Koton, global marka yolunda Hamburg’da kademe atlıyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Almanya Hamburg’da açtığı toplamda 472’nci, yurt dışında 182’nci mağaza ile Batı’ya açılan Koton, global marka yolunda farklı bir kademeye geçiyor. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, “Moda dünyasındaki yolculuğun, Batı’ya açılmadan olması mümkün değil” derken, 2016 yılında yüzde 35 büyüdüklerini, ana dinamiğin, “moda”ya yaptıkları yatırım olduğunu söylüyor.

Globalde başarılı olma yolunda ilerleyen Türkiye’nin markaları arasında en önemli öncülerden biri Koton... Hızlı moda alanında Türkiye’den dünyaya açılan Koton, büyüme hedefini de şimdi Batı’ya yöneltiyor. Almanya Hamburg’da geçtiğimiz hafta açılan, 2 bin metrekarelik mağaza da bu alanda önemli bir misyon üstleniyor. Mağazanın açılışı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Yılmaz Yılmaz şöyle diyordu: “Hamburg’un en işlek alışveriş caddelerinden biri olan Spitalerstrasse’de bir mağaza açtık… Ve bu mağaza açılır açılmaz, ikinci gününde Koton’un diğer mağazaları arasında ciro olarak birinci mağazası oldu. Bu bizim için de büyük bir sürprizdi… Bu uzun yıllardır Koton’un modaya yaptığı yatırımın da bir meyvesi… Türkiye’den çıkan bir marka olarak, global marka yolculuğunun en önemli kriterinin moda ve tasarım olduğunu, modaya yaptığımız yatırımların bizi bir dünya markası olmaya doğru taşıyacağına hep inandık. Ve bunun meyvelerini artık Batı Avrupa’da da alıyoruz. Moda dünyasındaki yolculuk, Batı’ya açılmadan olması mümkün değil.”

“2016’da yüzde 35 büyüdük“

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, 2016’da durmak yerine hızlanmayı tercih ettiklerini belirterek, bu yılki yatırımlarının üçte birini modaya yaptıklarını, bu sayede hazır giyim organize pazarı yüzde 15 büyürken Koton’un bu oranın iki katından fazla, yüzde 35 büyüdüğünü söyledi. Yılmaz Yılmaz, “Önümüzdeki 3 yıl içinde Türkiye’de de Koton’u bugünkü büyüklüğünün 2 katına çıkarmayı planlıyoruz. Koton’un perakende cirosu bu 2.8 milyar lira olacak. Bu seneyi yüzde 35 büyüme ile kapatıyoruz. Bu yıl Türkiye’de açtığımız mağaza sayısı, 30 adet. Yurt dışında ise 45 mağaza açtık. Yurt dışında toplam mağaza sayımız 182’ye ulaştı. 290 Türkiye mağazası ile toplam 472 mağaza… Yurt dışında yaklaşık 103 milyon lira mağazalar yatırımı yaptık. Türkiye’de ise 85 milyon lira yatırım yaptık. Toplam yarattığımız istihdam sayısı 1.700… Toplam yatırımlarımız 200 milyon TL’ye ulaştı” bilgisini verdi.

“Yolculuk Batı’ya doğru olacak”

Yılmaz Yılmaz, bugünkü operasyonları ve geleceğe yönelik Koton’un planlarını ise şöyle açıkladı: “2016 itibariyle 26 ülkedeyiz. Bu sene 4 yeni ülkeye girdik. Bu yeni ülkeler Fas, Hırvatistan, Fransa ve Almanya… Batı Avrupa’da olmaya başladığımızı buradan görebilirsiniz. Biz artık şunu söylüyoruz. Bundan sonra bizim yolculuğumuz sadece Doğu’ya, Kuzeye, Güney’e değil aynı zamanda daha fazla Batı’ya doğru olacak. Çünkü bir markanın, global marka olma iddiası Batı Avrupa ve bir sonraki adımda ABD olmadan gerçekleşemez. Bunun farkındayız. Yatırımlarımızı da buna göre yapıyoruz. Planlarımızda önce Batı Avrupa’da yerleşmek, sonra 2020-2021 gibi ABD’de de yer almayı istiyoruz. Hamburg mağazasını Batı’daki operasyonlarımız için, ‘flagship’ mağaza olarak görüyoruz. Bundan sonra taleplerin ve yayılma hızımızın artacağını düşünüyoruz. Almanya ve Fransa’dan sonra İtalya ve İspanya gibi ülkelere de girmeyi planlıyoruz.”

