Köyün gençleri CEO koltuğuna otursun diye eğitime destek veren bir turizm projesi
Capital Partners’ın 2006’da 250 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği ve son olarak işletmesi için Six Senses’le anlaştığı Bodrum Kaplankaya’da bütün kapılar sürdürülebilirliğe çıkıyor. Bölgedeki 4 köy için bir sosyo-ekonomik kalkınma programı oluşturduklarını belirten Capital Partners Kurucu Ortağı Burak Öymen, “Köyün gençlerine üniversite bursu veriyor, dil öğretiyoruz. Amacımız bir gün bu gençlerin yönetici koltuğunda oturmaları” diyor.
Burası Bodrum’un çok da “hit” olmayan, nisbeten daha bakir köşelerinden biri. Milas yolu üzerindeki Kaplankaya bölgesinde sessiz sakin süren hayat, 13 yıl önce hareketlenmiş. Çorak tepelere ağaçlar dikilip, asfalt yollar yapılmaya başlanınca “neler oluyor” diye işin aslını araştıran köylülerin karşısına çıkan isim ise Capital Partners olmuş. Şirketin adını zor telafuz etseler de muhatap aradıklarında karşılarına dillerinden anlayan biri çıkınca rahatlamış geçimini hayvancılık ve çiftçilikle sürdüren bu mütevazı insanlar. Bodrum Havalimanı’na yaklaşık 45 dakikalık mesafedeki bu bölgedeki Kazıklı, Bozbük, Gürçamlar ve Kızılağaç köylerinde yaklaşık 3 bin kişi yaşıyor. Kazakistan kökenli yatırımcı Capital Partners’ın Kurucu Ortağı Burak Öymen’in hayali de bu dört köyün sadece yollarını, tepelerini değil sosyo- ekonomik görünümünü de değiştirmek.
Burak Öymen ve Kaplankaya’daki yatırımı, uzun yıllardır ekonomi basınının gündeminde aslında. 2005’te Kaplankaya’da 4 milyon 817 bin metrekarelik tek tapulu araziyi satın aldıktan sonra, bölgede başlattıkları lüks segmentteki konut ve otel konseptli projeden gayrimenkul satın alan ünlü isimler var. Öymen, 250 milyon dolarlık yatırımla kurulan projenin işletmesi için yakın zamanda Bangkok merkezli ve iyi yaşam konseptiyle birçok ödülü olan Six Senses grubu ile anlaşmaya varınca süreç de hızlanmış oldu. Şimdi Six Senses Kaplankaya adıyla otelcilik faaliyetleri yürütülen projenin farkı ise sürdürülebilir turizme odaklanmış olması.
‘13 yılda bölgeye 2 milyar $ yatırdık’
Burak Öymen, felsefe olarak Capital Partners’ın yıllardır Kaplankaya bölgesinde yürüttüğü çalışmalarla Six Senses'in uyumlu olduğunu belirterek süreci “Doğru bir birleşme” diye nitelendiriyor. Diyor ki, “Bölgeyi mevcut haliyle koruyarak geliştirmek için önce bir sosyo-ekonomik program yaptık. Bölgedeki köyleri hem sosyal hem de ekonomik olarak geliştirmeden burada var olamazdık. Köydeki okulları, sağlık ocaklarını yeniledik. Bölgede ultrason cihazı olan tek sağlık ocağı burada. Mezarlık ve camiyi onardık. 13 yılda 2 milyon dolarlık yatırım yaptık. ”
Hedeflerinin köylülerin hayatlarında değişim yaratmak olduğunu söyleyen Öymen, özellikle gençlerin eğitimini desteklemeyi öncelikli konuları arasına aldıklarının altını çiziyor. Hayalini de şöyle dile getiriyor: “Köydeki gençlerin eğitimini desteklemek ve yeni jenerasyonun bir gün bu otelde, yönetici pozisyonunda çalışmasını sağlamak. Şu anda köydeki 40 gence üniversite eğitimi için burs veriyoruz. Liseye ulaşımlarını sağlıyoruz. Dil atölyeleri düzenliyoruz, İngilizce öğretiyoruz. ”
‘En büyük işveren biziz’
Bölgede tarım üretimini desteklediklerini, köylünün ürünlerini sertifikalandırmak için düzenli eğitimler verdiklerini anlatan Öymen, “2018’den itibaren yerli üreticiye destek vererek sürdürülebilir tarımı ön plana çıkarıyoruz. Bu hassasiyetle tesisin ihtiyaçlarını köylülerden alıyoruz. Onlara organik ürün geliştirme ve sertifika eğitimleri veriyoruz. İşletme gelirimizin binde 5’i yöre halkı ve çevre projelerini desteklemekte kullanılıyor” diyor.
