Kredi artışında büyük iller yerinde amma...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

BDDK verilerine göre 2012 Haziran’ından 2013  Haziran’ına bir yılda yüzde 25.4 kredi artışı sağlanmış. Bu artışta miktar olarak yine üç büyük il ilk sırada yer alırken ilk on içersine Güneydoğu’dan sadece Gaziantep girebilmiş. Buna karşın kredi oranları artışınnda ise ilk sırayı Siirt yüzde 110’luk artışıyla alırken, ilk onun 8 ilini de Doğu ve Güneydoğu illeri oluşturmuş durumda.

BDDK verilerine dayalı olarak arkadaşımız Naki Bakır’ın haberinde , Haziran ayı itibariyle son bir yılda yurtiçi kredi hacmi yüzde 25.4 oranında 189.6 milyar artışla 937.3 milyar liraya yükselmiş olduğunu görüyoruz.

Kredi kullanımında miktar olarak sıralamaya baktığımızda ilk sıraları büyük illerin ellerinde ttutuklarına tanıkoluyoruz. İstanbul toplam kredinin yaklaşık yüzde 38’ini 369.4 milyarını kullanarak en büyük paya sahip il oluyor. Son bir yılda da yaklaşık 70 milyar lira ile yine en çok kredi artışı sağllayan il konumunda. İstanbul su yıl yüzde 23.3’lük kredi artışıyla yılık kredi artış ortalamasının altında kalırken, toplamdaki yüzde 40,1’lik payı da yüzde 39,4’e gerilemesine karşın yine de açık ara önde bulunuyor.

İkinci sıradaki il Ankara’nın toplam kredi hacmi bir yılda yıl 38 milyar artışla 113.6 milyar liraya yükselirken toplam içindeki payıda yüzde 11.4’ten yüzde 12.1’e çıkmış durumda. Ama Ankara’nın payıda oranı da İstanbul’un üçte birinin altında kalıyor.

Üçüncü sıradaki İzmir’in bon yılda kullandığı kredi miktarı 11 milyar liralık artışla 53.6 milyar liraya yükselmiş top;lamdaki payı ise yüzde 5.7 ile aynı kalmış.

En çok kredi kullanan ilk on il 550 milyar liralık toplam kredi kullanımıyla yüzde 73.6 oranlık bir paya sahipler. Bu on il arasında yüzde 2.2 pay ile Gaziantep, aynı oranla Adana ve yüzde 1.5 paya sahip olarak Hatay yer alıyor. İlk onun diger illeri ise Antalya, Bursa, Kocaeli ve Konya.

BDDK verilerinin bu yıl şaşırtıcı bir yanı Kredi artış oranları Türkiye ortalaması üzerinnde olan 20 ilden 13’ünün Doğu ve Güneydoğu illeri olması. Kullandığı kredi miktarını son bir yılda 850 milyon liradan 1 milyar 790 milyon liraya çıkaran Siirt yüzde 110 oratındaki kredi artışı ile en yüksek onranda artış sağlayan il durumuinda.

Artış oranları en yüksek on il arasında ikinci sırayı .üzde 48.7 oranındaki artışla Denizli alırrken, 8. Sırada da yüzde 32.7’lik kredi artışıyla Ankara yer alıyor. İlk on içersindeki diğer bütün iller Doğu ve Güneydoğu’dan. Bu iller sırasıyla yüzde 39.4 ile Gaziantep, yüzde 37.2 ile Ağrı, yüzde 33.5 ile Şanlıurfa, yüzde 33.5 ile Mardin, yüzde 33.3 ile Şırnak, yüzde 31.2 ile Bingöl, yüzde 30.9 ile Hakkari.

Türkiye ortalamasının üstünde 20 il kredi artışı gösterirlerken,46 il ortalamanın altında kredi büyümesi sağlayabilmiş, 15 il ise orlama kredi büyümesini tutturabilmiş.Ortalamanın altında kalan illerin çoğu Orta anadolu ve Karadeniz illeri. Bunlara bazı doğu illeri dei eklenmiş durumda.

Bu tablordan ne anlamalıyız?

Bu tablo büyük kentlerin kredi artışlarını ve yüksek paylarını sürdürdüklerini gösteriyor. Bunun yanı sıra Doğu ve Güneydoğu illerinin bir kısmının kredi artış ıoranlarında eilk sıralarda yer almaları ise yeni teşvik sisteminin 4-5-6. bölgelerde  yatırımk açısından bir canlanmaya neden olduğunu, bunun da bu bölgelerde kredi kullanımında bir hareketlenmeye yol açtığını ortaya koyuyor.

 Bu durm çok önemli bir gelişme olmmasa da, altı önemlei çizilmesi gereken bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Son teşvik uygulamasının olumlu bir getirisini ortaya koyuyor...

 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar