu kez de, “Genç ve kadın girişimcilere yönelik çalışmalarınızdan , projelerinizden de söz edermisiniz? “sorusunu yönelttim…

“KGF’nin genç ve kadın girişimciler, teknogirişimcilere yönelik çalışmalarını da bu kapsamda değerlendirmek gerekiyor. Finansmana erişimde en çok sorun yaşayan girişimci işletmelere dönük desteklerin Ülkemizin bu günü ve geleceği için ne kadar önemli olduğunu hepimiz önemsemeliyiz. Kadın girişimcilere yönelik olarak daha önce Halk Bankası ile yürüttüğümüz projenin benzerini şimdilerde Garanti Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile uyguluyoruz.

TEB ile başlattığımız, girişimci işletmeleri kendi içinde kategorize ederek ve teknogirişimcileri de özel olarak değerlendirerek önemli finansman olanaklarını ortaya koyan kefalet projesine başvurular da gün geçtikçe artıyor. 

KOBİ’lerimizin başarı hikayeleri içinde gittikçe artan oranda yer almak çok önemli KGF açısından.
Örneğin, daha önce KGF desteğinden yararlanmış olan firmalardan 6 adedi, 2014 yılında KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülü aldı.

Kar amacı gütmeden KOBİ’ler için çalışan bir kuruluş için en önemli motivasyon unsuru bu örneklerin çoğalmasıdır her halde.. 

KGF de, destekleri ile büyüyen KOBİ’ler arasından seçtiği 41 başarılı KOBİ örneğini her yıl “41 Kere Maşallah” kitapçığı ile kamuoyuna tanıtmaya çalışıyor.

Kurumsal bilinirliğini arttırmak için de Ticaret ve Sanayi Odaları ile, bankalar ile, KOBİ’leri kendilerine amaç edinmiş TOSYÖV (ki, aynı zamanda KGF’nin ortaklarındandır) gibi sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde illerde, ilçelerde toplantılar düzenliyor, zaman zaman da ulusal basın üzerinden kendini anlatmaya çalışıyor. Görülüyor ki KGF ürün ve uygulamalarını ülkemizin önceliklerini sahiplenen bir anlayışla kurguluyor ve hayata geçiriyor. Çalışmalarımız, 10. Kalkınma Planı ile de uyum içinde..” sözleriyle sorumu cevaplandırdı.

Birlikte çalışmaktan ve başarılarından keyif aldığım, Hikmet Kurnaz’ın anlattığı “KGF’nin maraton koşusu” özetle bunlar..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar