“Koskoca 82 yıl bir anda ‘dün’ oldu”
Son dönemde sanayi dünyamızın duayenlerinin anı kitapları, otobiyografileri birbiri ardına yayımlanıyor. Bunlardan biri de 65 yıldır iş dünyası içersinde yer alan 82 yaşındaki Kayserili iş adamı İzzet Bayraktar’ın yeni yayımlanan, “Babama Çin’de Fabrika Kuracağımı Söylesem Gülerdi” kitabı.
Bayraktar, “O koskoca 82 yıl bir anda ‘dün’ oldu” başlıklı sunuşunda, bu konuya değinirken şöyle diyor:
“Yaşamımdaki o koskoca 82 yılı geride bıraktım. Bir başka ifadeyle, o yıllar bugün bir anda ‘dün’ oldu. Bu zaman dilimi içinde büyük deneyimler kazandım. Diyebilirim ki ticari hayata sıfırdan başladım. Cesaretliydim, ama tedbiri elden hiç bırakmadım. Dünya coğrafyasının Asya kıtasında, memleketim Kayseri’de 17 yaşındayken başlayan iş hayatım, geçen 65 yıl içinde taa Çin’e kadar ulaştı.
Hep sohbetlerimde söylüyorum; iş hayatımda, benim baş öğretmenim olan rahmetli Halil dedem ile öğretmenim rahmetli babama, ‘Haberiniz olsun, Çin’de fabrika açacağım’ desem, ‘Oğlum aklına mukayyet ol’ cevabını alırdım. Allah’a şükür, aklım yerinde. Ama dünya şartları, bizi Adriyatik’ten Çin seddine kadar götürdü. Lütfen Adriyatik de nereden çıktı demeyiniz. Çünkü, Adriyatik’te, yani Slovenya’da da mütevazi bir fabrikamız var.”
Bayraktar, Kayseri’de iş yaşamına başlayıp, “Kayseri hayat üniversitesi’ni bitirdiğini”, iş hayatını büyütmek için İstanbul’a yerleştiğini, ardından bir işadamı olarak Avrupa ve Çin’e uzandıklarını belirtiyor. Otomotiv, turizm, alışveriş sektöründe yurt içi ve dışında ortaklarıyla yaptıkları çalışmaları kurdukları fabrikaları, Odelo, Farba, Galeria, Büyük Tarabya Oteli gibi markaları büyütmeleri sırasında yaşadıklarını, hayırsever olarak yaptıklarını anıları içersinde açıklıkla aktarıyor.
Yurt içinde ve dışında birçok yatırımlarının anlatıldığı anılar içersinde Çin’de fabrika kurma hikayesiyle ilgili bölümü İzzet Bayraktar’ın anı kitabından aktaralım:
“Şimdi gelelim Çin’de kurduğumuz fabrikarnın hikayesine... Almanya’daki Odelo firmasını satın alırken Mercedes bizi ciddi şekilde desteklemişti. Ancak, söz konusu destek bir şarta bağlıydı. Mercedes yekilileri bu şartlarını şöyle açıklıyorlardı: ‘Odelo’yu almanızı istiyoruz. Ancak, fimayı satın aldıktan sonra, Çin’e gitmenizi istiyoruz. Bunu arzunun ötesinde şart olarak ileri sürüyoruz. Ürünlerinizden memnunuz. Size de güveniyoruz. (...) Oradaki üretimlerimiz için sizin imal edeceğiniz dış aydınlatma cihazlarını kullanırsak, işimiz kolaylaşır. Aksi takdirde, oralarda da yeni imalatçı aramamız gerekecek.’ Mercedes işi sağlama almıştı. Bizim sözlü taahhüdümüzle yetinmedi. Yazılı taahhüt verdik.”
Bayraktar, Çin’de Tianjin şehrinde fabrika kurup bir Çin Genel Müdür ve iki Türk yöneticiyi görevlendirerek işe başladıklarını anlatıyor.
İzzet Bayraktar’ın anı kitabında Kayseri’de çocukluk ve ilk gençlik döneminde yaşadıklarını anlattıktan sonra, ilk büyük yatırımlarında Sabancı ile ortaklığından başlayarak, yerli yabancı bütün yatırımlarını ve ortaklıklarını aktarıyor.
İş adamı İzzet Bayraktar’ın anılarında yer alan konular, genç yatırımcılar için önemli dersler içeriyor...