Korkarım “Marmara’da kalanlar” da kalmayacak!

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konuları… Ayrıntılar mı? İnternette www.dunya.com adresinde “anasayfa”daki “ehlikeyf” sekmesinde.

✔ 0 lezzetli balıkları yarın da yiyebilmek…

Bir zamanlar (o kadar uzak değil, 50 yıl öncesinde) 143 türün bulunduğu Marmara’yı balıklar hızla terk ediyor. Barbunya yüzde 73, palamut yüzde 90, uskumru yüzde 95, kefal yüzde 91, lüfer ise yüzde 58 oranında azaldı. Bazı türlerin, örneğin istakozun sözü bile edilmiyor artık. Tirolcüler, gırgırcılar, kirlilik, insafsızca avlanma gibi birçok neden tüm denizlerimizi olduğu gibi Marmara’yı da tehdit ediyor…

Geçtiğimiz günlerde By Esat isimli restoranda Mutfak Dostları Derneği’nin “Marmara’da Kalanlar” konulu Dost Yemeği vardı. Artık unutulmaya başlayan geleneksel pişirme yöntemleri veya yeni dokunuşlarla hazırlanmış Marmara’da yaşayarak direnmeyi seçen (!) deniz ürünleri bulunuyordu mönüde.

Midye, palamut, sardalya, levrek, kefal, iskorpit, istavrit, minekop gibi lezzetlerden oluşan yemekler, hüzünlü bir tat bıraktı damaklarda. Yıllar önce çok severek yediğimiz bu gelenekselleşmiş deniz ürünlerini gelecek nesiller de tadabilecek, bizim o gün yaptığımız gibi keyfini çıkarabilecekler miydi?

Ortak endişemiz şuydu:

Korkarım “Marmara’da kalanlar” da kalmayacak!

✔ İnsanoğlu yeryüzünden yok olur olmaz!

Mutfak Dostları’nın “Marmara’da Kalanlar” temalı Dost Yemeği’nde akademisyen, yazar Halit Kakınç da bir konuşma yaptı. Kakınç, sözlerine “İnsanoğlu yeryüzünden yok olur olmaz!” diye başladı… O andan itibaren nesli tükenmekte olan bütün türler hızla çoğalmaya başlayacaktı. 3 ay sonra hava kirliliği azalacak, 10 yıl sonra atmosferdeki metan gazı kaybolacaktı. Ya 50 bin, 200 bin, 2 milyon yıl sonra?! Kakınç’ın bilimsel araştırmalardan yola çıkarak derlediği bilgiler, çok düşündürücüydü…

✔ Kokularla çayın tarihine yolculuk…

Pera Palace Hotel Jumeirah’ın 125 yıllık geçmişi çay ve koku harmonilerinden oluşan “125. Yıl Kokularla Çayın Tarihine Yolculuk” başlıklı bir toplantıyla dile getirildi. Dünyanın köklü çay markalarından Ronnefeldt ve parfümör Vedat Ozan iş birliği ile gerçekleştirilen etkinlikte 25 yıllık dönemler otelin ve ünlü ziyaretçilerinin iz bırakan anılarıyla hikâyeleştirilerek anlatıldı.

✔ İstanbul Marriott Şişli, Çin mutfağına ev sahipliği yapıyor

Çinli Şef Andy Gu’nun Uzakdoğu’nun sevilen lezzetlerin bir araya getirdiği mönüde, Pekin ördeğinden, noodle alternatiflerine, Çin mantısından, kızarmış pilav seçeneklerine kadar klasik Çin lezzetlerinin yanı sıra daha az bilinen yemekler ve Çin tatlıları da yer alıyor.

✔ İstanbul’da tatlı gündem: Çikolata çok konuşulacak!

“Chocolate Show Turkey” için geri sayım başladı. 24-26 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek “Çikolata, Şekerleme ve Pasta Festivali”, Harbiye Askeri Müzesi’nde yapılacak. Etkinlikte çikolata şelaleleri, özel tarifler ile hazırlanmış el yapımı butik çikolatalar, pastalar, şekerlemeler, şekerler, lokumlar, kekler, tartoletler tatlı severleri bekliyor olacak. 20-23 Nisan arasında ise bu kez Sirkeci Garı çikolata severlere ev sahipliği yapacak. Uluslararası Çikolata Festivali’nde 23 Nisan nedeniyle çocuklara yönelik etkinlikler de yer alacak.

✔ “Açık Hava Gurme Lezzetleri Festivali”

Sarıyer Event Garden bahçelerinde 11-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenecek “GurmeFest - İstanbul”, yemek ve müzik tutkunlarını bekleyecek…

✔ Chef’s Table mart ayı workshopları sürüyor

Dünya Şefler Birliği Sertifikası veren Chef’s Table Mutfak Akademisi’ndeki workshoplarda tatlı tapaslar, Latin - Amerika ve İtalyan mutfakları, ocakbaşı, tart, pay ve kişler, steakburgerler anlatılacak…

✔ 38° 30° Çiftliği’ne Almanya’dan büyük ödül...

Slash Architects ve Arkizon Architects işbirliğiyle tasarlanan 38° 30° Çiftliği, mimari ve tasarım alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden olan “iF Design Ödülü”ne layık görüldü. 59 ülkeden 5 bin 500 kişinin başvurduğu organizasyonda 38-30 Çiftliği, “Ofis/Endüstri Yapıları” kategorisinde ödül sahibi oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar