Koruma önlemleri üretimi olumlu etkiler
Bir gerçek var :
- Ucuz döviz nedeniyle üreticinin dış pazarda rekabet gücü zayıflıyor.
- Talep olmadan üretim artmaz. Dış talep yeterli ölçüde gelişemeyince, iç pazarın önemi artıyor. Üretici iç talebe yönelmeye mecbur kalıyor.
Geliniz görünüz ki:
- Ucuz döviz, ucuz ithalatı teşvik ediyor. İç pazarı ithal ürünler dolduruyor.
- Gümrük vergilerinin düşük olmasına ek olarak ithalatta mal bedellerinin düşük gösterilmesi, ithal mallarında haksız rekabete yol açıyor.
İşte bu nedenle Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 13 Ocak 2011 tarihinde 27814 sayılı Resmi Gazete'de 3 tebliğ yayınlandı. Bu 3 tebliğ:
- Dokuma ve giyim sanayiindeki üreticileri sevindiriyor.
- İthal dokuma ürünü getirenler ile ithal giyim eşyası getirenleri üzüyor.
Yayınlanan 3 tebliğin biri, sodyum, amonyum, potasyum, polipropilen maddeleri ile torna aynaları ve kasnaklarda, ülke ayırımı olmadan gözetim uygulaması getiriyor.
Gümrüklerdeki değer beyanı, ithalatçının daha önce alacağı gözetim belgesindeki değerin yüzde 5'inden düşük olamayacak.
Diğer iki tebliğ koruma tebliğinin biri, "dokuma kumaşlar" ithalatı, diğeri hazır giyim eşyası ithalatı için koruma önlemlerini içeriyor.
Tebliğlerde, bu ürünlerin ithalatında son yıllarda artış olduğu ve yerli, üreticinin ithalattan ciddi zarar gördüğü konusundaki şikayetler üzerine,
- Soruşturma başlatıldığı
- Geçici önlem olarak gümrük vergilerinde geçici olarak artırıma gidileceği belirtiliyor.
Gümrük vergilerindeki artırım Bakanlar Kurulu'nun tebliği benimsemesinden sonra uygulanacak.
Kumaş ithalatına yüzde 30, hazır giyimde ise yüzde 40?a varan oranlarda ek vergi getirilmesini öngörüyor.
Tebliğe göre hazır giyim ve kumaşta ek vergi, soruşturmanın süreceği 9 ay boyunca yürürlükte olacak. İthalatçılardan mallarını gümrükten çekerken söz konusu oranlarda vergi miktarı için teminat alınacak.
Olan biteni tarafsız olarak değerlendirenler görüyor ki,
- Sadece Çin'den Hindistan'dan gelen düşük kaliteli dokuma ürünleri ve g,y,m eşyaları değil, Batı'nın en lüks markasını taşıyan giyim ürünleri de giderek artan ölçüde iç piyasada satılır oldu.
- Dokuma ve giyim sanayiinde kurulu kapasiteler iç piyasayı giderek kaybetmeye başladı..
Tabii ki yerli üreticiyi himaye etmek için aşırı koruma duvarları oluşturmak hatalıdır. Tabii ki sadece belli sektör ve ürünlerde koruma duvarı uygulamasına yönelmek hatalıdır. Ama orta bir gerçek var. Türk üreticisi kaybediyor.
Bu tedbirlerden en fazla önem taşıyanı,gözetim uygulamasıdır. Maalesef gümrük oranlarının aşırı derecede düşürülmesine rağmen, gümrüklerde mal değerleri aşırı ölçüde düşük beyan edilmekte, bu da iç piyasada haksız rekabete yol açmaktadır.
Sonuçta dokuma ve giyim sanayicilerimiz uygulamadan memnun olacak üretimlerinde artış görülecek, dokuma ve hazır giyim ithalatçıları fiyatlarını artırmaya mecbur olacak.