Körfez devi Rotana’dan otelde ev konsepti

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Ortadoğu’nun en büyük turizm zincirlerinden biri olan Rotana Hotels, ikisi Anadolu Yakası’nda ikisi Avrupa Yakası’nda olmak üzere İstanbul’daki 4 oteliyle Türkiye’de hizmet veriyor. Türkiye’deki 4 yatırımları Abu Dhabi merkezli zincirin şimdilik Batı’daki tek otelleri. Yakın zamanda Bosna-Hersek’te de otel açmak için çalışma başlatan Rotana için İstanbul, Avrupa’ya ayak bastığı ilk kent.

Birleşik Arap Emirlikleri menşeli zincirin İstanbul Anadolu Yakası'ndaki halkası Burgu Arjaan by Rotana ve Tango Arjaan by Rotana’nın Genel Müdürlük görevini ise Hakan Bakır üstleniyor. 2002’de ABD’li Hilton’un Houston’daki otelinde kariyerine başlayan Bakır, yüksek lisans eğitimini de yine ABD’de University of Houston, Conrad N. Hilton College of Hotel & Restaurant Management’ta tamamladı. Bakır, Körfez sermayeli otellerin Türkiye’de hareketli olduğu bir dönem içerisinde olduklarını, bölgeden gelen turist sayısında yükselişin olduğunu dile getiriyor.
DÜNYA’ya konuşan Bakır, DAP Yapı’nın 600 milyon liralık yatırımla hayata geçirdiği projenin ilklere imza attığını söylüyor. Toplamda 253 odaya sahip projenin mimari olarak farklılıklara sahip olduğunu hatırlatan Bakır, kuleden oluşan “Burgu ve Tango isimli iki otelimizde doluluk oranı yüzde 60’ın üzerinde. Yurtdışındaki gökdelenler genellikle 200 metrenin üzerinde maksimum yüzde 65 eğimi yakalayabiliyorlar. Burgu Arjaan by Rotana ise 22. katta 108 dereceye ulaşan burması ile mimaride eşsiz bir örnek olarak kabul ediliyor” diye konuşuyor.

AVRUPALI TURİST GERİ DÖNDÜ

Şirketin merkezi olan Körfez’den gelen ağırlıklı turistlerin yanı sıra Avrupa’dan da misafirlerin hızla arttığını dile getiren Hakan Bakır, “Geçmişte Körfez ağırlıklı bir işletmeydik. Ancak şu anda yüzde 50’si Avrupa ve ABD’lilerin oluşturduğunu görüyoruz. Doluluk oranları da 4 yıl gibi kısa sürede faaliyet göstermemize rağmen yüzde 60’ı geçiyor. İstanbul’un turist profiline de yansıyan bu değişim özellikle kongre ve cruise turizminin geri dönmesi ile bu rakam daha da artacaktır” diyor.

Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul’un kongre turizmiyle Avrupa’nın birçok şehriyle yarışacak şekilde yüksek olduğunu vurgulayan Bakır, “Organizasyonların 2020 yılında başlaması bekleniyor. İstanbul bu yıl tarihinde ilk kez kendi nüfusunun üzerinde turisti ağırlama hedefinde. Yenilikçi yaklaşımlarla bu rakamı daha da artması bekleniyor” diye konuşuyor.

6 AY KONAKLAYAN BİLE VAR

Rotana’nın zincir gruplar içerisinde hem mimari hem de konaklama hizmetleri konusunda farklılıklar yarattığını anlatan Hakan Bakır, “Her şey dahil sistemi yerine misafirlerimizi evlerinde hissettirecek bir çalışmamız var. Türkiye'de bir ilk olan mimarisi ile 1+1, 2+1 gibi standart odalarımızı, mutfak, çamaşır makinesi, mikrodalga fırın, davlumbaz, mutfak ekipmanları gibi evlerinde bulabilecekleri ve hissedebilecekleri ekipmanlarla hazırladık. Evlerindeymiş gibi çamaşırlarını yıkayabilir, yemek yapabilirler. Bu tür hizmetler ailelerin daha çok tercihi oluyor ve kişisel konaklama sürelerini de artırıyor. Otelde 6 ay gibi uzun süren konaklama yapanlar da mevcut” diyor.

Dünyanın birçok ülkesinde kiralanabilir evler otellerle yarışır hale geliyor. Evlerindeki rahatlığı bulmak ve tatillerini daha ekonomik hale getirmek isteyenlerin bu tercihleri de otelleri yenilikçi yaklaşımlara götürüyor.

Sanayide olduğu gibi turizmde de inovasyon, farklı müşterileri de portföye eklemek anlamına geliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar