Körfez sermayesine "abartılı hayranlığımız sürüyor"
Memorial Sağlık Grubu'nun yüzde 40 hissesini Katar Yatırım Bankası (Qatar First Investment Bank-QFIB) ve İngiliz Argus Capital aldı. Katar Yatırım Bankası Başkanı Al Marri, grubun 8 yılda gelirini 8.7 milyondan 87.8 milyon dolara çıkarmasının dikkatlerini çektiğini belirterek, "Gelin güzel olursa başlık parası verilir. Türkiye'ye 500 milyon dolarlık yatırım bütçesi ayırdık" diye konuştu.
Memorial'dan pay alan Türkiye'de yatırıma 500 Milyon dolarlık yatırım bütçesi ayıran Kuveyt Bankası acaba ne büyüklükte bir bankadır ?
Acaba gücü nedir ?
Bankanın internette yer alan sitesinden öğrendiğimize göre 2008 yılında 29 Katarlı iş adamının kurduğu bankanın ödenmiş sermayesi 430 milyon dolar.
Açık anlatımıyla sermayesi Türkiye'ye 500 milyon dolarlık pay ayrılmasına imkan vermiyor.
Acaba aktifi ne büyüklükte ?
2009 yılı sonunda aktif büyüklüğü 587 milyon dolar. Demek ki aktifi de 500 milyon dolar fon ayrılmasına imkan vermiyor.
Acaba bugüne kadar yatırımı nedir ?
Bilançosunda yer alan bilgilere göre 2009 yılı sonunda 186 milyon dolar yatırım yapılmış. Bu yatırımların toplamı 85.6 milyon doları bulmuş. Bankanın net geliri 1.6 milyon dolar. (Dikkat buyurunuz milyarlardan söz edilmiyor. Milyon dolarlar söz konusu.)
Bizim Memorial grubunun yıllık geliri tek başına Katar bankasının tüm yatırım gelirinin üzerinde.
Bu rakamlar bu büyüklükler bilinmeyince, Kuveyt sermayesi, Katar sermayesi Türkiye'ye akıyor. Kuveytliler, Katarlılar GE'nin Garanti Bankası'ndaki 4 milyar dolarlık hisse senedini satın alacak gibi yanlış ve yanıltıcı ve de abartılı söylemler ortalıkta dolanıyor.
Bu açıklamalardan sonra geliniz de Memorial'ın yüzde 40'nın İngiliz Fonu ve Katar bankasına satılmasından sonra gazetelerde yer alan haberleri okuyunuz. Göreceksiniz ki haberler ne kadar abartılı.
Buradan alınacak dersler çok:
(1) Biz mallarımızın kıymetini bilelim. Hem yatırımlarımız önemli,hem değerli hem getirileri yüksek.
(2) Yüksek değeri ve getirisi olan mallarımızı yabancı sermayeye kolaylıkla satıyoruz. Halbuki bu değerler bu ülke kaynaklarıyla yaratılıyor,gelirleri bu ülkede yaşayan insanların cebinden çıkıyor.
(3) Körfez sermayesini abartıyoruz. Aslında Körfez sermayesi bir çok satın almayı, İngiliz fonların kuyruğu olarak gerçekleştiriyor. Satın almalarda patronlar uluslararası fon yönetimleri oluyor.
Olan biteni doğru okuyabilmemiz için her haberde aktörleri, güçlerini, niyetlerini araştırmak gerekiyor.