KOSGEB'in orta sınıf açılımı

Taylan ERTEN
Taylan ERTEN ANKARA'dan [email protected]

Meclis'te bir yasa tasarısı var. Genel Kurul'a kadar geldi. Geneli üzerinde görüşmeler başladı. Araya yerel seçim tatili girdi. Milletvekilleri "yurt sathına" dağıldı. Tasarı, orada kaldı. Bir aksilik çıkmazsa nisan ayında yasalaştırılması bekleniyor.

Tasarının ismi şu: Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun."

Değişikliğin iki sebebi var. Biri çok önemli.

Şimdiye kadar destek hizmetleri imalat sanayiindeki KOBİ'lerle sınırlı KOSGEB'in kapsama alanına esnaf ve sanatkâr kesiminden başlayarak diğer sektörlerde faaliyet gösteren tüm KOBİ'ler dahil ediliyor.

İkincisi, Avrupa Birliği müktesebatına uyum. KOSGEB'in destek alanı "Avrupa Küçük İşletmeler Şartı ve İşletme ve Girişimcilik İçin Çok Yıllı Program" doğrultusunda genişletiliyor.

KÜSGEM'den…

1973 yılında zamanın hükümeti "oku" doğru hedefe nişanladı. Gaziantep'i pilot bölge seçti ve Küçük Sanayi Geliştirme Merkezi'ni (KÜSGEM) kurdu.

Bu yapı, 1983 yılında Küçük Sanayi Geliştirme Teşkilatı'na (KÜSGET) dönüştürüldü. 1990 yılında da bugünkü KOSGEB doğdu. İdarenin 36 yıllık tarihi, imalat sanayiinde etkin ve yaygın KOBİ'leşmenin tarihi sayılabilir..

Türkiye ekonomisinde bir "KOBİ gövdesi" oluşmuştur. KOSGEB bu oluşumda belirleyici rollerden biri oynamıştır. Rolünü halen sürdürüyor. Önümde bir tablo var. Bu kuruluşun sanayici KOBİ'lere sağladığı destek gerçekleşmelerini gösteriyor.

Tabloda, KOBİ'lerin ihtiyacına cevap verebilecek çok sayıda destek türü var. Öyle ki, isteyen istediğini seçebilir. 2003-2008 yılları arasında rakamlara bakıyorum, desteklerin parasal hacmi yabana atılır görünmüyor. Ciddi rakamlar var.

Açılım olumlu

KOSGEB'in destek alanının -tasarıdaki ifadeyle hedef kitlesinin- tüm sektörlerde küçük veya orta boy tüm işletmelere genişletilmesi olumlu bir adım. Bunu, "orta sınıf açılımı" diye isimlendirmek mümkün.

Şu nedenle: Bugün Türkiye imalat sanayindeki KOBİ sayısı 3 milyonun üzerinde. Ama, imalat dışı sektörlerde faaliyet gösteren 1 milyon 900 bin civarında küçük veya orta boy işletme mevcut.

Bu kesim, "esnaf kredi kefalet" sistemi hariç şimdiye kadar organize, geliştirici, yenileştirmeci destek sisteminin dışındaydı. KOSGEB, yasası gereği bu kesime ulaşmıyordu. Şimdi, bu yol açılıyor. Ekonomide tüm sektörleri kapsayacak bir "orta sınıf bütünleşmesi" mümkün hale geliyor.

Ancak, tasarıda eksik bırakılan önemli bir taraf var: KOSGEB'in mevcut kurumsal yapısı, finans kaynakları ve işleyişiyle yeni görevleri yerine getirmesi hiç kolay değil. Kuruluşun, bu açılım doğrultusunda güçlendirilmesi, hattâ yeniden yapılandırılması gerekiyor. Bu eksik bırakılırsa, değişiklikler birer yasa hükmünden öteye geçmez. Faturası da KOSGEB'e çıkarılır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Atilla Karaosmanoğlu 13 Kasım 2013