Körfezden 10 yılda 6.5 milyar dolar geldi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

DÜNYA'da dün Gulf-Turk Capital'in bir raporu yayınlandı. 2012 Yılı sonunda yurtdışı yatırımları 1.8 trilyon doları geçen ve 2.5 trilyon dolar fon kaynaklarına sahip  Körfez Ülkeleri'nden  5 yılda Türkiye'ye 50 milyar dolar gelebileceği belirtiliyor. Gulf-Türk Capital Koordinatörü Suat Karabulut ise  2013 yılında 10 milyar dolarlık bir yatırımdan söz ediyor
 
Körfez ülkelerinden uzun süredir nakit girişi bekleyişimiz vardır. Buna  son yıllarda gayrimenkullerimize ilgi bekleyişi eklendi.
 
Gayrimenkul yapımcıları sık sık Körfez ülkelerine tanıtım gezisi yapıyor, bazıları Körfez ülkelerinde tanıtım ve satış ofisi açmak istiyor.
 
İyi de acaba  son  10 yılda Körfez ülkelerinden Türkiye'ye ne kadar döviz girişi oldu?
On yılda körfez ülkelerinden gelen döviz 6.5 milyar dolar… Aynı dönemde tek başına (bizi sevmeyen) Fransa'dan 6 milyar dolar, (iflas bayrağı çeken) Yunanistan'dan 6.6 milyar dolar  doğrudan yabancı sermaye girişi oldu. Hollanda'dan 15 milyar dolar, Almanya, Avusturya, Belçika, Lüksemburg gibi ülkelerden  5-7 milyar dolar arasında döviz girişi oldu.
 
Doğrudan yabancı sermaye girişinde  ülkelerin zenginliği değil, bir ülkeye para gönderirken ne bekleyişte oldukları etkili oluyor.
 
Körfez ülkeleri paradan para kazanma arayışındaki ülkeler. Üretim ve yatırımdan hoşlanmıyorlar. Nakit  kalmak istiyorlar.
 
tevfikgungor-002.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018