Capital Partners şu anda bölgenin en büyük işvereni durumunda. 300’ü otelde olmak üzere 3 bin kişi çalışıyor. Yatırım tamamlandığında istihdamın 5 bine çıkmasını beklediklerini belirten Öymen, “Şu anda sadece yüzde 14’ü tamamlanmış durumda. Bitmesi 15 yılı bulabilir. Marina gibi bölümler eklenecek. Bölgede halı dokuma, hasır sepet örme gibi halk eğitim kursları düzenlenmesine aracılık ettik, bir merkez açtık. Köylüleri eğittik, ürünlerine gerekli sertifikaları almalarını sağladık. Onları turizme yönelik ürünler üretmeleri için hem eğıittik hem de bilinçlendirdik” diye anlatıyor yaptıklarını.
Otelde tarım yapılıyor, yılda 3 ton hasat alınıyor
Six Senses Kaplankaya’nın Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türe, aslında yürütülen çalışmaların odağındaki isim. Köylülerle yürütülen sertifika eğitimleri, organik tarım, tesisin geri dönüşümü, enerji tasarrufu gibi konulardan o sorumlu. Türe'nin "Enerjiden elde edilen tasarrufla TEGV'e bağış yapılıyor" açıklaması etkileyici. Etkileyici olan bir başka şey de oteldeki organik sebze bahçesi. Buranın sorumluluğu ise eskilerin iş insanı şimdi ise kendini "tohum bekçisi" olarak nitelendiren Bülent İnci'de. Bahçıvanlık yapan İnci, her sabah üzerine tulumunu geçirip yumurta kabuklarında filizlendirdiği sebze fidanlarını seviyor. Geçen yıl 3 ton ürün aldığı bahçesiyle gurur duyduğu her halinden belli. Bu iki çevre gönüllüsü hayatlarını sürdürülebilirliğe adamış durumda. Burcu Türe, köye kurulan organik pazar ile hem konukların sağlıklı ürünlere ulaşması hem de halkın kazancının artırılmasını sağladıklarını söylüyor.
Turizmi çeşitlendirmek zorundayız
Six Senses Kaplankaya Genel Müdürü Husseyn Atakishiyev, 141 odalı tesisin sürdürülebilir turizm esaslarıyla yönetildiğini belirtirken, bunun aslında kârlılığı da destekleyen bir yaklaşım olduğunun altını çiziyor. Six Senses zincirinin kurulduğu 1995 yılından bu yana iyi yaşam ve sürdürülebilirliğe odaklandığını anlatan Atakishiyev, “Bu tercih uzun vadeli bakıldığında finansal kayıp yaratmıyor. Tam tersi, niş alanlara yönelmek sizi öne çıkarıyor. Özellikle Türkiye gibi deniz-kum-güneş konusunda rakipleri olan bir ülke ve turizmi 12 aya yaymakta zorlanan destinasyonlarda servislerinizi çeşitlendirmeniz gerekiyor, yoksa işiniz zor” diyor. Atakishiyev, doğa ve yerel kalkınmaya yönelik çalışmaların kısa sürede turistlerin de ilgisini çektiğini ve geçen yıl ortalama 4 olan geceleme sürelerinin bu yılki rezervasyonlarda 6’ya çıktığını vurguluyor.