Kötü haberi satın almak

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr





Euro bölgesi borç krizinin küresel büyüme üzerindeki etkilerini görmeye başladık. Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan  PMI ve ISM verileri 2012 yılında Euro bölgesinin %0,5'e yakın küçüleceğini, ABD ekonomisinin büyümesinin ise sene başında öngörilen %2,5-2,7 bandından %2,1-%2,3 aralığına gerileyeceğini gösteriyor. Benzer şekilde gelişmekte olan ülkeler için  %6 civarında olan büyüme tahminleri %5-%5,5 düzeyine çekilmeye başlandı.

Yunanistan ile başlayan borç krizinin İrlanda ve Portekiz gibi küçük ülkeleri vurmakla yetinmeyeceği anlaşıldı.  İspanya ve İtalya  gibi Euro bölgesinin  büyük ülkeleri borç krizinin etkisi altına girdi. Bankacılık sisteminden mevduat çekilişinin hızlanması üzerine İspanyol  hükümeti Avrupa Birliğine resmen başvurarak yardım istemek zorunda kaldı. Bankalara aktarılacak 100 milyar Euro civarında kaynağın devlet garantisi ile verileceğinin anlaşılması üzerine İspanyol tahvillerinin faizi %7 düzeyine kadar yükseldi. İtalyan faizleri borç dinamikleri açısından kritik olan %6 civarına yükseldi.

Yunanistan'da yapılacak seçimler öncesinde belirsizlik devam ediyor.  Son yapılan anketler Yeni Demokrasi Partisinin SYRIZA'nın önünde olma ihtimalinin %55 civarında olduğunu gösteriyor. Ancak %10-15 civarındaki kararsız oylar son anda her şeyin değişebileceğini gösteriyor. Piyasalar için en iyi ihtimal Yeni Demokrasi Partisinin önderliğinde bir koalisyon hükümeti kurulması. Syriza önderliğinde bir koalisyon hükümeti kurulması veya geçen seçimlerde olduğu gibi hükümet kurulamaması durumunda piyasalarda  bir gerileme göreceğiz. Syriza lideri Tsipras'ın iktidara gelmeleri durumunda parasal birlikten  çıkmayacaklarını  ancak mevcut kurtarma paketini yeniden müzakereye açacaklarını söylemesi piyasalardaki kayıpları sınırlayabilir.

Buna rağmen dünya borsalarında Haziran başından bu yana güçlü bir yükseliş görülüyor. MSCI dünya endeksi aybaşından beri %2,6 getiri sağlarken, MSCI Avrupa gelişmekte olan piyasalarındaki artış %8,8'e ulaştı. MSCI Türkiye endeksi  İMKB için "BİRİKTİR"  tavsiyesi verdiğimiz Haziran başından buyana %8,8 yükseldi.  Piyasalardaki yükselişi "kötü haberi satın almak" olarak yorumlayabiliriz. İşlerin kötüye gitmesini ABD ve Avrupa merkez bankalarının ilave parasal genişlemeye gideceğinin işareti olarak gören piyasalarda 2010 ve 2011 yıllarında para muslukları açıldığı zamandakinin  benzeri bir yükseliş başladı. Depremin merkezindeki Atina borsasında bile Perşembe günü endeks genelinde %10, banka hisselerinde %20'nin üzerinde bir yükseliş görüldü.

Önümüzdeki haftalarda piyasalarda dalgalı ve tahmin edilmesi zor bir süreç yaşanacak. 

Yunanistan'da yapılan seçimin sonucu ne olursa olsun piyasalardaki belirsizlikler devam edecek.

Seçimi kazanan parti ister Yeni Demokrasi partisi olsun isterse Syriza, kurtarma paketi yeniden müzakereye açılacak.  Avrupa birliği ile  Yunanistan arasında yapılan müzakerelerde piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanacak. 28-29 Haziran tarihinde yapılan konsey toplantılarında da durumun netleşmesini beklemiyoruz.

Son gelişmeler Avrupa'nın yanlız başına parasal birlik ile devam edemeyeceğini gösterdi. Merkezi olarak denetlenen bir  bankacılık sektörü ve mali birliğe gidilmesi gerekiyor. Avrupa Merkez Bankası'nın bu süreci mutlak suretle desteklemesi gerekiyor. Ancak bu süreçte yapılacak görüşmelerin çok zorlu geçmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki AB müzakereleri iplerin kopma noktasına gelmeden bir sonuca varılamadığını gösteriyor.

Bu zorlu süreç içinde yatırımcıların önünde üç seçenek var. (i)  Avrupa Parasal Birliğinin eninde sonunda Mali Birliğe dönüşeceğine inanıp piyasalarda uzun dönemli pozisyon almak  (ii) Euro'nun kısmen veya  tamamen parçalanacağına inanıp riskli varlıklardan uzak durmak (iii) Bu süreçte dalgalanmanın çok olacağına inanıp piyasaların tersine oynamak.

Şubat ayından beri biz İyi Haberi Satmak / Kötü Haberi Satın Almak diye isimlendirilebilecek üçüncü seçeneği izliyoruz. Şubat başında Avrupa Merkez Bankası'nın verdiği uzun vadeli ve ucuz finansman sayesinde piyasalar yükselirken AZALT tavsiyesi verdik. Haziran başında Avrupa ekonomisi durgunluk sinyalleri verirken piyasa için ARTIR tavsiyesi verdik. Her iki tavsiye de dolar bazında %10'a yakın getiri sağladı.

Bize ayrılan yerin sonuna geldiğimiz için Türkiye piyasaları ile ilgili strateji değişikliklerine haftaya tartışacağız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Petrol şoku sonrası… 23 Eylül 2019
Ağlatma beni Arjantin… 02 Eylül 2019
Emin liman aranıyor… 26 Ağustos 2019