“Türkiye’de de büyüyeceğiz”

“Yılmaz Türkiye pazarı ile ilgili düşüncelerini de şöyle açıklıyor: “Türkiye’deki markalı pazara baktığımızda, Türkiye’nin halen yüzde 50’si markalı pazara ulaşmış değil… Koton, o yüzden bir taraftan yurt dışında büyürken, bir taraftan da Türkiye’de henüz potansiyelinin gerisinde olduğuna inanıyoruz. Bazı meslektaşlarımızın Türkiye’de artık büyüme imkanlarının azaldığı şeklindeki yorumlarına ben çok katılmıyorum. Bir taraftan dünyada global bir marka olma yolculuğunda hızla ilerlerken, bir taraftan da Türkiye’de hızla büyüyeceğiz. 2017’de Türkiye’de yüzde 35, yurt dışında yüzde 67 ortalamada da yüzde 42 büyümeyi hedefliyoruz. Koton 2018’de 30. Yılını kutlayacak. Bizim de 30 yılda 5 milyar lira bir ciro hedefimiz var. Buna da ulaşacağımıza inanıyoruz… Türkiye’de yolun sonunda değil başında olduğumuza inanıyoruz. 3 yılda Türkiye’deki ciromuzu iki katına çıkaracağız.”

'Türk markaları için fırsat var'

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, bu zorlu dönemde fırsata odaklanmanın doğru olacağını söylüyor: “Krizler gelip geçiyor. Ama marka konumlandığı zaman, markanın yeri kalıcı oluyor. Biz hep fırsatı görmeye çalışıyoruz. Burada benim gördüğüm fırsat TL’nin bir miktar zayıf kalması, Türkiye’de üretilen ürün anlamında rekabet gücümüzü çok artırıyor. Yabancı markalar açısından bakarsak, bu dönem bizim rekabet gücümüzü artırmak açısından iyi bir dönem… Türkiye’de Koton’un da içinde bulunduğu Türk markalarının başarısı olarak görüyorum. Pazarımızı biz büyütüyoruz. Bu dönemlerde perakendeci eğer oyunu iyi oynarsa daha makul kiralarla yeni yerler bulup Türkiye’de kendini yeniden konumlandırabilir. Koton’un da bugün yapmak istediği şey bu son şartlarda rekabette daha avantajlı şekilde konumlanmak istiyoruz. Etkisini de şimdiden görüyoruz… Bu dönemlerin özelliği modayı optimum fiyata sunuyoruz. Böyle dönemlerde her zaman aldığımız C1’ler C2’lerin yanı sora yukardan her kademeden A’dan da müşteri alabiliyoruz. A, A+ lokasyonlarda biz bunu cirolarda görebiliyoruz. Büyüme yatırımları için cazip bir dönem, bu dönemler geçiyor marka kalıyor.”

Yılmaz, “400 kişilik moda-tasarım ekibiyle yatırımların üçte birini bu alana yaptık. 30 yıldır modaya yaptığımız yatırımların sonucunu şimdi Batı’da alıyoruz. Mağazanın ikinci gününde ciroda ilk sıraya yükselmesi, bizim için bu yaptığımız yatırımların meyvesi” diyor.

'Koton'da design LAB'ı kurduk'

Koton Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz ise özellikle moda ve tasarımla ilgili çalışmalar konusunda şu bilgileri veriyor: “Geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz kampanyalarda, “Moda Koton”da diyerek aslında bu alandaki iddiamızı ortaya koymuş olduk. Yılda 30 bin, haftalık 600, günlük 80 modeli mağazalarımıza indiriyoruz. 400’ün üzerinde kişi, marka ve tasarım ekiplerinde çalışıyor. 2016 yılında Koton’daki bu ekibi WGSN’nin kreatiften sorumlu başkan yardımcılığı pozisyonunu bırakarak Kotan’a gelen tasarım direktörümüz olan İsham Sardouk yönetiyor. İsham liderliğinde Kotan Design Lab’i kurduk. Design Lab, bir tasarım laboratuvarı, bir kuluçka merkezi gibi çalışıyor. Düyadaki trendleri her anlamda inceleyen ve onları yorumlayan merkez… Bizim markalarımız açısından trendleri daha anlaşılabilir kılan bir merkez. Bununla birlikte çeşitlendirmeye de giderek Koton Jeans ve Koton Beauty’yi kurduk. 5 yıl içinde 50 milyon dolar yatırım hedeflediğimiz Koton Jeans mağazalarımızın toplam cirosunun 700 milyon TL olacağını öngörüyoruz. Bugün 4 mağazamız var. Sadece parfüm ile giriş yaptığımız Koton Beauty’de ise ürün sayımızı artırarak bu yıl 12 milyon TL yatırım yaptık.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar