Körfez’in finans devi ADIB’e Türk yönetici
Her ne kadar politik ilişkilerde hava iyi olmasa da Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye, ekonomideki bağını koparmış değil. İki ülke arasında ticaret düştü düşmesine ancak hala başta Dubai olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri için Türkiye fırsat olmaya devam ediyor.
Hatırlayacağınız üzere sadece ülkenin değil, Körfez Bölgesi’nin en önemli finans kuruluşlarından Emirates NBD, Türk bankası Deniz’i almak için Rus Sberbank ile anlaşmasını tamamlamak üzere...
Sadece bununla sınırlı değil, finansal köprü yöneticilerle de sürüyor. Birleşik Arap Emirlikleri’nin en önemli finans kurumlarından Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) onlardan biri. Dijital dönüşüm için düğmeye basan ADIB, Türk bankacı Serhat Yıldırım’ı kadrosuna kattı. Çevrimiçi hizmetlerinde yeniliği hızlandırma çabalarının bir parçası olarak Abu Dhabi İslam Bankası'nın CDO yani baş dijital sorumluluğu koltuğu Serhat Yıldırım’a emanet edildi. ADIB’e katılmadan önce Finansbank’ta çalışan Serhat Yıldırım, bir dönem Akbank’ın dijital bankacılık platforumunun başındaki isimdi.
En büyük hissedarı 875 milyar dolarlık fon
ADIB'in başkan yardımcısı ve CEO'su Khamis Buharoon, Serhat Yıldırım’ın transferiyle ilgili olarak “Stratejimizin temelinde, olağanüstü ve kusursuz bir müşteri deneyimi sunmak, müşterilerimizin sürekli gelişen ihtiyaçlarını karşılamak var. Bu nedenle Serhat Yılıdırım’ı kadromuza kattık” diyor. Birleşik Arap Emirlikleri Borsası’nda hisseleri işlem gören ADIB, 1997’de kuruldu. Bankanın en önemli hissedarı ise 875 milyar dolarlık varlığı bulunan Abu Dhabi Investment Authoryt adlı kamu fonu.
Azerbaycan fonu SOFAZ Türkiye ve Rusya’yı izliyor!
Türk Lirası’nda yaşanan türbülans devam ederken, uluslararası finans kuruluşlarının gündeminde de Türkiye var. Onlardan biri de kardeş ülke Azerbaycan’ın kamu fonu SOFAZ. Azerbaycan Devleti’ne ait petrol fonu SOFAZ (The State Oil Fund of Azerbaijan) Türkiye ve Rusya piyasasında yaşanan olumsuz havayı gündemine aldı. Fon yakında yatırım portföyünde bulunan Türk ve Rus varlıklarıyla ilgili değişiklik yapmaya hazırlanıyor. SOFAZ, Asya’daki en önemli petrol fonlarından... 1999’da 271 milyon dolarlık varlıkla kurulan SOFAZ’ın artan petrol fiyatlarıyla birlikte kasasındaki para 1 Temmuz 2018 itibarıyla 38.1 milyar dolara ulaştı.
Peki SOFAZ neden Türkiye ve Rusya’yı masaya yatırdı?
Bu sorunun yanıtı ise bu ülkelere yönelik varlıkları.
SOFAZ’ın Türk Devlet Tahvilleri’ndeki parası 380 milyon dolar civarında. Yani toplam varlığının yüzde 0.9’u Türkiye Devlet Tahvilleri’nde. Rusya’da da benzer oran var: Yüzde 0.9.
Bu varlıkların içinde ise ülkenin en büyük bankalarından VTB, Moskova’da ofis ve alışveriş merkezleri bulunuyor. İki ülkedeki varlıkları 760 milyon doların üzerinde.
‘Jeopolitik risk var’
Azerbaycan fonu SOFAZ, mevcut piyasa durumları nedeniyle Türkiye ve Rusya ile ilgili olarak bu ülkelerdeki jeopolitik riskleri göz önüne aldığını, yatırım portföyündeki mevcut durumu da piyasa koşulları nedeniyle analiz ettiğini, gerektiği durumlarda yatırım portföyünü değiştirebileceğini açıkladı.
Açıklama 14 Ağustos’ta yapıldı. SOFAZ, bu adımları orta ve uzun vadeli yatırım stratejisinin bir parçası olarak atıyor.
Yani bir anlamda Azerbaycan’ın kamu fonu SOFAZ, Türkiye piyasasında yaşabilecek olumsuz havadan etkilendi ve portföyünü değiştirebileceğini duyurdu.
SOFAZ’ın bu adımı hem Türkiye hem de Rusya varlıklarında satış olarak değerlendirilecektir.
Yakın zamanda SOFAZ’ın 38 milyar dolarlık varlığı içerisinde Türkiye’nin aldığı pay daha da aşağıya inebilir.
Hatırlatmakta fayda var.
Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı’nın yapımında rol üstlenen, ardından Bakü-Tiflis-Kars Demiyolu Projesi’nde yer alan SOFAZ, yapımı devam eden Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’a ait STAR Rafinerisi’nde yer alarak Türkiye’de çalışmalarda bulunuyor.