Kredi Garanti Fonu
Bir yıldır tartışılıp bir türlü işletilemeyen kredi garanti fonu ile ilgili olarak hazırlanan kanun tasarısı TBMM'ye sunuldu.
Önce tasarıyı aktarayım:
MADDE 1- 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
"GEÇİCİ MADDE 20- Finansman imkanlarını geliştirmek ve kredi sisteminin etkin işlemesine katkı sağlamak amacıyla firmalara kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarına 1 milyar Türk Lirası'na kadar nakit kaynak aktarmaya ve/veya özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç etmeye bakan; ihraç edilecek özel tertip devlet iç borçlanma senedi için müsteşarlık bütçesine tertip açmaya ve bu tertibe 1 milyar Türk Lirası'na kadar ödenek aktarmaya Maliye Bakanı yetkilidir.
Nakit kaynak aktarılarak ve/veya özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihraç edilerek müsteşarlığın destek sağlayacağı kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında pay sahibi olacak bankaların sahip oldukları paylar, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 25'inci, 48'inci, 49'uncu, 50'nci, 53'üncü, 54'üncü ve 56'ncı maddelerinin uygulanmasında dikkate alınmaz.
Bu madde kapsamında nakit kaynak ve/veya özel tertip devlet iç borçlanma senedi aktarılacak kredi garanti kurumları ile aktarılacak kaynağın kullandırılmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu'nca belirlenir."
MADDE 2- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
Görüleceği gibi tasarı sadece 1 milyar TL kaynak teminini hedefliyor.
Bunun dışında fonun işleme şeklini belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu'na veriliyor.
Bu demektir ki, Kredi Garanti Fonu'nun işlemesi daha çok zaman alacak .
Bakanlar Kurulu tarafından önce sistemin işleyişinin belirlenmesi daha sonra da tasarıda adı geçen "Kredi garanti kurumları"nın örgütlenmesi gerekecek.
Kredi Garanti Kurumu denilen örgütlenmeye bir günde gidilemez. Çünkü bu kurum, bankanın gönderdiği her kredi dosyasını teker teker inceleyecek Her dosya için ayrı karar gerekecek.
İncelemeyi yapacak uzmanları bulmak, ortak bir garanti politikası belirlemek, objektif karar mekanizmasını işletmek zaman alacak .
Bilinmeyenler hangi büyüklüklerdeki kredilerin bu imkanlardan yararlanabileceği. Eski krediler de garanti kapsamına girecek mi? Sadece yeni krediler için mi garanti verilecek .
Görülen odur ki kredi garanti sisteminin işletilmesi çok zaman alacak. Ve de Kredi Garanti Fonu beklenen yararı maalesef sağlayamayacak.